Στις 15 Μάϊου 2024, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ), στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ΑΕΔ των Κρατών Μελών, συζήτησαν όλα τα εν εξελίξει θέματα που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, όπως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων ταχείας αντίδρασης και οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις αναφορικά με ευρύτερα θέματα ασφαλείας όπως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, όπου εκλέγηκε ο ΑΕΔ Ιρλανδίας, Στρατηγός Seán Clancy, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάιο 2025.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΕΦ είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με αριθμό ομολόγων του κατά τις οποίες συζητήθηκαν τόσο τα θέματα της Συνόδου, όσο και οι περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Ο Αρχηγός, στο πλαίσιο της επίσκεψης, συναντήθηκε και με την Μόνιμο Αντιπρόσωπο της ΚΔ στην ΕΕ, Πρέσβη κ. Χριστίνα Ράφτη καθώς και τον Εκπρόσωπο της ΚΔ στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Πρέσβη κ. Πέτρο Μαυρίκιο, με τους οποίους συζητήθηκαν συναφή με την Σύνοδο θέματα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διοικητική συγκέντρωση του συνόλου των στελεχών της ΕΦ που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες της ΕΕ, όπου ο Αρχηγός έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις αναφορικά με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.