Σε πλήρη εξέλιξη η νέα εκτεταμένη έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως σοβαρών ποινικά κολάσιμων πράξεων

Διαστάσεις πρωτοφανείς στην ιστορία των Σωμάτων Ασφαλείας στη Ρόδο έχει προσλάβει η προκαταρκτική πειθαρχική και ποινική έρευνα σε βάρος στελεχών, ανώτερων και κατώτερων λιμενικών αλλά και ιδιωτών, μετά από ανώνυμες καταγγελίες, που προκάλεσαν Εισαγγελικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ναυτοδικείου, Εφετείων Αθηνών και Δωδεκανήσου και Πρωτοδικείου Ρόδου αλλά και εκτεταμένη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ενδεικτικό του μεγέθους της έρευνας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι ότι έχουν σχηματιστεί τουλάχιστον 3 δικογραφίες που τρέχουν παράλληλα με την πρώτη να ξεκίνησε μετά από 4 ανώνυμες καταγγελίες (!) από το έτος 2021, να οδήγησε σε πολύμηνη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λιμενικών και ιδιωτών και να προκάλεσε τριγμούς στις τάξεις του σώματος.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη έρευνα Εισαγγελική λειτουργός του Πρωτοδικείου Ρόδου έκρινε ότι πρέπει να τεθεί για τα αδικήματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, ελλείψει στοιχείων, στο αρχείο και εξέδωσε σχετική διάταξη.
Η εισήγηση αρχειοθέτησης δεν έγινε δεκτή από Εισαγγελέα Εφετών που παρήγγειλε τη διενέργεια συμπληρωματικών ερευνών οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις ενδείξεις λιμενικών, που εμπλέκονται στην διαδικασία, εκπορεύονται πιθανότατα από συναδέλφους τους και εντάσσονται σε ένα γενικότερο εσωτερικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» καθώς τα τελευταία έτη η νευραλγική υπηρεσία, υπεύθυνη για την προστασία των ακριτικών μας ακτών, δεν μπορεί να βρει την ηρεμία της και να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.
Ειδικότερα η πρώτη δικογραφία που απασχολεί την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σχηματίστηκε μετά την αποστολή των 4, όπως προαναφέρθηκε, καταγγελιών.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές σκάφη διακινητών μεταναστών που κατάσχονται δεν εκποιούνται όπως προβλέπει ο νόμος αλλά οδηγούνται στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτών, ότι χρηματίζονται λιμενικοί, ότι διακινούνται ναρκωτικά, ότι απασχολούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.α. απίθανα.

Επί των καταγγελιών αυτών επιλήφθηκε η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιώς με έρευνα για την διακρίβωση τελέσεως των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος, της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με έλεγχο 10 συνολικά καταγγελλόμενων ατόμων υπεράνω πάσης υποψίας, μεταξύ των οποίων και ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι μετά την έκδοση βουλευμάτων στην Αθήνα για την παρακολούθηση με τον «κοριό» τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελεγχόμενων καταγράφηκαν εκατοντάδες αυτών και προκαλεί έκπληξη ότι καταγράφηκε συνομιλία ανώτερου αξιωματικού ακόμη και με κληρικό σε ανώτερο βαθμό ιεροσύνης.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, που επιλήφθηκε αδικημάτων τα οποία δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, παρήγγειλε ταυτόχρονη έρευνα για ένωση για την διάπραξη πλημμελήματος ή και κακουργήματος, απιστία σε βάρος του δημοσίου ή παράβασης καθήκοντος, ψευδή υπεύθυνη δήλωση από κοινού και ηθική αυτουργία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία σε αυτή, απάτη ή απόπειρα απάτης σε βάρος του δημοσίου και ηθική αυτουργία σε αυτή, νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων κατ’ επάγγελμα.

Από την πολυτελή έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυψε η βασιμότητα των όσων καταγγέλθηκαν και αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση διώξεων.
Μάλιστα από την έρευνα που αφορά στα σκάφη των διακινητών προέκυψε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ενώ για τα υπόλοιπα δεν ανέκυψαν άλλα στοιχεία.
Ενώ η πρώτη αυτή δικογραφία έτσι εκκρεμεί υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες με την τελευταία να στοχοποιεί πλείονα πρόσωπα.
Το ύφος και το περιεχόμενο της καταγγελίας αυτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απέχει από αυτό των προηγούμενων.
Υποστηρίζονται από τον «κουκουλοφόρο» καταγγέλλοντα ότι υπάρχουν περιπτώσεις δωροδοκίας στην διαχείριση ιδιωτικών σκαφών επιχειρηματικών, στην διαχείριση σκαφών διακινητών μεταναστών, ότι δεν γίνεται επιμελής διαχείριση και φύλαξη μεταναστών, ότι υπήρξε απώλεια χρημάτων σε οικονομική διαχείριση, για νυχτερινά που λαμβάνουν λιμενικοί κ.α.

Το φαινόμενο των ανώνυμων καταγγελιών δεν ξενίζει καθώς είναι σύνηθες σε Σώματα Ασφαλείας αυτό όμως που ξενίζει είναι να μην μπορεί τα τελευταία έτη να «ηρεμήσει» το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, να έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για έκνομες ενέργειες λιμενικών, που οδηγήθηκαν σε ακροατήρια στο παρελθόν και γενικότερα να υπάρχει μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.
Είναι ενδεικτικό ότι λιμενικοί σε θέσεις ευθύνης, με τους οποίους συνομίλησε η «δημοκρατική» έχουν στην κυριολεξία απηυδήσει με την κατάσταση αυτή και τόνιζαν ότι πρέπει να τελειώνει μια και καλή η έρευνα, όποιος έχει κάνει κάτι αν έχουν ίχνος αλήθειας τα όσα καταγγέλλονται, να υποστεί τις συνέπειες και να αφεθούν πλέον ανεμπόδιστοι να υπηρετήσουν τον όρκο τους.
Από την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος από την Κάρπαθο διενεργεί προανακρίσεις ενώ στην Ρόδο υπήρξε και κλιμάκιο 3 επιτελών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.