Για τους Φοιτητές Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και τους Σπουδαστές ΣΑΝ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απέστειλε χθες Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων του νέου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας «Asclepius» των φοιτητών Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και των Σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο κ. Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά ενός σύγχρονου τεχνολογικού εργαλείου στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζοντας ότι οι αχαρτογράφητες περιοχές στον χώρο της υγείας, η κλιματική αλλαγή και οι ταχύτατες εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη, αναδεικνύει την ανάγκη για Νοσηλευτές μάχιμους, που θα είναι σε θέση να συνδυάζουν την επιστημονική κατάρτιση, την κριτική ικανότητα και την άρτια εκπαίδευση επί του πεδίου. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης, της χρήσης προσομοιωτών και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης, εξετάζει κάθε ενδεχόμενο αξιοποίσησης νεωτερισμών.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Υφυπουργός ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά χαιρετίζω τα εγκαίνια του νέου εργαστηρίου επαυξημένης πραγματικότητας, τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ανατομίας «Asclepius», του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μίας ακόμα εμβληματικής προσφοράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το τμήμα Νοσηλευτικής, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία». Το ΙΣΝ, σε συνέχεια της διαρκούς ανιδιοτελούς προσφοράς στην κοινωνία, διαθέτει ένα ακόμα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές επιστημόνων. Αρωγός στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στις Ένοπλες Δυνάμεις, το ΙΣΝ αποτελεί ορόσημο για όλους μας και δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις καινοτόμες προσφορές και δράσεις του.

Είναι σε όλους γνωστό ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και η στρατιωτική ιεραρχία, έχουμε ως κορυφαία προτεραιότητα την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης, της χρήσης προσομοιωτών και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Σε αυτό το πνεύμα εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο αξιοποίησης νεωτερισμών, είμαστε δεκτικοί σε προτάσεις, και προσδοκούμε σε μελλοντικές συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας. Οι αχαρτογράφητες περιοχές στον χώρο της υγείας, η κλιματική αλλαγή και οι ταχύτατες εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη, ανέδειξαν την ανάγκη για Νοσηλευτές μάχιμους, που θα είναι σε θέση να συνδυάζουν την επιστημονική κατάρτιση, την κριτική ικανότητα και την άρτια εκπαίδευση επί του πεδίου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχοντας πλήρη αντίληψη του έργου και της προσφοράς σας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τον διαρκή και επίπονο αγώνα σας, που αποσκοπεί στην πρόοδο και στην εξέλιξη της επιστήμης, αλλά και στην κατάρτιση και στην επαγγελματική ολοκλήρωση των φοιτητών. Ως αναγνώριση του διαρκούς αυτού αγώνα, αποτελεί η κατάταξη της Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για το 2023, ανάμεσα στις κορυφαίες σχολές Νοσηλευτικής παγκοσμίως, αλλά και μεταξύ των 54 καλύτερων Ιατρικών σχολών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η διάκριση αυτή τιμά, όχι μόνο τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο, αλλά και τη χώρα μας.

Αγαπητοί φοιτητές της Νοσηλευτικής και σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας να εισαχθείτε σε μία από τις πλέον απαιτητικές και αναγνωρισμένες σχολές της χώρας μας. Μια επιτυχία που προέκυψε ως ανταμοιβή της σκληρής σας προσπάθειας, και οδήγησε στην υλοποίηση του ονείρου σας. Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για την επιλογή σας να ακολουθήσετε το λειτούργημα του νοσηλευτή. Και το αναφέρω ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα, λόγω της διαρκούς προσφοράς στον συνάνθρωπο και των απαιτήσεων και θυσιών που απαιτεί από όλους εσάς. Η ιπποκράτεια ρήση «Επ΄ωφελειή καμνόντων», που αναγράφεται στο έμβλημα της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, περιγράφει επακριβώς τι πρεσβεύει η Νοσηλευτική επιστήμη. Όσον αφορά στην ακαδημαϊκή σας ολοκλήρωση, σας δίνεται η ευκαιρία, με τους καθηγητές σας συνοδοιπόρους, να ξεχωρίσετε στο πανεπιστημιακό στερέωμα, αλλά και να συμμετέχετε στη διατήρηση της βαριάς κληρονομιάς που φέρει το όνομα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτό το πλαίσιο, σας προτρέπω να αδράξετε την κάθε δυνατότητα που σας παρέχεται από το πανεπιστήμιο, και να αναζητήσετε ευκαιρίες που προσφέρουν ιδρύματα και οργανισμοί όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ώστε να διευρύνεται τους ορίζοντές σας. Επιδιώξετε να εκμεταλλευτείτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το «Asclepius». Επιδιώξτε να κατακτήσετε την κορυφή στον τομέα σας. Πρέπει να μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι, γιατί η κοινωνία μας χρειάζεται νέους ικανούς και δραστήριους νοσηλευτές.

Σας εύχομαι υγεία, πρόοδο και να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος το έργο σας και τις σπουδές σας.»