Πρόστιμα ύψους 325.689 ευρώ επιβλήθηκαν την τελευταία τετραετία για ρύπανση στην τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν την τελευταία εικοσαετία, πέραν των ποινικών κυρώσεων, ξεπέρασαν τις 800.000 ευρώ και αφορούσαν δραστηριότητες διάθεσης αποβλήτων στην Τάφρο 66 χωρίς να ικανοποιούνται οι προδιαγραφές της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι η ρύπανση στην περιοχή είναι «κατά βάση εποχική και εμφανίζεται τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, συμπίπτοντας με τη λειτουργία των εργοστασίων την περίοδο εκείνη που ρίχνουν μέσα στην τάφρο, κάποιες φορές, όχι απόβλητα τοξικά ή επικίνδυνα, αλλά απόβλητα με μεγάλο οργανικό φορτίο». Επισήμανε ότι γίνονται έλεγχοι και δειγματοληψίες, ενώ όταν διαπιστώνονται παραβάσεις των ισχυουσών διατάξεων και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, επιβάλλονται πρόστιμα και αποστέλλονται στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Σχετικά με την κατάσταση που δημιουργείται το καλοκαίρι διευκρίνισε ότι «τα προβλήματα μεγεθύνονται τότε γιατί υπάρχει μηδενική απορροή στο ποτάμι» ενώ το νερό φεύγει στην άρδευση, απομένει ελάχιστο και οτιδήποτε ρίξει κάποιος αμέσως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο φράγμα του Εδεσσαίου, ενώ σημείωσε ότι κάποιοι αγρότες δείχνοντας απληστία, χτυπάνε αναχώματα στην περιοχή για να βάλουν δύο σειρές δέντρα. «Όλους αυτούς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Θα κάνουμε αυτή τη μελέτη οριοθέτησης της τάφρου για να μπορέσουμε να πάμε σε διοικητικές αποβολές», συμπλήρωσε. Για το φράγμα του Αλμωπαίου (φράγμα Καλής) γνωστοποίησε ότι «έχουν εγκριθεί τα χρήματα, ενώ υπάρχουν και οι αποφάσεις και ο προϋπολογισμός είναι 74 εκατομμύρια ευρώ».
Επιπλέον θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ τα δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων αναμένεται να αρδευτούν 120.000 στρέμματα έκτασης από το φράγμα του Αλμωπαίου.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και θα γίνουν πολλά ακόμη, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με αυτοφυή βλάστηση μέσα στο ποτάμι και πρόσθεσε: «είμαστε πάνω στα έργα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα νερά. Τα νερά στην Πέλλα είναι πολλά και θα πρέπει να τα κρατήσουμε σαν ευλογία».
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και της συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66 για τα έτη 2020-2022.
Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και εγκρίθηκε από την περιφερειακή επιτροπή η υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντιπλημμυρικής προστασίας της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία. «Είναι ένα έργο πολύ μεγάλο που θα δώσει λύση σε μια περιοχή που όντως έχει πολλά προβληματικά σημεία και πολλά νερά. Είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει από το 1935 που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη τάφρος μέχρι σήμερα. Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις που βλέπει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία. Μέχρι τις 30/4 θα υποβληθεί το έργο για χρηματοδότηση στη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι μέσα στο 2024 να δημοπρατηθεί το έργο ώστε να υπογράψουμε σύμβαση το 2025», πρόσθεσε.
Παράλληλα σημείωσε ότι έχει υπογραφεί και σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης, με τίτλο: «μελέτη ενίσχυσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των υδατορεμάτων που εκβάλλουν στην τάφρο 66 ώστε όταν ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο των 35 εκατομμυρίων να είναι έτοιμες και οι μελέτες για τα ρέματα που εκβάλλουν στην τάφρο 66 ώστε να λυθεί συνολικά το πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Αλμωπίας και της Σκύδρας».
Την ερώτηση για την Τάφρο 66 κατέθεσε ο περιφερειακός Σύμβουλος από την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» Θωμάς Χατζηηλιάδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για έντονη δυσοσμία στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, νεκρά ψάρια στο δέλτα του Αλιάκμονα, έντονη βλάστηση στην κοίτη, φθορές στα αναχώματα και πλημμύρες σε αγροτεμάχια.
φωτογραφία αρχείου