Η 25η Μαρτίου 1821 κατέχει κορυφαία θέση στην εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων. Αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας καθώς, ταυτόχρονα την ημέρα αυτή, με ευλάβεια εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Κοινός παρονομαστής της διπλής εορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας.

Η ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος», το κυρίαρχο σύνθημα του επαναστατημένου ελληνικού λαού, αποτυπώνει με τρόπο σαφή, λιτό και διαχρονικό, ότι η ελληνική ψυχή δε μπορεί να ζει υποδουλωμένη, πως Ελλάδα και σκλαβιά είναι έννοιες ασύμβατες, πως στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει ο καταναγκασμός και η βία.

Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, οι ήρωες του 1821, με αυταπάρνηση και ομοψυχία ξεκίνησαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, χωρίς να υπολογίζουν θυσίες, κυρίως όμως, μη προσδοκώντας οφέλη. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, υπακούοντας στο εγερτήριο σάλπισμα χωρίς σκεπτικισμούς, αμφιταλαντεύσεις και ιδιοτέλεια, μεταμορφώθηκαν σε αγωνιστές και με κοινά εφόδια τη βαθιά χριστιανική πίστη και την αγάπη στην Πατρίδα, κατάφεραν, αυτοί οι λίγοι, με τη θυσία και το αίμα τους, να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να κερδίσουν την ελευθερία τους. Ο άνισος αγώνας τους, συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί παντοτινό σύμβολο όλων των καταπιεσμένων λαών απέναντι στην τυραννία.

Η στάση αυτή, στάση χρέους, τιμής και ανδρείας, καθιστά την προσφορά τους μεγαλειώδη, αλλά θέτει και εμάς ενώπιον των ευθυνών μας, υπενθυμίζοντας καθημερινά την ιερή μας υποχρέωση, απέναντι στις ιστορικές παρακαταθήκες του Γένους.

Σήμερα, σε μια εποχή παρατηρούμενης έξαρσης της βίας στην κοινωνία, συνεχών προκλήσεων και διαδοχικών κρίσεων, συγκρούσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να επιτελεί το έργο της με συνέπεια και επαγγελματισμό με διπλή στόχευση: την αποτελεσματική πάταξη της εγκληματικότητας και διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας με σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και την ενδυνάμωση της εθνικής ασφάλειας, προκειμένου διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ισορροπία.

Γυναίκες και Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Τα μηνύματα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας είναι πάντα επίκαιρα και οφείλουμε να τα έχουμε ως οδηγό στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά.

Σας καλώ να συνεχίσετε αδιάκοπα και με προσήλωση στο καθήκον, να αγωνίζεσθε ενάντια στο έγκλημα και την ανομία, προκειμένου διασφαλιστεί η δημόσια τάξη, η κοινωνική ειρήνη και ευημερία.

Η προσφορά σας είναι πολύτιμη, αναγνωρίζεται από την κοινωνία και την πολιτεία και σας απευθύνω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ.

Χρόνια Πολλά σε όλους!