Σε Επίκαιρες Ερωτήσεις Βουλευτών, που αφορούσαν: α) Περιστατικά βίας κατά γυναικών β) Το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την χρήση και κατοχή ναυτικών φωτοβολίδων γ) Ζητήματα αστυνόμευσης στη Βορειοανατολική Αττική

Α) Στις απαντήσεις στις Επίκαιρες Ερωτήσεις, με θέμα τα περιστατικά βίας κατά γυναικών, που κατέθεσαν οι Βουλευτές: 1) Β2 Τομέα Δυτικής Αττικής της Κ.Ο «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κα Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, και 2) Αχαΐας της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», κα Αθανασία Αναγνωστοπούλου, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε ότι:

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, κάτι που προβλέφθηκε για πρώτη φόρα νομοθετικά, με τον νόμο 3500/2006, από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης της οργάνωσης και λειτουργίας των αστυνομικών Υπηρεσιών- και με γνώμονα την αποτελεσματική ανταπόκριση αυτών στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις- το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, προέβη για πρώτη φορά στην ίδρυση επιχειρησιακών Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Συστάθηκαν σε πρώτη φάση το 2021, 6 γραφεία αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στη συνέχεια άλλα 12 σε κρίσιμες περιοχές της χώρας, ενώ κάθε φορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναπροσαρμόζει τις απαιτήσεις, βλέποντας τις ανάγκες και κάνει, όπου απαιτείται, τις απαραίτητες αλλαγές.

«Γι’ αυτό και ήδη είχαμε δρομολογήσει τη σύσταση επιπλέον 45 γραφείων, με στόχο να υπάρχει ένα γραφείο ανά Αστυνομική Διεύθυνση. Οι Υπηρεσίες Ενδοοικογενειακής Βίας, ανά την Επικράτεια, έχουν επιληφθεί σε 45.282 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα έτη 2019 μέχρι το 1ο  τρίμηνο 2024. Υποθέσεις που έχουν αντιμετωπιστεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία σωστά. Και σας ρωτώ. Έχετε στοιχεία για το προηγούμενο χρονικό διάστημα επί ΣΥΡΙΖΑ; Μπορείτε να συγκρίνετε αν υπάρχει αύξηση; Δεν υπήρχε ενδοοικογενειακή βία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι ότι δεν έχετε στοιχεία γιατί δεν τα καταγράφατε. Υπήρχαν όλα αυτά που θεσμοθετήθηκαν μετά; Το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης, το «Panic Button» κ.α.;». Ερωτήματα για τα οποία δεν πήρε την παραμικρή απάντηση ο κ. Υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε θεωρητικές εκπαιδεύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στα μαθήματα που διδάσκονται, σε εκπαιδευτικές διαλέξεις, καθώς και τι γίνεται σε μετεκπαιδευτικό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στη συνέχεια κατέθεσε συγκεκριμένο έγγραφο στα πρακτικά της Βουλής, το οποίο περιλάμβανε σύγκριση των εκπαιδεύσεων που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019 και τις αντίστοιχες που έγιναν από το 2019 μέχρι το 2024. «Θα σας δώσω ένα έγγραφο, το οποίο θα καταθέσω στα πρακτικά, και περιέχει κάτι που δεν θα σας αρέσει καθόλου, καθώς εδώ μιλάμε πρακτικά και όχι γραφειοκρατικά. Περιέχει τις εκπαιδεύσεις που είχαν γίνει από το 2015 μέχρι το 2019, και τις αντίστοιχες που έγιναν από το 2019 μέχρι το 2024. Η σύγκριση είναι κατατοπιστική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στη συνέχεια, σε απάντηση όσον αφορά το Πρωτόκολλο αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο ανέφερε η Βουλευτής του «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κα. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, ο Υφυπουργός απάντησε ότι: «Θέτετε το ερώτημα αν εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο. Θα πρέπει να σας πω ότι το Πρωτόκολλο έγινε το 2021, και το οποίο δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει κάποια άλλη Κυβέρνηση, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν. Παρόλ’ αυτά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, αλλά μία σειρά από επιπλέον πράγματα, όπως είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών. Γι’ αυτό σας καλώ να δείτε από τα πρακτικά, το έγγραφο των εκπαιδεύσεων που κατέθεσα και να κάνετε τη σύγκριση με τις εκπαιδεύσεις που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε μία αποστολή, με συγκεκριμένες δράσει πρόληψης και καταστολής. Στα χιλιάδες περιστατικά, που έχουν αντιμετωπιστεί σωστά, έχετε πει ποτέ ένα «Μπράβο» στους αστυνομικούς ή ερχόμαστε μόνο να κάνουμε κριτική;», τόνισε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Στη συνέχεια ανέφερε μία σειρά από δράσεις που θεσμοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προστασία των θυμάτων, αλλά και την υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού. «Να σας θυμίσω επίσης, ότι με τον Νόμο 5090/2024 εκσυγχρονίσαμε το νομοθετικό πλαίσιο του 2006. Στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν κάνατε ούτε μία τροποποίηση στον συγκεκριμένο Νόμο. Τότε δεν υπήρχαν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας; Αντιμετωπίσατε με μία συγκεκριμένη πολιτική αυτά τα φαινόμενα; Σπάσατε τη σιωπή; Κάνατε τα θύματα να μιλάνε; Ασκείτε μόνο κριτική στους αστυνομικούς, αλλά δεν έχετε κάνει μια πολιτική πρόταση για την αναθεώρηση, των οδηγών δράσης. Πρόσφατα έγινε μία ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπου εκεί δόθηκαν επιπλέον οδηγίες και έγινε επιπλέον επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου. Διαμορφώνουμε ένα επαρκές πλαίσιο, ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε τα θύματα και να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Ένα τραγικό γεγονός που μας πλήγωσε όλους, δεν μπορεί να αδικήσει τη συνολική, μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι αστυνομικοί, αντιμετωπίζοντας τόσα περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Β) Όσον αφορά στην απάντηση, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας του «ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Διονύσιος Καλαματιανός και αφορούσε στο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση και κατοχή ναυτικών φωτοβολίδων, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε τα εξής:

Η Ελληνική Αστυνομία αναπτύσσει στρατηγικές  και δράσεις για την καταπολέμηση κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς, τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπου εκεί εμπίπτουν τα πυροτεχνήματα, οι ναυτικές φωτοβολίδες κ.α.

«Η ερώτησή σας δημιουργεί προβληματισμούς για το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Έχουμε τον Νόμο 456/1976 «Περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων», και την Κ.Υ.Α που αφορά στους «Κανονισμούς για την παραγωγή, αποθήκευση και διάθεση σε κατανάλωση εκρηκτικών υλών». Επιπλέον, έχουμε εναρμονίσει στην Εθνική μας Νομοθεσία Ευρωπαϊκές Οδηγίες και συγκεκριμένα την οδηγία 2013/29 σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην αγορά ειδών πυροτεχνίας και την οδηγία 2014/90/ΕΕ, σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων (συμπεριλαμβανόμενων των φωτοβολίδων). Επίσης, υπάρχει η Κ.Υ.Α. που προβλέπει τα Δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης των προβλεπόμενων αδειών από τις διατάξεις των ν. 2168/93 και 456/76. Συνεπώς, με τις ως άνω Κ.Υ.Α. καθιερώνονται οι βασικές απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει να πληρούν τα είδη πυροτεχνίας, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες έκδοσης αδειών και εφαρμογής αυτού του νομοθετικού πλαισίου, για την αγορά, κατοχή και χρήση, ειδών πυροτεχνίας». Στη συνέχεια ανέφερε ακριβή στοιχεία ελέγχων και συλλήψεων που έγιναν  από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Επικράτειας, κατά τα έτη 2019-202, αλλά και στοιχεία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

«Βλέπετε λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από την Ελληνική Αστυνομία έχει αυστηρές προβλέψεις. Μπορούμε όμως να κάνουμε μία συζήτηση αν χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση και αν πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε.  Να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Δεν υπήρξε ούτε μία ρύθμιση στα 4,5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλη όμως η νομοθεσία που σας ανέφερα, έγινε επί Νέας Δημοκρατίας, και από εσάς δεν άκουσα κάτι στην όλη πρότασή σας. Αν πρέπει η ρύθμιση που λέτε, να γίνει επί το αυστηρότερον. Σας το λέω αυτό, γιατί το κόμμα σας προέβλεπε κάποιες διατάξεις πιο επιεικείς στον Ποινικό Κώδικα για την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών  υλών, σε μορφή πλημμελήματος, και ήρθε η Κυβέρνηση της ΝΔ με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, να το κάνει κακούργημα, για την κατοχή εκρηκτικών υλών σε δημόσιες συναθροίσεις και σε μεγάλη ποσότητα. Σας λέω ναι. Είναι αυστηρό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε», είπε ο κ. Υφυπουργός.

Γ) Στην απάντηση, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας του «ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Γεώργιος Καραμέρος και αφορούσε ζητήματα αστυνόμευσης στη Βορειοανατολική Αττική, ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε τα εξής:

Στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι οι δράσεις πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, με τελικό σκοπό την ασφάλεια του πολίτη. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης των αστυνομικών υπηρεσιών και αυτό είναι διαρκής επιδίωξή μας. Στην ερώτησή σας, καταλογίζετε «διάλυση», μόνο που ένα μέρος από τη διάλυση καταλογίζεται και στη δική σας Κυβέρνηση, αφού αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι: «οι συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, που έγιναν με το Π.Δ. 7/2017, σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, προκάλεσαν την αποθράσυνση συμμοριών και παράνομων μικροομάδων». Να σας θυμίσω λοιπόν, ότι αυτό είναι πολιτική συγχωνεύσεων που εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους αριθμούς που λέτε στην ερώτησή σας, τους διαψεύδω όλους με συγκεκριμένα στοιχεία που θα σας αναφέρω», είπε ο κ. Υφυπουργός.

Στην συνέχεια, ανέφερε ακριβή στοιχεία για όλες τις υφιστάμενες αστυνομικές υπηρεσίες και διευθύνσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με σημαντική επαύξηση σε προσωπικό και οχήματα που έγινε τα τελευταία χρόνια και μετά το 2019. «Μεριμνούμε ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό», τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε μία προς μία όλες τις δράσεις, περιπολίες και ελέγχους που διενεργούνται σε καθημερινό επίπεδο και τα Σαββατοκύριακα, σε πληθώρα περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής.

«Ποια είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών; Στις περιοχές αρμοδιότητας των Υ.Α.Β/Α.Α. και Υ.Α.Ν/Α.Α. μόνο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2024, πραγματοποιήθηκαν 709 συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν 882 επιχειρησιακές δράσεις, στις οποίες διατέθηκαν 1.818 Αστυνομικοί. Καταλάβετε ότι τα νούμερα, που αναφέρετε στην ερώτησή σας και, δεν ξέρω από πού τα έχετε βρει, δεν ισχύουν. Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα από 01-03-2024 έως 11-04-2024, ελέγχθησαν συνολικά 9.589 άτομα, προσήχθησαν 1.650 και συνελήφθησαν 217. Διετέθησαν στο σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων των εν λόγω  περιοχών, 5.701 Αστυνομικοί των Ο.Π.Κ.Ε.

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι τα έτη 2022 και 2023, στις περιοχές αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, έχουμε μείωση κατά 12,01% στις τετελεσμένες κλοπές-διαρρήξεις, ενώ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους 2023, το πρώτο τρίμηνο του έτους 2024- στην περιοχή αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής- έχουμε μείωση κατά 51,85% στις τετελεσμένες ληστείες», ανέφερε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.