Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, βρέθηκε χθες, Τρίτη 28 Μαΐου 2024, στη Σαμοθράκη, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ ΣΣ Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο και τον Διοικητή ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Υποστράτηγο Ιωάννη Κορρέ.

Ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την έδρα της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Συνταγματάρχης (ΠΖ) Αλέξανδρος Μούντζιος και ενημερώθηκε για τη δομή, την οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές, ενώ πραγματοποίησε ομιλία προς στελέχη και οπλίτες, ενώ συναντήθηκε με Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Σαμοθράκης, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας.

Ακολούθως, μετέβη στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπου συνεχάρη τους τρεις οδηγούς ΕΚΑΒ, Επαγγελματίες Οπλίτες, που έχουν διατεθεί εκεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό Σαμοθράκης (ΝΑ.Σ.ΣΘ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Καλαϊτζίδης ΠΝ και ενημερώθηκε για τη δομή και τις τρέχουσες δραστηριότητές του, ενώ συνομίλησε με το προσωπικό και πραγματοποίησε ομιλία προς τα στελέχη.

Τέλος, πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Θανάση Βίτσα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του νησιού.

Στις επισκέψεις παρέστη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης.

Ο Υφυπουργός Ενικής Άμυνας στην ομιλία του στη ΤΔ/41 ΣΠ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητά Στελέχη, Αγαπητοί Οπλίτες,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης με τη μεγάλη ιστορία. Κυρίως, όμως, αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια, καθώς βρίσκομαι σε μια ακριτική γωνιά της πατρίδας μας, ανάμεσα στους στυλοβάτες της Τακτικής Διοίκησης του 41ου Συντάγματος Πεζικού, που 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, προασπίζετε με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση τα σύνορά μας. Κάθε στιγμή στέκεστε στο πλευρό των υπερήφανων ακριτών μας, παρέχοντας την ανεκτίμητη βοήθειά σας, όπου και όποτε χρειαστεί.

Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε μακριά από τις οικογένειές και τους οικείους σας. Ιδιαίτερα, οι στρατευμένοι νέοι έχετε διακόψει και τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες προκειμένου να υπηρετήσετε την πατρίδα. Παρόλα αυτά, δίνετε καθημερινά τον καλύτερο εαυτό σας για την υπηρεσία, κάτι που σας τιμά και σας κάνει άξιους συγχαρητηρίων.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρετε προς την πατρίδα και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών είναι γνωστές σε όλους. Η ελληνική κοινωνία είναι υπερήφανη για εσάς και για την προσφορά σας.

Θα ήθελα να συγχαρώ και τη στρατιωτική ηγεσία για το έργο που έχει, διαχρονικά, επιτελέσει στο νησί. Αντιλαμβανόμενη τη στρατηγική του σημασία, συγκρότησε τη συγκεκριμένη Τακτική Διοίκηση, τη στελέχωσε με κατάλληλο προσωπικό και μέσα, καθιστώντας την πραγματικό φύλακα της Σαμοθράκης. Το εξαιρετικό δε επίπεδο της επιχειρησιακής της ετοιμότητας οφείλεται τόσο στις προσπάθειές σας όσο και στις προσπάθειες των προκατόχων σας.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς σας προς την πατρίδα και προς αυτή την ακριτική περιοχή, έχουν προγραμματίσει, εντός του μεγάλου οικιστικού προγράμματος, την κατασκευή τριών συγκροτημάτων ΣΟΑ των 13 διαμερισμάτων, δύο για την Τακτική Διοίκηση και ενός για τον Ναυτικό Σταθμό Σαμοθράκης.

Η ολοκλήρωσή τους αφενός θα διασφαλίσει το εισόδημα των στελεχών, αφετέρου θα καταστήσει την υπηρέτηση στο νησί πιο ελκυστική. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δυνατότητα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Τακτικής Διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των στρατευμένων μας, αλλά και η καθημερινότητα των στελεχών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, από καρδιάς, για το έργο το οποίο επιτελείτε, αλλά και για τον ενθουσιασμό, το φρόνημα, τον επαγγελματισμό σας και για τον υψηλό βαθμό της ετοιμότητάς σας.

Να είστε βέβαιοι, ότι για την υπηρεσία σας στο νησί θα είστε υπερήφανοι και θα την έχετε για πάντα στην ψυχή και στον νου σας.

Σας υπόσχομαι ότι με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια θα επισκεφθώ ξανά την Τακτική Διοίκηση.

Σας ευχαριστώ.»