Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση χθες, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού (22/2/1878).

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο της προτομής του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου Λούση, όπως και παρέλαση μαθητών.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής, Σπύρος Κουλκουδίνας, η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας – ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στη Δοξολογία – και Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης.

Παρέστησαν επίσης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού/ NRDC-GR Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών αρχών και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε:

«Κύριε Εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων, Στρατηγέ, Εκπρόσωπε του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Εκπρόσωπε του Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, κυρίες και κύριοι.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στον Κολινδρό, στην επέτειο των 146 ετών από την επανάσταση του Ολύμπου, την επανάσταση των Μακεδόνων εναντίον του Οθωμανικού ζυγού.

Ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος και ο Κοσμάς Δουμπιώτης ύψωσαν εδώ το Λάβαρο της Επανάστασης και η Μακεδονική Επανάσταση του 1878 ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια της Πιερίας. Τροφοδότησε συνολικά το πνεύμα για την εθνική μας ολοκλήρωση. Αποτέλεσε επίσης ένα ακόμα διαχρονικό σύμβολο της σχέσης του Ορθόδοξου Κλήρου με το Ελληνικό Έθνος.

Κυρίες και κύριοι, η εθνική κληρονομιά δεν υφίσταται για να αποτελεί απλώς κειμήλιο. Ειδικά μάλιστα στην εποχή που ζούμε σήμερα. Μια εποχή γεμάτη πρωτοφανείς προκλήσεις και σε ένα περιβάλλον που με εξαιρετική ταχύτητα προκύπτουν νέοι κίνδυνοι.

Σε αυτό το περιβάλλον το εθνικό καθήκον όλων μας διευρύνεται.  

Οφείλουμε λοιπόν να εδραιώσουμε την εθνική μας ενότητα και την εθνική μας ομοψυχία, όχι ως αρετή, αλλά ως υπαρξιακή ανάγκη να διατηρήσουμε την πίστη όλων μας στο συλλογικό, στη συλλογική προσπάθεια που υπερβαίνει το ατομικό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας υπογραμμίζουν ακριβώς αυτό το συλλογικό, τη συλλογική αντίληψη και τη συλλογική προσπάθεια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλωστε αποτελούν την ένστολη έκφραση της κοινότητας των Ελλήνων πολιτών.

Είναι βεβαίως πατριωτικό μας καθήκον να τιμάμε την μνήμη των προγόνων μας, ιδίως αυτών που αγωνίστηκαν. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα αποκατάστασης δικαιοσύνης. Είναι ζήτημα δημιουργίας προτύπων και υποδείγματος γιατί, κυρίες και κύριοι, η ελευθερία των λαών, όπως αποδεικνύει δυστυχώς ο 21ος αιώνας δεν είναι δεδομένη. Η ανεξαρτησία των κρατών δεν είναι δεδομένη. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε. Και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια των προγόνων μας. Γιατί για να υπάρχεις πρέπει να μπορείς να αμυνθείς. Το απέδειξε άλλωστε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που βρισκόμαστε ήδη στην επέτειο των δύο ετών της.

Πρέπει λοιπόν με τη σειρά μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να προχωρήσουμε γρήγορα στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική με βάση την «ατζέντα 2030» για την μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Με μια φράση, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των σημερινών καιρών και των καιρών που έρχονται, γιατί η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί όχι πολιτική προτεραιότητα αλλά απαραίτητο όρο της εθνικής μας επιβίωσης.

Χρόνια πολλά, να είστε πάντα καλά».