Mετά την διεξαγωγή της εκπαίδευσης κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας με στεγανή στολή σε μολυσμένα ύδατα έξι (6) Πυροσβεστών της Ομάδας Υποβρυχίων Διασώσεων της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης, «Ειδικός Δύτης Διασώστης Επιπέδου 1 ( Dive Rescue -1)», ολοκληρώθηκε και για δώδεκα (12) ακόμη δύτες της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. ενώ τρεις (3) εξ αυτών εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στις αρχικές ειδικότητες Δύτης Στεγανής Στολής και Δύτης Ολοπρόσωπης Μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύτες εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις πτυχές της κατάδυσης δημόσιας ασφάλειας με στεγανή στολή σε μολυσμένα ύδατα, ώστε να προστατεύονται από την έκθεση στο κρύο και στους μολυσματικούς παράγοντες που υφίστανται στο υδάτινο περιβάλλον, με τη χρήση ηλεκτρονικών, αμφίδρομων και ενσύρματων υποβρύχιων επικοινωνιών.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, «Ειδικός Δύτης Διασώστης Επιπέδου 1 ( Dive Rescue -1)», είναι μια εντατική, ρεαλιστική και σύγχρονη επιχειρησιακή εκπαίδευση δυτών δημόσιας ασφάλειας, που περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Απόφοιτοι αυτού του τεχνικού επιπέδου καλύπτουν τις εργασιακές προϋποθέσεις των προτύπων NFPA 1006 και NFPA 2500.

Οι συμμετέχοντες πιστοποιήθηκαν, στους τρόπους προστασίας από χαμηλές θερμοκρασίες και μολυσματικούς παράγοντες που υφίστανται στο υδάτινο περιβάλλον, στις ηλεκτρονικές, αμφίδρομες, ενσύρματες υποβρύχιες επικοινωνίες καθώς και στην παροχή οξυγόνου σε υψηλή συγκέντρωση στις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών σε ένα ή περισσότερα θύματα.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλάμβανε:

• Επιλογή, εξοπλισμό και εκπαίδευση ομάδων δυτών

• Εκτίμηση πεδίου

• Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες

• Μέθοδοι έρευνας

• Ανάσυρση θύματος και ανέλκυση στοιχείων της έρευνας

• Ατυχήματα με οχήματα στο νερό

• Τεκμηρίωση σκηνής ατυχήματος

• Εισαγωγή σε ειδικό εξοπλισμό

Εκπαιδευτής του συγκεκριμένου προγράμματος, ήταν ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, εκπαιδευτής καταδύσεων της PADI, SSI, A.D.I.P. και της Dive Rescue International, με ειδίκευση στη κατάδυση δημόσιας ασφάλειας.

Η συγκεκριμένη επιμορφωτική εκπαίδευση αποτελεί συνέχεια της εξειδίκευσης των Πυροσβεστών που στελεχώνουν τις Ομάδες Υποβρυχίων Διασώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.