«Δίνουμε έμφαση σε θέματα ασφάλειας και καθημερινής διαβίωσης κρατουμένων και προσωπικού» 

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, το Σωφρονιστικό Κατάστημα του Κορυδαλλού ΙΙ (Γυναικών). Έγινε δεκτός από τη Διευθύντρια, κα. Τριανταφύλλη Κωνσταντοπούλου, η οποία τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα, τις συνθήκες λειτουργίας, αλλά και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας και διαβίωσης, κρατουμένων και προσωπικού.

Ο κ. Υφυπουργός, εξήρε την πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο κατάστημα από όλο το προσωπικό, ενώ άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις της κας Κωνσταντοπούλου, η οποία στάθηκε στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα που αφορούν στην ιατρική περίθαλψη γυναικών κρατουμένων. Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για τα προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων, τα οποία ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε ως απαραίτητα εφόδια στην πορεία για την κοινωνική επανένταξη. Είχε, τέλος, θερμή συζήτηση και με το προσωπικό της Εξωτερικής Φρουράς, τους οποίους και ευχαρίστησε για το έργο και τη συμβολή τους στην περαιτέρω καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας εντός του καταστήματος.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου τον υποδέχτηκε η  Διευθύντρια, κ. Κωνσταντίνα Γέρου, ενώ στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια κ. Γεωργία Κοντού. Συνομίλησε, επίσης, με ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, αλλά και το προσωπικό φύλαξης, οι οποίοι του επεσήμαναν, με τη σειρά τους, την ανάγκη κάλυψης συγκεκριμένων θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εξερχόμενος ο κ. Υφυπουργός, δήλωσε ότι: «Επισκέφθηκα σήμερα, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού ΙΙ (Γυναικών), το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Τρεις δομές που έχουν την τύχη να διοικούνται από τρεις πολύ ικανές και δραστήριες γυναίκες, και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία που θα έχουμε όλο το επόμενο διάστημα, θα καταφέρουμε αρκετά, ως προς τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Ενημερώθηκα για τη σημαντική δουλειά που γίνεται εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού ΙΙ (Γυναικών) και θέλω να εξάρω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση και το προσωπικό. Επιπλέον, στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, έλαβα γνώση για τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν και έθεσα ως στόχο να αντιμετωπίσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τα προβλήματα που υφίστανται. Ως Πολιτική Ηγεσία, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και καθημερινής διαβίωσης κρατουμένων και προσωπικού, ενώ θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, σεβόμενοι βασικές αρχές θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις».