Συνεχίζεται την Τρίτη 23 Απριλίου η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, σε συνδυασμό με θυελλώδεις νότιους  ανέμους και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνουμε παρακάτω 4 ενδιαφέροντα στοιχεία:

1)  Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22/04. Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 300 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο (βλ. διάγραμμα παρακάτω). Το πρωί της Τρίτης 23/04 οι επιφανειακές συγκεντρώσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά αλλά αναμένεται νέα άνοδος μέσα στην ημέρα.

2)      Οι  νότιοι καταβατικοί άνεμοι ξεπέρασαν σε ριπές τα 70 km/h σε πολλούς σταθμούς και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, φθάνοντας τα 121 km/h στη Φινοκαλιά Λασιθίου. Οι 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης 23/04 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

3)      Λόγω των πολύ ισχυρών καταβατικών ανέμων, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται ήδη στο νησί, ξεπερνώντας (ήδη μέχρι τις 7 το πρωί) τους 31 βαθμούς σε περιοχές των Χανιών και Ρεθύμνου. Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης 23/04 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

4)      Εντυπωσιακό είναι ότι η θερμοκρασία παρέμεινε πολύ υψηλή σχεδόν όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τοπικά στα βόρεια τμήματα του νησιού. Ενδεικτικά ακολουθούν διαγράμματα θερμοκρασίας από τους σταθμούς του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο και στον Αλικιανό Χανίων.

Στο Ρέθυμνο η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 28 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από το μεσημέρι της Δευτέρας 22/04 ως το πρωί της Τρίτης 23/04. Στον Αλικιανό Χανίων η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 31 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα ως το πρωί της Τρίτης 23/04.

 

Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών