Ο απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο χθες Κυριακή πλοιαρίου με 130 επιβάτες στα ανοικτά της Μοζαμβίκης ανήλθε σε 96, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

«Πέντε ακόμη (πτώματα) εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Οπότε μιλάμε για 96 νεκρούς», δήλωσε ο Σιλβέριο Ναουάιτο διοικητής του μικρού νησιού που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας επαρχίας Ναμπούλα, όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

Το πλοιάριο ήταν ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος το οποίο είχε μετατραπεί σε πορθμείο και δεν διέθετε άδεια για μεταφορά επιβατών, εξήγησε ο Λουρένσο Ματσάδο του ινστιτούτου θαλάσσιων μεταφορών της Μοζαμβίκης (INTRASNAR).

Όπως εξήγησε, το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν πολλά παιδιά, μετέφερε ανθρώπους από την πόλη Λούνγκα στο νησί της Μοζαμβίκης, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χτυπήθηκε από παλιρροϊκό κύμα.

Ο Τζέιμι Νέτο αξιωματούχος της επαρχίας Ναμπούλα εξήγησε ότι πολλές οικογένειες είχαν σπεύσει να ανέβουν στο πλοίο μετά τις φήμες για ξέσπασμα επιδημίας χολέρας.

Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Από το πρωί έχουν βρεθεί ένδεκα άνθρωποι ζωντανοί, αλλά άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων.

«Τα τελευταία πτώματα που ταυτοποιήθηκαν είναι αυτά τριών παιδιών», εξήγησε ο Νέτο.

«Το πλοίο βυθίστηκε διότι ήταν υπερπλήρες και ακατάλληλο για τη μεταφορά επιβατών», είχε σημειώσει χθες.

Στη Μοζαμβίκη, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, έχουν καταγραφεί σχεδόν 15.000 κρούσματα χολέρας, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του βρόμικου νερού, ενώ 32 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η επαρχία Ναμπούλα έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, καθώς εκεί έχει καταγραφεί το ένα τρίτο των κρουσμάτων. Εξάλλου σε αυτή την επαρχία έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες πολλοί εκτοπισμένοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στη γειτονική επαρχία Κάμπο Ντελγάδο.

φωτογραφία αρχείου