Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της έθεσε ως πρωταρχικό ζήτημα την στελέχωση των υπηρεσιών στην πλήρη σύνθεσή τους, όπως αυτή προβλέπεται από το σχετικό ΠΔ Κατανομής Προσωπικού 13/2018 .

Παράλληλα χτύπησε το καμπανάκι στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αναφορικά με τον αριθμό των στελεχών που εισέρχονται στη Σχολή Λιμενοφυλάκων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων καθώς με το νόμο 4676/20 μεγάλος αριθμός των θέσεων των Λ/Φ  είχαν λανθασμένα μεταφερθεί στην πυραμίδα του οργανογράμματος σε θέσεις Αξιωματικών .

Αυτό είχε ως συνέπεια ο αριθμός των οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό βαθμό των Λ/Φ να μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να περιορίσει για τα τελευταία 2 χρόνο τον αριθμό των εισακτέων Λιμενοφυλάκων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στο 60% του προβλεπόμενου αριθμού εισαγωγής όπως αυτός είχε καθοριστεί με το νόμο 4504/17.

Ενδεικτικά ο αριθμός των εισαχθέντων που απωλέσθη με αυτή την αδράνεια των τελευταίων ετών ισοδυναμεί με τον αριθμό των αποσπασθέντων στελεχών που μετακινούνται ανά μήνα για ενίσχυση των υπηρεσιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό .

Από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας θεωρούμε ότι το ζήτημα των προσλήψεων είναι ένα από τα σοβαρότερα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να διασφαλιστούν τόσο τα εργασιακά κεκτημένα των στελεχών όσο και η  ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Για το λόγο αυτό έχουμε επανειλημμένως αναδείξει το πρόβλημα στην πλήρη του διάσταση μέσω των τοποθετήσεών μας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης των νομοσχεδίων του ΥΝΑΝΠ, μέσω παρεμβάσεων αλλά και με πλήθος  ερωτημάτων από όλα τα κόμματα  κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και με σχετικές τοποθετήσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Σχετικό πρόσφατο αίτημα μας κατατέθηκε και κατά την υποβολή προτάσεων για την ένταξη στον νομοθετικό σχεδιασμό του ΥΝΑΝΠ. Το θέμα αυτό όπως και η πρότασή μας το  συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίθηκαν στο ΥΝΑΝΠ τον Δεκέμβριο του 2023 (εδώ).

 Επίσης είχε εντάχθεί και στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας μας – Π.Ο.Λ. όπως αυτό επικυρώθηκε εκ νέου από τους σύνεδρους κατά το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην πόλη του Βόλου την 13 και 14 Απριλίου 2024 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας (εδώ α.α. 5)

Η τροποποίηση του ΠΔ του Οργανογράμματος του Προσωπικού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπως αποτυπώνεται στο νέο Π.Δ. 28/2024 (ΦΕΚ 88 Α΄/ 13-06-2024) ήταν μονόδρομος καθώς θα υποχρεωνόμασταν για τη ακαδημαϊκό έτος 2024-25 να αφαιρεθεί η Σχολή Λ/Φ από το μηχανογραφικό των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στις παρεμβάσεις και συναντήσεις μας  με την Πολιτική αλλά και την Στρατιωτική ηγεσία είχαμε προτείνει την ενοποίηση όλων  των βαθμών των προερχόμενων στελεχών από τη σχολή Λ/Φ δεδομένου ότι μας εκφράστηκε (τουλάχιστον επί του παρόντος) η αδυναμία αύξησης των οργανικών θέσεων στις 10.500 που είναι και η δική μας επιδίωξη σε μια ρεαλιστική βάση των πραγματικών αναγκών του Σώματος σε προσωπικό.

Έστω και στο παρά 5 η πρότασή μας έγινε δεκτή αποτρέποντας τα χειρότερα σε μία περίοδο που τα στελέχη που αποστρατεύονται είναι κατά πολύ περισσότερα από τους  100 Λιμενοφύλακες και 30 Αξιωματικούς που εισέρχονται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία μας και σταθμίζει τα έτη υπηρεσίας , την χρονιά εισαγωγής των στελεχών στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αλλά και την ανθρωπογεωγραφία του Σώματος προβλέπεται πως με αυτούς τους ρυθμούς εισαγωγής το ανθρώπινο δυναμικό τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει, με τις αποστρατείες ,επιπρόσθετες απώλειες 40% δεδομένου μάλιστα ότι υπολειπόμαστε ήδη πάνω από 1500 στελέχη από την προβλεπόμενη σύνθεση των 9.500 στελεχών στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Δεν θα ακυρώναμε σε καμία περίπτωση την προσπάθεια που έγινε προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα εισαγωγής των Λιμενοφυλάκων έστω και με αυτά τα 100 στελέχη, όμως θεωρούμε πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει γενναίες αποφάσεις ενίσχυσης του προσωπικού αυξάνοντας τον αριθμό των εισακτέων τουλάχιστον στο τριπλάσιο προκειμένου από τη μία να κρατηθούν οι ισορροπίες στο οργανόγραμμα και από την άλλη να αντικατασταθούν οι συνάδελφοι που μένουν εγκλωβισμένοι επί σχεδόν μία δεκαετία στα νησιά λόγω αδυναμίας αντικατάστασής τους από τους νέους συναδέλφους που εισέρχονται με το σταγονόμετρο.

Αναλύοντας την φιλοσοφία που εφαρμόζει το νέο ΠΔ συμπεραίνεται πως ο θεσμός του Υπαξιωματικού τείνει να εξαϋλωθεί που για εμάς δίνει την αφορμή να επανέρθουμε με δύο βασικά μας αιτήματα που αφορούν το μεν πρώτο στην κατάργηση των ειδικών τυπικών προσόντων για τους προερχόμενους από τη σχολή ΔΥΛΣ καθώς το ισχύον καθεστώς έχει προκαλέσει μετά και την εφαρμογή του ΠΔ 56/23 πολλές αδικίες εις βάρος των στελεχών , αλλά και επαναφέρει το πάγιο αίτημά μας για λειτουργία της σχολής ΔΥΛΣ για τους Λιμενοφύλακες που προέρχονται από τη σχολή Λιμενοφυλάκων ως την ελάχιστη αναγνώριση της ποιοτικής προσφοράς τους στο Σώμα και ως μέσο εξέλιξής τους όπως αυτό είχε ρυθμιστεί τα προηγούμενα χρόνια .

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα  που μας απασχολούν αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θετικές ρυθμίσεις που προωθούνται από την Ηγεσία μας υπέρ των συναδέλφων θεωρώντας πως οι παρεμβάσεις μας αυτή τη φορά έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Για το ΔΣ

 

Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.