Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, είχαμε αναφερθεί στην σύσταση μίας νέας υπηρεσίας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών με έδρα την Αδριανούπολη. Σύμφωνα με τις, τότε, εκτιμήσεις του γράφοντος, επρόκειτο για το νέο διπλωματικό στρατηγείο της Τουρκίας που ως αποστολή είχε τον συντονισμό των κρατικών φορέων που ασχολούνται με τη διείσδυση στα Βαλκάνια.

Τ0 2022, είχαμε τονίσει ότι η Αδριανούπολη, μέχρι και σήμερα, αποτελεί τον χώρο συναλλαγών και συνδιαλλαγής τουρκοφρόνων ή/και τουρκοφίλων που πλαισιώνουν την δράση της “υπόγειας διπλωματίας” όπως αυτή που ασκούν οι εκπρόσωποι του πολιτικού ισλάμ, η Ατυπη Συμβουλευτική Επιτροπή, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Δυτικοθρακιωτών στην Κωνσταντινούπολη και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που κινείται σε διεθνές επίπεδο.

Το 2023 μάθαμε ότι ιδρύθηκε με τις οδηγίες του Κυβερνήτη της Αδριανούπολης Yunus Sezer, η Πλατφόρμα Συνεργασίας των Βαλκανικών Πόλεων, που προκειμένου να πραγματοποιήσει τη συνεργασία και τη δουλειά με τις πόλεις των Βαλκανικών χωρών από μία μόνο πηγή, πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση.θα ασχολείται με θέματα όπως το Εξωτερικό Εμπόριο και Επενδύσεις, Τουρισμός (Υγεία, Πίστη, Πολιτισμός, Αγορές, Γαστρονομία), Πολιτισμός και Τέχνη, Γεωργία, Εκπαίδευση, Νεολαία και Αθλητισμός, Τοπικές Κυβερνήσεις και ΜΚΟ, Φυσικές Καταστροφές και Ανθρωπιστική Βοήθεια Η πλατφόρμα της Ένωσης θα αποτελείται από το εκτελεστικό συμβούλιο, τη συμβουλευτική συνέλευση, τις ομάδες εργασίας και τη γραμματεία.

Στην πρώτη συνάντηση, υπό την προεδρία του Κυβερνήτη της Αδριανούπολης, Yunus Sezer, συμμετείχαν ο δήμαρχος Recep Gürkan, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Trakya Prof. Δρ. Erhan Tabakoğlu, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αδριανούπολης Πρέσβης Murat Ahmet Yörük, Αναπληρωτής Κυβερνήτης Sıdkı Zehin, Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Trakya Mahmut Şehin, Υπεύθυνη Εξωτερικών Σχέσεων ETSO Elif Yardımcı, Μέλος του συμβουλίου ανταλλαγής εμπορευμάτων Kadir İriş, Trakya Şabikan Birlik Board Παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Τούρκων της Αδριανούπολης Zülfettin Hacıoğlu και διευθυντές και εκπρόσωποι των σχετικών ιδρυμάτων.

To 2024 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Πλατφόρμας Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων της Αδριανούπολης,δημιουργήθηκαν 8 ομάδες εργασίας σχετικά με αυτήν την πλατφόρμα και ο Yunus Sezer δήλωσε ότι «Το 2025, θα μετατρέψουμε αυτήν την πλατφόρμα σε μια περιοχή όπου θα ταξιδεύουμε με πιο στρατηγικό και στοχευμένο τρόπο».

Πράγματι, το 2024 ξεκίνησε με ταξίδια στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, όπου ο κ. Yunus Sezer συναντήθηκε με Παρακρατικούς κι Εγκαθέτους των δύο χωρών, κι έπεται συνέχεια προφανώς.

Τί κρύβεται, άραγε, πίσω από την “Πλατφόρμα Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων της Αδριανούπολης” που δείχνει να συνδέεται με το όραμα του Ρ.Τ.Ερντογάν για την “Ρούμελη”;

Μήπως, όπως επισημαίνουν βαθείς γνώστες των ε/τ σχέσεων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη ο φόβος της αμερικανικής παρουσίας και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αν συνδεθεί με οδικά και σιδηροδρομικά με τις παράκτιες χώρες της Μαύρης θάλασσας υποβαθμίζει τα Στενά και εμμέσως ακυρώνει μερικώς τη Συνθήκη του Μοντρε;

Αντί Επιλόγου

 komotinipress.gr