Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο διεθνούς σύμβασης για την 2η Τροποποίηση της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) της BU-D-SAB “αεροσκάφη F-16 Block 70 και συναφής υποστήριξη” / BU-D-SAB LOA A2, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης δεν αλλάζει την αξία της διεθνούς σύμβασης BU-D-SAB LOA “F-16 Block 70 αεροσκάφη και συναφής υποστήριξη”, αλλά προβλέπει διάφορες αλλαγές στο περιεχόμενό της (προσαρμογή αξιών και ανακατανομή κεφαλαίων μεταξύ χωριστών γραμμών, αλλαγή κωδικών μεταφοράς, διευκρίνιση των όρων παροχής πληροφοριών για επερχόμενες παραδόσεις κ.λπ.).

Είναι καθιερωμένη πρακτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προτείνει τροποποιήσεις και αλλαγές σε υφιστάμενες συμβάσεις προγράμματος στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού (FMS) όταν απαιτούνται προσαρμογές στο περιεχόμενό τους.

Επί του παρόντος, έξι από τα αεροσκάφη βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Η παραγωγή πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα καθώς τα δύο πρώτα F-16C Block 70 και F-16D Block 70 προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου 2024. Αυτά τα δύο αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μηχανικών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ.

Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους στη Βουλγαρία αναμένεται στα τέλη Μαρτίου 2025. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η βουλγαρική αντιπροσωπεία παρακολούθησε την πτήση ενός F16C Block 70 που κατασκευάστηκε για τη Σλοβακία.

NATO Photo