Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη και απένειμε, χθες, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, τα πτυχία στην Τελετή Αποφοίτησης Σπουδαστών της 76ης Εκπαιδευτικής Σειράς φοίτησης, δια φυσικής παρουσίας, της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρευρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, ο Διοικητής της ΣΕΘΑ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης, καθώς και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, των κομμάτων, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σωμάτων Ασφαλείας και πρεσβειών.

Συνολικά, αποφοίτησαν 55 σπουδαστές εκ των οποίων 26 του Στρατού Ξηράς, 8 του Πολεμικού Ναυτικού, 9 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος, 1 του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, 3 Αξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2 Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, καθώς και 4 από συμμαχικές χώρες, ήτοι 2 από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, 1 από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και 1 από την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι, ο ρόλος της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι σήμερα περισσότερος κρίσιμος από ποτέ, διότι το ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ευέλικτες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα είναι σε θέση, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, αλλά να έχουν και μια ισχυρή αποτρεπτική παρουσία. Τόνισε ότι προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό δεν είναι άλλο από τη στελέχωση κρίσιμων και ηγετικών θέσεων από προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, να απευθύνομαι σήμερα στους αποφοίτους της 76ης Εκπαιδευτικής Σειράς φοίτησης δια φυσικής παρουσίας, της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Ενός Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που αποτελεί το ανώτερο επίπεδο παραγωγής αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής σκέψης στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής και το έντονο αποτύπωμα που έχει αφήσει στην εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διαχρονικά, είναι ευρέως γνωστό και, χωρίς αμφιβολία, εφάμιλλο των πλέον διακεκριμένων κολλεγίων αμυντικών σπουδών του εξωτερικού. Η ποιότητα του γνωστικού υποβάθρου που παρέχει, έχει καταστήσει γενιές Ελλήνων αξιωματικών ικανούς να ερμηνεύουν το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας και να ενσωματώνουν τα συμπεράσματα στον αμυντικό σχεδιασμό, αυξάνοντας, παράλληλα την ικανότητά τους στη λήψη αποφάσεων και στην άσκηση αμυντικής διπλωματίας.

Από αυτή τη σκοπιά, ο ρόλος της Σχολής Εθνικής Άμυνας είναι σήμερα περισσότερος κρίσιμος από ποτέ. Οι προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, εξέλιξη που απαιτεί την ικανότητα διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων. Ζούμε σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου η ρευστότητα κυριαρχεί, η σταθερότητα αμφισβητείται, η ασφάλεια διακυβεύεται και η ειρήνη απειλείται. Το περιβάλλον αυτό καθιστά σήμερα επιτακτική την ανάγκη για ευέλικτες και αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα είναι σε θέση, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, αλλά να έχουν και μια ισχυρή αποτρεπτική παρουσία. Προαπαιτούμενο για να συμβεί αυτό δεν είναι άλλο από τη στελέχωση κρίσιμων και ηγετικών θέσεων από προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Γι’ αυτό κύριε Διοικητά θα ήθελα να σας προτρέψω να μην σταματήσετε την προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει η Σχολή. Στην προσπάθειά σας αυτή, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα βρείτε αρωγό την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εμένα προσωπικά. Αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας η περαιτέρω αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, της οργάνωσης και της λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους μέσα από τον πολλαπλασιασμό των συνεργειών με αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και πανεπιστημιακές σχολές. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι σε συνεχή επαφή με τη Σχολή αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της Διοίκησης και του διδακτικού προσωπικού.

Νέοι Επιτελείς Εθνικής Άμυνας, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την απαιτητική ακαδημαϊκή σας εκπαίδευση, είστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούνται με την αποφοίτησή σας από τη Σχολή. Όσο προχωράτε προς την κορυφή οι απαιτήσεις αυξάνονται και πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις που συνεχώς παρουσιάζονται. Σας προτρέπω, λοιπόν, να αδράξετε κάθε ευκαιρία που θα σας δοθεί στο μέλλον, να αξιοποιήσετε τις γνώσεις που αποκτήσατε ως σπουδαστές στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και να τις κεφαλαιοποιήσετε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της Πατρίδας μας! Είμαι βέβαιος ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα σας αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σας συγχαίρω από την καρδιά μου για την πνευματική προσπάθεια που καταβάλλετε της οποίας η σημερινή επιτυχή σας αποφοίτηση αποτελεί την κορωνίδα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία, κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας σας.»