Οι εκδηλώσεις και το πρόγραμμα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 19 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου με το Νόμο 2193/1994 (ΦΕΚ 32/1994, τεύχος Α), 70 και πλέον χρόνια μετά τη συντέλεση της γενοκτονίας από την Τουρκία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης περιλαμβάνουν σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/1994 (ΦΕΚ 78/1994, τεύχος Α), κατά βάση γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών στις έδρες των νομών και των επαρχείων, εκφώνηση ομιλιών κατά τη δοξολογία, κατάθεση στεφάνων στις έδρες των νομών και των επαρχείων από το γενικό γραμματέα περιφέρειας, το νομάρχη, τον έπαρχο, τις στρατιωτικές αρχές, το δήμαρχο της έδρας του νομού, το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας της έδρας του επαρχείου, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο, ομιλίες στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Οι εκδηλώσεις έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα και γίνονται σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση των Νομαρχών.

Εκδηλώσεις Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος – ΠΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την 19η Μαΐου 2024:

Αθήνα

Από Δευτέρα 13 έως Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στην Πλατεία Συντάγματος: Ενημερωτικά περίπτερα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στις 20:00 η ώρα στο Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» (Πειραιάς), ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, διοργανώνουν ένα μουσικό – αφηγηματικό Δρώμενο Τιμής & Μνήμης στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου, στους Γενοκτονηθέντες προγόνους μας, σε κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Ηλία Υφαντίδη

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στην Πλατεία Συντάγματος η κεντρική εκδήλωση Μνήμης:

  • 11:00 Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μητρόπολη Αθηνών- Ομιλία από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε., κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη
  • 12:00 Επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χαιρετισμοί: Προέδρου της ΠΟΕ, Γεώργιου Βαρυθυμιάδη, Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, εκπροσώπων φορέων. Ομιλία από τον Δρ. Κλέαρχο Κυριακίδη, Επισκέπτης Καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.
  • 12:45 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
  • 13:00 Πορεία προς την Τούρκικη Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος

Θεσσαλονίκη

Από Τρίτη 14 έως Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στην Πλατεία Αριστοτέλους: Ενημερωτικά περίπτερα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 στην Πλατεία Αριστοτέλους, μουσικοαφηγματικό αφιέρωμα στο ενημερωτικό περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ. Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης στις 23:00 η ώρα συγκέντρωση νεολαίας και ανύψωση φαναριών για τις 353.000 ψυχές.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας η κεντρική εκδήλωση Μνήμης:

  • 18:30 Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων.
  • 19:00 Χαιρετισμοί
  • 19:20 Ομιλία από τον Δρ. Χρίστος Κληρίδης, Καθηγητής – Πρόεδρος Τμ. Νομικής Πανεπιστημίου Frederick
  • 20:15 Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος

Εκδηλώσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

Δεν βρήκαμε αναρτημένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων – ΠΟΠΣ. Από ανοιχτές πηγές βρήκαμε:

Στην Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 11:00 η ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στην οδό Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 12:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, η ΠΟΠΣ σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης, διοργανώνει το 2ο τουρνουά σκάκι. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και θα πάρουν μέρος σε αυτό 353 σκακιστές.

amyna.news