Όπως το οινόπνευμα επηρεάζει αρνητικά τις αποφάσεις στην οδήγηση, κατά τον ίδιο τρόπο επηρεάζει αρνητικά και τις αποφάσεις στην όλη διαδικασία της αυτοάμυνας.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο που όλες δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα:

Το αλκοόλ επηρεάζει τις αναστολές και τη νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη. Πρόκειται για μια κατεχολαμίνη (παράγωγο του αμινοξέως τυροσίνη) που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής δρα ως διεγερτικό που εμποδίζει τους ανθρώπους να δουν αντικειμενικά μια κατάσταση. Αδυνατούν, δηλαδή, να εξετάσουν τις συνέπειες των πράξεων τους και να αντιληφθούν επικείμενο κίνδυνο.

Με απλά λόγια όταν πίνεις ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά.

Παρόλο που το αλκοόλ είναι μια κατασταλτική ουσία, χρησιμοποιείται συχνά για να χαλαρώσει κανείς και να ξεκινήσει την διασκέδαση του.

Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε και επομένως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ενεργείτε. Φυσικά, όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερη επίδραση θα έχει το αλκοόλ. Με μικρές δόσεις ποτού, πιθανότατα είστε πιο κοινωνικοί και πιο γενναίοι με το αντίθετο φίλο, χαρούμενοι, γεμάτοι ενέργεια, ομιλητικοί και για άλλους, ακόμη και διασκεδαστική παρέα.

Με λίγα ποτά ακόμη μπορεί να αρχίσετε να μπερδεύετε την ομιλία σας, να πέφτετε ψυχολογικά ή και να γίνετε πιο επιθετικοί. Με ακόμα περισσότερα ποτά μπορεί να λιποθυμήσετε και, την επόμενη μέρα, να μην θυμάστε τί κάνατε, τί είπατε ή τί πάθατε.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας δυσκολεύσει να σκεφτείτε καθαρά ώστε να λάβετε καλές αποφάσεις. Μπορεί να είναι πιο πιθανό ότι θα μπλέξετε σε δυνητικά επιβλαβείς ή επικίνδυνες καταστάσεις που θα μετανιώσετε την επόμενη μέρα ή σε ακραίες καταστάσεις χωρίς καν να καταλάβετε πώς έγινε αυτό.

Αλκοόλ και αυτοάμυνα, πιθανές συνέπειες

Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που γίνεται ΛΗΘΑΡΓΙΚΟΣ με το ποτό και ειδικά αν είστε ΓΥΝΑΙΚΑ, είστε υποψήφιοι τουλάχιστον για ληστεία ή και βιασμό από έναν ή και πολλούς άνδρες που έχουν καταναλώσει αλκοόλ  ή είναι νηφάλιοι.

Αν είτε ο τύπος του ανθρώπου που γίνετε ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ και ειδικά αν είστε ΑΝΔΡΑΣ, είστε υποψήφιοι τουλάχιστον για ληστεία ή και ξυλοδαρμό από έναν ή και πολλούς άλλους πιωμένους ή και νηφάλιους άνδρες.

Να θυμάστε ότι ΑΛΚΟΟΛ και ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ δεν πάνε ποτέ ΜΑΖΙ!