Αρ.Πρωτ.76

Αθήνα, 13.06.2024
ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
Αντιστράτηγο κ. Θεόδωρο Βάγια

ΚΟΙΝ: Πρωτοβάθμιες Ενώσεις
Μέλη της ΠΟΕΥΠΣ

ΘΕΜΑ: «Τακτικές μεταθέσεις έτους 2024. Στο ίδιο έργο θεατές! Ως πότε;».

Για μία ακόμη φορά και με αφορμή τις αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μεταθέσεων, που αφορούν τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2024, η Ομοσπονδία μας έγινε δέκτης ομοβροντίας παραπόνων, από συναδέλφους Υπηρεσιών όλης της χώρας.
Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις που εισπράξαμε από τη συνάντηση του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Θεόδωρο Βάγια, για την πραγματοποίηση ελάχιστών και αναγκαίων κατά περίπτωση μεταθέσεων, ο υπερβολικά υψηλός αριθμός μεταθέσεων που εν τέλει πραγματοποιήθηκε, μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη και ερωτήματα για την
αναγκαιότητα αρκετών εξ΄ αυτών.
Το αποτέλεσμα των τακτικών μεταθέσεων βρίσκει συναδέλφους να παραμένουν για ακόμη ένα έτος σε Υπηρεσίες της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και άλλους να ξεσπιτώνονται διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, τινάζοντας στον αέρα τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό όπως εξίσου αυτονόητα τον οικονομικό  τους προϋπολογισμό, χωρίς κανένας τελικά να ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο πυροσβέστη και τις ανάγκες του!

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας, όταν εδώ και τέσσερα (4) χρόνια και με αφορμή την ψήφιση του ν.4662/2020, ως Ομοσπονδία φωνάζαμε για την αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων με στόχο την άμεση ενίσχυση των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών ανά την Επικράτεια και με αφορμή την μετέπειτα ρύθμιση για ενίσχυση της οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος κατά 3.600 θέσεις.
Ως Ομοσπονδία φωνάζαμε για άμεση αναδιάρθρωση με επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών, αφού δυστυχώς ακόμη και σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με οργανοδιάγραμμα των δεκαετιών 1970 και 1980!
Ως Ομοσπονδία προτείναμε τη λύση των επί πληρωμή αποσπάσεων όπως συμβαίνει και στα άλλα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα αποφόρτιζαν μεγάλο όγκο από τις μεταθέσεις.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, απ΄όλες τις πλευρές!

Είναι επιβεβλημένη η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 700 Πυροσβεστών γενικών καθηκόντων για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με δεδομένη και την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει από την έναρξη λειτουργίας που ακολουθεί, των νεών αεροδρομίων διαχείρισης της FRAPORT. Εάν δεν γίνει πράξη αυτό, πολύ φοβόμαστε
για νέο υπηρεσιακό Βατερλό το 2025!
Οφείλουν άπαντες να κατανοήσουν ότι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι και αυτοί άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις, που προσφέρουν τα μέγιστα για την πατρίδα και τους συμπολίτες τους και δεν είναι αναλώσιμοι.

Απαιτούμε λύσεις από την φυσική και πολιτική μας ηγεσία στο φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, γιατί καλά και αποδεκτά τα νέα δόγματα αλλά η εφαρμογή τους πως θα γίνει με αυτά τα δεδομένα;;;

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ