Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ,Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, χθες, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»:
• Το νομοθέτημα αυτό δεν ήταν η επιθυμία της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου να συζητηθεί σε μια σαφέστατα προεκλογική περίοδο. Όμως, θα ήθελα να παρακαλέσω θερμότατα να μην μπει στο επίπεδο των επερχόμενων ευρωβουλευτικών εκλογών η συζήτησή μας,
• Είναι μια προσπάθεια να περάσουμε τη δυνατότητα εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και σε υλικά νέας εποχής, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο με δυνατότητες αντίληψης των προκλήσεων.
• Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω θερμότατα να μπορέσουμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της εθνικής μας αποστολής, όχι του προεκλογικού καθήκοντος όλων μας, το οποίο απολύτως αντιλαμβάνομαι. Πολιτεύομαι, δεν ζω σε έναν άλλο κόσμο.
• Δεν υπάρχει blue print πάνω στο οποίο να βασιστεί (το Σχέδιο Νόμου). Βασιστήκαμε σε πρότυπα άλλων χωρών και ουδείς έρχεται σε αυτήν την αίθουσα θεωρώντας ότι έχει την απόλυτη γνώση. Ουδείς.
• Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι μια διαδικασία κοινής προσπάθειας. Δεν είναι μια διαδικασία κοινοβουλευτικής επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας ρυθμίσεων ήδη προαποφασισμένων.
• Αυτό το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα έχει τις εξής βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Έχει το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας. Έχει τα ζητήματα που αφορούν την Πληροφορική, το καινούργιο Σώμα Πληροφορικής, το Big Data, το Artificial Intelligence, και έχει και τα ζητήματα εκπαίδευσης τα οποία αφορούν τη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου για να υποστηρίξει τα δυο προηγούμενα. Διότι αν δεν υπάρχει ανθρώπινο κεφάλαιο εκπαιδευμένο, δεν μπορούν να υποστηριχτούν τα δυο προηγούμενα. Άρα, κατά τούτο, συνιστά μια ολότητα, που έχει διατάξεις και για τα εκπαιδευτικά των Ενόπλων Δυνάμεων εξ ανάγκης, γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που θα πάει σε αυτές τις υπηρεσίες. Είναι ένα συνεκτικό όλον.
• Υπάρχει μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι. Όλοι είμαστε σύμφωνοι και το έχουμε συζητήσει ως αδικία που προήλθε εκ νομοτεχνικού λάθους σε προηγούμενη ρύθμιση. Και να σας πω από τώρα ότι θα φέρω, εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των Ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση.
• Για εμένα, και για την κυβέρνηση, έχει τεράστια σημασία η συναντίληψη εδώ. Και γιατί έχει σημασία η συναντίληψη; Όχι ότι εγώ είμαι καλός άνθρωπος, αλλά γιατί αν δεν υπάρχει ενστερνισμός του συνόλου ή ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, οι επιλογές αυτές δεν θα είναι μακρόβιες.
• Θεωρώ ότι είναι υπαρξιακή ανάγκη να περάσουμε σε μια άλλη εποχή.
• Βιαζόμαστε. Έχουμε μείνει πίσω. Όταν η άλλη χώρα είναι σε δεύτερη γενιά drones και εμείς αγοράζουμε – τι αγοράζουμε- είναι λογικό να με διακατέχει πολύ μεγαλύτερη αγωνία από αυτό.
• Επείγον της ανάγκης να καλυφτούμε στον καιρό που έρχεται απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες συνομολογήσαμε όλοι.
• Σε αυτό το Υπουργείο παρατηρείται – και είναι σωστό αυτό, είναι ευχάριστο, μεγάλη συμμετοχή στη διαβούλευση. Με στεναχώρησε ότι δεν ήταν επί του θέματος.
• Συζητάμε κάτι που συνιστά κάτι καινοφανές στην Ελλάδα. Ως προς τα εκτός Ελλάδας είμαστε πάρα πολύ πίσω. Στην Ελλάδα είναι καινοφανές. Γιατί δεν έχει ήδη γίνει; Σε αυτό οφείλει να απολογηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Διότι, βεβαίως, δεν άρχισε η καινοτομία στην Ευρώπη τη στιγμή που ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να κληθεί αυτή σε απολογία. Υπάρχει επί δεκαετίες. Η Τουρκία πέταξε το πρώτο drone τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι όμως ο σκοπός μας εδώ να αναζητήσουμε ευθύνες. Δεν έχει καμία έννοια αυτή η συζήτηση. Είναι βέβαιον ότι δεν δίνει εδώ κανείς πιστοποιητικά πατριωτισμού. Είναι αυτονόητο και παραδεκτό απολύτως από την Κυβέρνηση ότι οι πάντες εργάζονται με τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι προσλαμβάνουν για το εθνικό συμφέρον.
• Έχουμε εδώ ένα νομοθέτημα με τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Ένα Κέντρο – το οποίο φτιάχνεται – Αμυντικής Καινοτομίας. Οι περισσότερες παρατηρήσεις ήταν γιατί να είναι με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Δεν υπήρξε μία παρατήρηση η οποία να υποδεικνύει – πέραν της Νίκης – με ποια νομική μορφή προτείνετε να είναι. Η μία παρατήρηση που έγινε ήταν να είναι με νομική μορφή κρατικής υπηρεσίας. Απαντώ στην πρόταση: Μα κρατική υπηρεσία έχουμε και απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό. Και βεβαίως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που κινείται η κρατική υπηρεσία. Είναι δυνατό να «μοχλοποιήσει» χρηματοδότηση μια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου; Για να έχουμε ακόμα μία Γενική Διεύθυνση;
• Φτιάξαμε τώρα Γενική Διεύθυνση Καινοτομίας.
• Όλοι οι άλλοι που δαιμονοποιείτε την ανώνυμη εταιρεία, δεν προσλαμβάνετε ένα πράγμα: Η ανώνυμη εταιρεία είναι σειρά διατάξεων. Ο μόνος μέτοχος εδώ είναι το Ελληνικό Κράτος. Κατά 67%, ο κύριος μέτοχος και το Υπερταμείο το οποίο ζήτησε να συμμετάσχει, δεν του ζητήσαμε εμείς να συμμετάσχει. Δηλαδή, να επανατοποθετήσει χρήματα τα οποία στην πραγματικότητα είναι και αυτά χρήματα του ελληνικού λαού σε μια χρήση η οποία είναι ωφέλιμη για την Εθνική Άμυνα και ίσως, ίσως κερδοφόρα. Άρα, θετικά το βαθμολογούμε ότι το Υπερταμείο ήρθε και μας είπε, «θέλετε να είμαστε και εμείς εκεί με 33%»; Όπως θετικά αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι ήρθαν άλλα δύο Υπουργεία και μας είπαν «μπορείτε να μας βάλετε κι εμάς μέσα στην «ομπρέλα», για να αναζητήσουμε νέες λύσεις»;
• Είναι απίστευτο τι υπάρχει στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο ως ιδέα και ίσως και ως πρωτότυπο, τα οποία δεν μπορούμε εμείς να τα απορροφήσουμε επί ολόκληρες δεκαετίες.
• Είναι εθνικό θέμα, δεν είναι θέμα ούτε δικό μου, ούτε της κυβέρνησης, ούτε των εκλογών. Βιάζομαι γιατί με πιέζει η ανάγκη, δεν βιάζομαι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δε θέλω να σας κρύψω κάτι.
• Έχουμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα κι έχουμε ήδη ανάγκες καταγεγραμμένες. Εμείς υπολογίζουμε ότι τον πρώτο χρόνο χρειαζόμαστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα 38.164.500 ευρώ. Έχουμε κάνει τη δουλειά μας κι έχουμε κάνει τη δουλειά μας για τέσσερα χρόνια μπροστά, δεν ερχόμαστε πρόχειρα. Και ξέρουμε πού θα τα βρούμε αυτά τα χρήματα.
• Και βεβαίως το τελευταίο που περιμέναμε Ναύαρχε (σ.σ. Ευάγγελος Αποστολάκης) είναι παρατήρηση επί των θεμάτων του Μετοχικού Ταμείου. Μας λέτε ότι «στερούμε δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου». Υπήρξατε στο Υπουργείο. Πόσα έδωσε, Ναύαρχε, το Υπουργείο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού πέρυσι; 19,1 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Πόσα έδωσε στη δεκαετία; 161 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, όχι από κρατήσεις. Γιατί να θέλουμε να στερήσουμε κάτι από το Μετοχικό Ταμείο; Και αναπτύσσεται στο δημόσιο διάλογο ένα απίστευτο γαϊτανάκι παρατηρήσεων γιατί το νομοθέτημα ζητάει από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού 300 τετραγωνικά για να στεγασθεί το «ΕΛΚΑΚ», το οποίο θα επισκευάσει, θα συντηρήσει, θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει προγράμματα, από το οποίο το Μετοχικό Ταμείο τελικά θα έχει έσοδα, γιατί υπάρχουν παρακρατήσεις από τα εξοπλιστικά. Και αυτό το καταλογίζετε ως αρνητικό; Και άλλαξα τη διατύπωση ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, όταν το Μετοχικό Ταμείο – εγώ έτρεχα να διεξάγω την υπόθεση κατά της Τράπεζας Πειραιώς που διπλασιάστηκε το μίσθιο του Attica από τα 7 εκατομμύρια στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ -, και δεν νοιαζόμαστε πραγματικά για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού; Πώς λέγονται αυτά τα πράγματα;
• Επί της ουσίας του συγκεκριμένου νομοθετήματος: Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Κατ΄ αρχήν δημιουργείται Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Διεύθυνση Καινοτομίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Καταγράφει τι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις επί τη βάσει των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων. Δεν έρχεται ο καθένας και λέει εγώ θέλω αυτό, εγώ θέλω εκείνο, εγώ θέλω το άλλο.
• Θα σας διαβάσω ενδεικτικά, ενδεικτικά, δεν είναι γραμμένο με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει ήδη φτιαχτεί διότι δεν πρέπει σε αυτό το επίπεδο, μπορούμε σε κλειστή συνεδρίαση ή κατ΄ ιδίαν να σας εξηγήσω ακριβώς το καθένα απ΄ αυτά τι είναι και πώς είναι. Αυτές είναι οι καταγεγραμμένες ανάγκες, αν θέλετε να σας τις διαβάσω, που έχουν τα γενικά επιτελεία: Αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης, υποθαλάσσια. Αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή. Οι σύγχρονες στολές, οι οποίες έχουν αισθητήρες και ο Διοικητής της Μονάδας έχει απόλυτη αίσθηση και της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: τοn ρυθμό της καρδιάς του, την πίεσή του, το αν τραυματίστηκε, το πού είναι, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή κατ΄ ανάγκην. Αυτά ζητάμε.
• Τι κάνει το «ΕΛΚΑΚ»; Τα παίρνει αυτά που τα Επιτελεία θέλουν και τα προκηρύσσει ως ανάγκες. Έχει δύο διαφορετικά Ταμεία: Το Ταμείο Καινοτομίας και το Ταμείο Ανάπτυξης. Γιατί έχει δύο ταμεία και δεν έχει ένα ταμείο; Έχει δύο Ταμεία; Γιατί υπάρχει διαφορετικό ρίσκο. Tο Ταμείο Καινοτομίας χρηματοδοτεί το πρωτότυπο, γιατί μπορεί να αποτύχει πλήρως, να χαθούν τα λεφτά και αυτό είναι αποδεκτό, κάθε προσπάθεια δε θα έχει κατ΄ ανάγκην αποτέλεσμα. Το Ταμείο Ανάπτυξης απευθύνεται σε διαφορετικό επίπεδο, αυτό λέγεται TRL, το επίπεδο της τεχνολογίας που υπάρχει και απευθύνεται και σε φορείς οι οποίοι έχουν έτοιμο επίπεδο τεχνολογίας και κατά συνέπεια δεν θα χαθούν τα λεφτά και στην πραγματικότητα συνιστά χρηματοδότηση η οποία θα επιστραφεί. Γι΄ αυτό υπάρχουν τα δύο Ταμεία.
• Και από κει και πέρα όταν κατασκευάζεται το πρωτότυπο πού πάει; Πάει στις Ένοπλες Δυνάμεις για να το δοκιμάσουν. Τους κάνει ή δεν τους κάνει;
• Γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα; Γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάτι στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαντικό ελληνικής παραγωγής; Μα μέχρι τώρα το σύστημα δεν επέτρεπε στις Ένοπλες Δυνάμεις να επικοινωνήσουν και να δοκιμάσουν τα πρωτότυπα. Και πρωτότυπα που δεν δοκιμάζονται υπό πραγματικές συνθήκες, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα κάνουν. Εάν το δοκιμάσουν και τους κάνει από εκεί και πέρα υπό τις συνθήκες που αναφέρει το νομοθέτημα, κατοχυρώσεις δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει παραγγελία.
• Και ως προς τις συνθήκες του απορρήτου, για τις οποίες εξεφράσθη φοβερή ανησυχία, υπάρχει το άρθρο 25. Και μην κάνετε σύγχυση ανάμεσα στη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας και στο απόρρητο. Μια κρατική ανώνυμη εταιρία – γιατί για αυτό πρόκειται – μπορεί απολύτως να τηρεί τους όρους του απορρήτου και της επιβάλλεται από το νομοθέτημα και θα της επιβληθεί και από τον κανονισμό, είναι προφανές αυτό, και σωστά παρατηρήθη, το άρθρο πνευματικής ιδιοκτησίας διότι εκεί θέλουμε ένα κομμάτι από αυτά τα δικαιώματα να τα κρατάει το ΕΛΚΑΚ και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας. Θα θέλαμε το σύνολο των δικαιωμάτων. Εάν πάμε να κρατήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων, αυτή ήταν η προσωπική μου βούληση γραμμένη στο πρώτο σχέδιο, μου παρατηρήθηκε ότι κάνω λάθος διότι θα πάω για τα πολλά και δεν θα πάρω τίποτα, διότι καμία ξένη εταιρία με readiness level ή καμιά ελληνική εταιρεία με υψηλό readiness level δεν θα μου δώσει πνευματικά δικαιώματα. Άρα, λοιπόν, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Άρα λοιπόν δεν θα έχω λύσεις.
• Πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα: Ανάγκη – ενδιάμεσος φορέας – χρηματοδότηση – οικοσύστημα που παρέχει τη λύση – παραγωγή.
• Αυτό έχει εφαρμοστεί σε σειρά χωρών. Μετέτρεψε συγκεκριμένη χώρα της περιοχής μας από μια αγροτική οικονομία στη μεγαλύτερη εξαγωγικά κατά κεφαλήν δύναμη προηγμένης τεχνολογίας στον πλανήτη.
• Θέλουμε δε και από πάνω από αυτό μια «ομπρέλα». Και ποια είναι η ομπρέλα και δεν το παρατηρήσατε. Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο. Τι είναι το Συμβουλευτικό Συμβούλιο; Είναι οι Έλληνες καθηγητές. Υπάρχουν εκπληκτικοί Έλληνες καθηγητές. Πήγα προς τούτο στο ΜIΤ, στο Cambridge, στο Harvard – εκτός Ελλάδος – στην Οξφόρδη. Υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά τα οποία είναι έτοιμα να βοηθήσουν το εγχείρημα σε σειρά Πανεπιστημίων, στο Stanford, στο Yale. Και στα εγχώρια πανεπιστήμια, απλώς δεν τα αναφέρω εδώ, δεν έχει έννοια. Αυτοί οι καθηγητές, οι Έλληνες καθηγητές, είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού, θα μπουν στο Συμβουλευτικό Όργανο, το οποίο συμβουλευτικό όργανο θα είναι χωρισμένο σε τομείς.
• Αν δείτε το ΜIΤ LAB τι κάνει για την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τι κατασκευάζει, θα εκπλαγείτε. Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο Έλληνες καθηγητές εκεί; Δυο Έλληνες καθηγητές και η χώρα να μην τους αξιοποιήσει στο ελάχιστο; Και υπάρχει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο τώρα που μιλάμε φοιτά εκεί για να μας φέρει πίσω μια βασική τεχνογνωσία για να εκμεταλλευτούμε και τα υπόλοιπα.
• Πάμε να περάσουμε με τις δυσχέρειες, με τα λάθη – είναι βέβαιον ότι θα υπάρχουν λάθη – σε μια άλλη εποχή. Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη σύμπραξη όλων. Δεν πάμε εδώ να ικανοποιήσουμε συλλόγους, αντιλήψεις, πράγματα που υπάρχουν προβλήματα επειδή είναι παραμονές εκλογών.
• Πάμε να λύσουμε μια εθνική ανάγκη, να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια εποχή που είναι απαραίτητο. Απαραίτητο, δεν γίνεται έτσι.
• Δεν μπορεί να μην υπάρχει αντί-drone «θόλος» στη χώρα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει. Είναι απόλυτη προτεραιότητα.
• Κοιτάξτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, κοιτάξτε τον πόλεμο στην Αρμενία. Λοιπόν, αν έχετε την καλοσύνη να προσλάβετε την ανάγκη και αν κρίνετε ότι η λύση η οποία προτείνεται σε κάτι δεν είναι επαρκής ή ορθή, ευχαρίστως να το συζητήσουμε, χίλιες φορές. Και αν θέλετε εκτός της αιθούσης, γιατί είναι ειδικευμένο, ευχαρίστως και αυτό. Αλλά σας παρακαλώ προσλάβετε την επείγουσα ανάγκη.
• Και ως προς τις Στρατιωτικές Σχολές, αυτή τη στιγμή αν πάτε στη Σχολή Ευελπίδων θα δείτε έχουμε ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό. Αναφέρομαι σε αυτήν γιατί πήγα προσφάτως. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο. Πηγαίνετε να δείτε στα εργαστήρια τι πρωτογενής έρευνα υπάρχει η οποία μένει εκεί στα ράφια διότι δεν υπάρχει κανένας να την απορροφήσει. Γιατί σε αυτά τα παιδιά με τα εξαιρετικά μυαλά δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και να προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα της ελληνική αμυντικής βιομηχανίας;
• Και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εδώ είναι απαραίτητη. Να δούμε τους όρους, αλλά εδώ ξέρετε, μην κηδόμεθα της προστασίας του δημοσίου απέναντι των ιδιωτών. Διότι εδώ τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Έχει συμβεί η πλήρης άλωση του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα διότι εμείς δεν παράγουμε τίποτα στην Ελλάδα και πάμε ως πελάτες, για να μην πω πολλές φορές ικέτες, στα ξένα ράφια για να αγοράσουμε όπλα. Αυτό γίνεται μέχρι τώρα.
• Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 0,74%, όταν δαπανάμε αμυντικά κάθε χρόνο 3,7%. Τι λογική έχει αυτό; Πώς προασπίζετε το δημόσιο συμφέρον όταν αρνείστε αυτό που θα προάγει την εγχώρια παραγωγή δήθεν ενόψει προστασίας του δημοσίου συμφέροντος; Δηλαδή, την κατάθεσης του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου στις αλλοδαπές τσέπες για να το λέμε ελληνικά. Αυτό είναι: Μην κάνουμε τίποτα, άρα να είμαστε πάντα στην ανάγκη των ξένων.
• Ε, όχι, πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το πράγμα. Μπορούμε καλύτερα, και γι’ αυτό σας παρακαλώ να βοηθήσετε.
• Όσον αφορά το Σώμα Πληροφορικής, καταλαβαίνω ην αγωνία, ιδίως των Αξιωματικών της Αεροπορίας, τη συμμερίζομαι, ότι θα τύχουν κάποιας μετάθεσης που δεν τους αρέσει. Αυτό είναι πίσω από όλα αυτά που ελέχθησαν στην αίθουσα, αυτό καλύπτεται. Να είμαστε ειλικρινείς. Σας απαντώ: Αποκλείεται. Και γιατί αποκλείεται; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Ανώτατος Αξιωματικός – θα είναι εδώ αύριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – στα συγκαλά του που ένα ικανό στέλεχος που καλύπτει μια εξειδικευμένη ανάγκη, να τον πάρει και να τον στείλει στον Έβρο να φυλάει σκοπιά. Αλλά εδώ δεν συζητάμε για ένα στενό συμφέρον κάποιων ανθρώπων. Που το προσλαμβάνω, το καταλαβαίνω, δεν έχουν άδικο στη βασική τους σκέψη ή στο φόβο τους ο οποίος είναι ανεδαφικός, αλλά τον προσλαμβάνω ως φόβο.
• Εδώ την εποχή της διακλαδικότητας παγκοσμίως, μου λέτε ότι δεν χρειάζεται ενιαίο Σώμα Πληροφορικής; Τη στιγμή που η Πληροφορική καλπάζει με την ημέρα. Είναι χωρισμένη. Άλλη Πληροφορική για την Αεροπορία, άλλη για το Ναυτικό, άλλη για τον Στρατό;
• Η διακλαδικότητα είναι όρος επιβίωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις του σήμερα. Είναι δυνατό να μην προσλαμβάνουμε την αλλαγή των καιρών; Μακάρι να μην έρθει ποτέ. Αν έρθει η κακή ώρα, είναι όρος επιβίωσης.
• Το άρθρο της θητείας – το οποίο δεν παρατηρήσατε αρκετά – λέει ότι όποιος φοιτά στο Πανεπιστήμιο, είτε στο πρώτο δίπλωμα, είτε στο δεύτερο, είτε στο διδακτορικό, έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και του λένε: Θέλεις να σε βοηθήσουμε; Καταρχήν οικονομικά, να σε στεγάσουμε. Με ποιο αντάλλαγμα; Ως φοιτητής να μας παρέχεις ένα κομμάτι του χρόνου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μετά να μείνεις ισόποσο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρεις. Το αντιγράψαμε. Το κάνουν οι Αμερικανοί.
• Δείτε το παράδειγμα των Ισραηλινών. Η «Μονάδα 8200». Εμείς φτιάχνουμε μια μονάδα που τη λέμε «1864».Ρωτήστε στην αγορά. Ένας έφεδρος ή μια έφεδρη από τη «Μονάδα 8200» τι τύχης απολαμβάνει όταν βγει στην ελεύθερη αγορά.
• Όλα αυτά δείτε τα στην ολότητά και στην αναγκαιότητά τους.
• Δεν θα έφερνα ένα νομοθέτημα παραμονές ευρωεκλογών αν δεν πίστευα ότι η εθνική ανάγκη να δώσουμε κάποια έναρξη προσφοράς λύσεων, ιδίως στο αντι-drone, υπερβαίνει τη συγκυρία και υπερβαίνει και οποιαδήποτε στενό και δικό μου και ευρύτερο κομματικό συμφέρον για μας.
• Πιστεύω ότι αν το έφερνα μετά τις ευρωεκλογές, θα υπήρχε απόλυτη ομοφωνία στην αίθουσα. Όμως πιστεύω ότι και τώρα μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τις υποδείξεις μας. Υπάρχουν σίγουρα λάθη. Σίγουρα θα υπάρξουν βελτιώσεις και στην πορεία του χρόνου, ό,τι και να ψηφίσουμε εδώ. Είναι μια καινούργια προσπάθεια που σας διαβεβαιώ ότι δικαιούται και είναι απαραίτητο να έχει τη στήριξη όλων.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου περί πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε:
• Δεν υπάρχουν 250 κοντέινερς. Το είδα και εγώ το πρωτοσέλιδο και δεν υπάρχει αποστολή στην Ουκρανία όπως το πρωτοσέλιδο γράφει.
• Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες μέσα στο πλαίσιο των συμφωνιών της χώρας. Ποτέ δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιον πουλάμε και τι πουλάμε.
• Στη διάθεσή σας, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε αν θέλετε σε επίπεδο προσωπικής ή κομματικής ενημέρωσης ή ενημέρωσης όλων των κομμάτων.
• Η εντύπωση μιας συνωμοσιολογίας παρέλκει. Μάλιστα, εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος με πήρε χθες τηλέφωνο και με ρώτησε γι’ αυτό και του απάντησα τι συμβαίνει. Του είπα και τον ακριβή αριθμό των κοντέινερς. Για να ξέρουμε για πόσα είναι.
• Να σας πω ξεκάθαρα, η Ελλάδα δεν δίδει κάτι απευθείας στην Ουκρανία ποτέ.
• Η χώρα πωλεί πεπαλαιωμένο υλικό μετά την κρίση των Γενικών Επιτελείων στην Τσεχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι γνωστό. Τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στο εξοπλιστικό Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλάμε για λήξαν υλικό του οποίου και μόνον η καταστροφή θα υπερέβαινε σε κόστος τα 100.000.000 ευρώ.