Τελέστηκε την Κυριακή στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου.

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κ. Χρίστος Χρίστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «εξήντα επτά χρόνια από τη θυσία του Αυξεντίου, η ευθύνη μας είναι βαρύτατη και το χρέος μας ακριβό», υποδεικνύοντας ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η απελευθέρωση, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς εγγυητές και ξένους προστάτες».

Του μνημόσυνου ακολούθησε Τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης που ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι συναγωνιστές του έδωσαν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών 67 χρόνια πριν, σύμφωνα με την αφήγηση ενός εξ αυτών, του Αυγουστή Ευσταθίου, του «Ματρόζου» της ΕΟΚΑ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος κ. Ευθύμιος Δίπλαρος, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γιώργος Κουκουμάς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κ. Χρίστος Χρίστου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Φιλίππου, εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο Βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η κ. Ανθή Μουρούζη, ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Τσιτσικώστας, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ο Υπαρχηγός Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ κ. Παναγιώτης Κεραμιδάς, εκ μέρους των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο κ. Κωνσταντίνος Κτωρίδης και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Τρισάγιου στο κρησφύγετο, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ότι η κατεχόμενη Λύση και η ημικατεχόμενη Κύπρος υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου, προσθέτοντας ότι ο Αυξεντίου δείχνει τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας.

Σημείωσε επίσης πως ο Αυξεντίου δεν θυσιάστηκε για να είναι σήμερα κατεχόμενη η γενέτειρά του, Λύση, και τόσες άλλες περιοχές της Κύπρου, τονίζοντας πως καλύτερο μνημόσυνο για τη γενιά του ‘55-’59  θα είναι να καταφέρουμε να τελέσουμε τα μνημόσυνα τους σε όλες τις περιοχές της Κύπρου όπου έδρασαν και μεγαλούργησαν.

Ο κ. Καουρής αναφέρθηκε και στον συναγωνιστή του Αυξεντίου, Ανδρέα Στυλιανού «Καδή», ο οποίος ήταν μέχρι πριν από δύο μέρες, όταν και πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ο τελευταίος εν ζωή που συμμετείχε στη μάχη του κρησφύγετου στις 3 Μαρτίου 1957. «Ο ‘Καδής’ της ΕΟΚΑ ήταν ο άνθρωπος που με οδηγίες του Αυξεντίου οργάνωσε και κατασκεύασε μαζί με άλλους αντάρτες της ΕΟΚΑ το κρησφύγετο του Αυξεντίου», είπε ο κ. Καουρής, μνημονεύοντας τον Ανδρέα Στυλιανού, ο οποίος κηδεύεται την Κυριακή στα Λαγουδερά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 news.tv4e.gr