ΟΧΥΡΟ ΕΧΙΝΟΣ

Έλληνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μάχονται υπέρ πατρίδος

Εορτάσθηκε στις 7 Απριλίου 2024, η 83η επέτειος της μάχης του Οχυρού Εχίνος, με την προσήκουσα λαμπρότητα στο μνημείο πεσόντων του Οχυρού στην είσοδο του χωριού Εχίνος, τελετή που οργάνωσε το Δ΄ΣΣ.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονος καθώς και δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων μουσουλμάνων από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή.

Στεφάνια κατέθεσαν ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ξάνθης κ Σπύρου Τσιλιγγίρη, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κα Πολυξένη Μπρίκα, ο Υποδιοικητής του Δ΄Σ.Σ. Υποστράτηγος Βασίλειος Βασιλόπουλος, εκπρόσωποι των Δήμων Ξάνθης και Αβδήρων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ Κωνσταντίνος Ρίζος, εκπρόσωπος του Δκτή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Υποστράτηγος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν Ξάνθης κ Φίλιππος Μαλούσαρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών, Ανθυπαστυνόμος ε.α  Θεοφάνης Καραμπιπέρης, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Εχίνου.

Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπων του Δήμου Μύκης.

Ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Παύλος Τσίκας εξιστόρησε το χρονικό της μάχης του Οχυρού

Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς ΜΕΛΙΒΟΙΑ καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στον Κένταυρο.

Απέναντι στην Γερμανική αποφασιστικότητα της 164ης Μεραρχίας Πεζικού, οι Έλληνες υπερασπιστές εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι έβγαιναν την νύχτα από τα οχυρά και εξουδετέρωναν τις ομάδες δολιοφθοράς που προσπαθούσαν να ανατινάξουν τα έργα.

Μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες οι Γερμανοί έχασαν περί τους 200 άνδρες (χωρίς καμία Ελληνική απώλεια), το πρωί της 8ης Απριλίου οι Γερμανοί άλλαξαν την τακτική τους. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο συγκρότημα ¨Μ¨ του οχυρού με σφοδρούς βομβαρδισμούς και μετά από αγώνα σώμα με σώμα εισέβαλαν στις στοές.

Αργότερα οι Γερμανοί στράφηκαν κατά των άλλων 3 συγκροτημάτων, όπου κατόρθωσαν να διοχετεύσουν μέσα από τους αεραγωγούς ασφυξιογόνα αέρια.

Ο Διοικητής του οχυρού Εχίνου Τχης (ΠΖ) Χρήστος Δρακούσης ανέφερε :

«Το συγκρότημα Μ κατελήφθη. Τα έργα της μετωπικής αμύνης Αναρρωτηρίου και Διμοιριών Ισαύρου κατεστράφησαν. Το παρατηρητήριον μου κατεστράφη. Τα βλήματα όλμων εξηντλήθησαν».

Τη νύχτα αποφασίστηκε η εκκένωση του οχυρού η οποία πραγματοποιήθηκε με τάξη και η φρουρά του οχυρού αποσύρθηκε στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι και οι κάτοικοι της περιοχής.

Εκεί πληροφορήθηκαν ότι οι πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών. Μετά από αυτό η φρουρά εξαναγκάσθηκε σε παράδοση.

Στο χωριό ΕΧΙΝΟΣ υποδέχθηκε τους άνδρες ο Διοικητής της Γερμανικής Μεραρχίας που τους είχε επιτεθεί και τους συνεχάρει με τα λόγια «Είστε γενναίος Στρατός και άξιος καλύτερης τύχης». Στη συνέχεια επετράπει ο ενταφιασμός των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μέσα στις στοές που προωθημένου Συγκροτήματος και η φρουρά οδηγήθηκε στην Ξάνθη.

Ο αγώνας του οχυρού του Εχίνου είχε τελειώσει. Οι απώλειες των Ελληνικών δυνάμεων ήσαν 34 άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες.

ΝΕΚΡΟΙ

Λοχίας Αγγελόπουλος Πέτρος

Λοχίας Γιαννούλης  Ηλίας

Λοχίας Λυμπέριος Χρήστος

Δνεας Καπραβέλος Ανάστάσιος

Στρτης Αλεφαντινός Ηλίας

Στρτης Βουρνέλης Ιωάννης

Στρτης Γιαννούλας Ηλίας

Στρτης Δουφεξής Γεώργιος

Στρτης Κανάκης Ανδρέας

Στρτης Καραπιπέρης Μιχαήλ

Στρτης Κωστόπουλος Παναγιώτης

Στρτης Λάμαρης Ευθύμιος

Στρτης Λεβεντάκης Ιωάννης

Στρτης Λιάκος Δημήτριος

Στρτης Μαυραγάνης Ιωάννης

Στρτης Μιχαλακόπουλος Βασίλειος

Στρτης Μπαζίνης Γεώργιος

Στρτης Ρήγας Δημήτριος

Στρτης Σταύρου Νικόλαος

Στρτης Στρίγκας Ανδρέας

Στρτης Τασιαδάμης Ηλίας

Στρτης Τζιμούλας Ελευθέριος

Στρτης Τζούμας Ανδρέας

Στρτης Τριπολιτάκης Παύλος

Στρτης Χουσεϊν  Ραΐφ

Στρτης Καμτζέ Τζεμαλί

Στρτης Καραμπέσης Ιωάννης

Στρτης Καφεδάμης Ηλίας

Στρτης Κοντόπουλος Μιχαήλ

Στρτης Μπασινάς Γεώργιος

Στρτης Νταϊφώτης Αθανάσιος

Στρτης Ντελή Λατίφ Χασάν

Στρτης Παπαδέρος Εμμανουήλ

Στρτης Τσαλάη Καδήρ Ρεφάτ Αχμέτ

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ 

Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης 

Πρόεδρος Παραρτήματος Ξάνθης 

Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

 eaasxanthis.gr