Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με τα κράτη, που συνεργάζεται για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε πολύ σύντομα, με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται στη Γάζα από πλευράς των ΗΠΑ, να επαναρχίσει η αποστολή από την Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Καλωσορίζοντας ομάδα φοιτητών και ανώτερων αξιωματικών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ως χώρα που διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, ως το κράτος μέλος της ΕΕ, που γειτνιάζει με αυτή την περιοχή, «επιχειρούμε -πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας χωρίς υπερβολές, των δυνατοτήτων ενός μικρού κράτους μέλους – να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή και ήταν σημαντικό που η χώρα μας κατάφερε να προσφέρει μια εναλλακτική, συμπληρωματική επιλογή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Συμπλήρωσε πως αυτό έχει ανασταλεί λόγω της καταδικαστέας επίθεσης εναντίον μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης, που βοηθούσε στη διανομή της βοήθειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κύπρος είναι σε επαφή με τα κράτη με τα οποία συνεργάστηκε από την αρχή, για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, έτσι ώστε πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται στη Γάζα από πλευράς των ΗΠΑ, να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο.

Αναφερόμενος στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας είναι δεδομένη, για να προσθέσει πως «πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο, αφού πέραν πολλών άλλων αρνητικών επιπτώσεων, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια μας».

Είπε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε μια «κρίσιμη συγκυρία», εξηγώντας πως «υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είμαστε», είπε, «σε συνεχή συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση και ευχαριστώ μέσω σας την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που διαχρονικά στέκονται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, ξέρω ότι ακούγεται συχνά αυτή η φράση, αλλά όντως σε αυτή τη φάση, μισό αιώνα μετά, είναι κρίσιμη η συγκυρία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι φέτος συμπληρώνονται και 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως «πρόκειται για τη σημαντικότερη επιτυχία, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεως της το 1960, μια επιτυχία που κατέστη δυνατή ακριβώς λόγω και της στήριξης που είχαμε από τη Βουλή των Ελλήνων όταν συζητείτο το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ».

«Και η Κύπρος το πέτυχε, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων, παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις ότι δεν μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη μας στην ΕΕ, για να πετύχουμε τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο και προτεραιότητα μας, που είναι η επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα. «Δεν είμαστε μόνο ένα πρόβλημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αλλά μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να είναι και η λύση σε προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας των φοιτητών και ανώτερων αξιωματικών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας θα δουν «από πρώτο χέρι τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός» και θα αντικρίσουν τις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζει, να γνωρίζει, να ακούει κάποιος και πολύ διαφορετικό να δει ο ίδιος και να διαπιστώσει στην πράξη την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ υπό κατοχή».

«Πέρασαν 50 χρόνια», ανέφερε, «αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση -και κόντρα στο τι ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι- ο κυπριακός λαός δεν έχει ξεχάσει. Και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πράγματών που υπάρχει στην Κύπρο».

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές και ανώτερους αξιωματικούς της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, είπε επίσης πως «η συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο είναι εξαιρετική, όπως και σε όλους τους τομείς με την Ελληνική Κυβέρνηση και Πολιτεία».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πάντα φυσικά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

 alphanews.live