Όλοι οι γονείς θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας και φυσικά την ασφάλειά τους κάθε στιγμή, σε κάθε τους μετακίνηση. Το παιδικό κάθισμα είναι συνώνυμο της προστασίας, όταν έχουμε σκοπό να κάνουμε από μία απλή βόλτα μέχρι ένα ταξίδι.

Μερικά tips τα οποία θα σε βοηθήσουν στη γρήγορη και σωστή τοποθέτησή του:

Βρες το σύστημα που υποστηρίζει το όχημά σου

Ανάλογα το αυτοκίνητό μας, το παιδικό κάθισμα μπορεί να προσδένεται είτε με το σύστημα Isofix είτε με τη ζώνη ασφάλειας 3 σημείων.

Για να βρούμε αυτήν την πληροφορία ανατρέχουμε στο manual του κατασκευαστή. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο τρόποι παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, οπότε μην ανησυχείς!

Πρόσδεση με Isofix

Αν το αυτοκίνητό μας έχει σύστημα Isofix, τότε θα πρέπει να βρούμε τις δύο μεταλλικές υποδοχές σε σχήμα Π στα πίσω καθίσματα και να κουμπώσουμε τους υποδοχείς. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε τη ζώνη σταθεροποίησης και το πόδι στήριξης και είμαστε έτοιμοι!

Πρόσδεση με ασφάλεια 3 σημείων

Τα αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2011 συνήθως δεν έχουν Isofix. Αυτό απλά σημαίνει διαφορετική τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση περνάς το οριζόντιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας κάτω από τη βάση του παιδικού καθίσματος. Στη συνέχεια τοποθετείς το διαγώνιο τμήμα της ζώνης στην πλάτη και τέλος προσδένεις τον υποδοχέα που κάνει το χαρακτηριστικό click. Αυτό ήταν!

Μερικές επιπλέον πληροφορίες για την ασφάλεια του παιδιού

  • Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε το παιδικό κάθισμα σε σημείο που δεν υπάρχει αερόσακος.
  • Δεν ξεκινάμε το αυτοκίνητο αν δεν είμαστε 100% σίγουροι πως το κάθισμα έχει δέσει.
  • Τα παιδικά καθίσματα χρειάζεται να κοιτάζουν πάντα προς τα πίσω, μέχρι τα παιδιά να γίνουν 1-2 ετών.
  • Πριν αγοράσεις ένα κάθισμα δες αν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου σου.

Πότε χρειάζεται να αλλάξω κάθισμα;

Το παιδικό κάθισμα θέλει αλλαγή, όταν δεν καλύπτει πια το παιδί. Συνήθως τα πρώτα καθίσματα αντέχουν ένα παιδί μέχρι 18 κιλά, εξαρτάται βέβαια από το κάθισμα και τα κιλά που αναγράφει. Ενημερωτικά, θα χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα μέχρι το παιδί να φτάσει 12 χρονών.

 blog.anytime.gr