Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, από την Τετάρτη 08 έως και την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, συμμετείχε στην ετήσια Σύνοδο Αρχηγών Ναυτικού Ευρωπαϊκών Κρατών (Chiefs οf European Navies – CHENS 2024), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό της Σλοβενίας, στην πόλη Κράν.

Η Σύνοδος CHENS, αποτελεί ένα ανοικτό forum επικοινωνίας που αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αρχηγών Ναυτικού.

Τους Αρχηγούς υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Ναυτικού της Σλοβενίας, Captain (N) Bogomir Tomazic, ενώ την έναρξη της Συνόδου κήρυξε ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας Lieutenant General Robert Glavas. Το βασικό θέμα της φετινής CHENS ήταν οι θαλάσσιες απειλές και προκλήσεις στον κυβερνοχώρο.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολης (Joint Force Command Naples – JFC NAPLES), Admiral Stuart B. Munsch, με τον Διοικητή της Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης (Allied Maritime Command – MARCOM) του NATO, Vice Admiral Mike Utley, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο Admiral Sir Ben Key, την Ιταλία Admiral Enrico Credendino, και τη Σλοβενία Captain (N) Bogomir Tomazic, καθώς και με τον Γενικό Επιθεωρητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Admiral Xavier Baudouard, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

Η επόμενη Σύνοδος CHENS 2025 προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Λετονία.