Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 μειώθηκε κατά σχεδόν το ένα τέταρτο (23 %) σε σχεδόν 80000, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Frontex. Τα Δυτικά Βαλκάνια και η Κεντρική Μεσόγειος σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στον εντοπισμό παράτυπων διελεύσεων μεταξύ των σημαντικότερων μεταναστευτικών οδών (-71 % και -58 % αντίστοιχα), ενώ οι διαδρομές της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου παρουσίασαν τις υψηλότερες αυξήσεις (+ 303 % και + 103 %, αντίστοιχα).

Τα κυριότερα σημεία για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 περιλαμβάνουν:

  • Η κεντρική Μεσόγειος είδε πτώση 58 % (έτος/έτος) στις ανιχνεύσεις.
  • Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολούθησαν επίσης να σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερους αριθμούς (-71 %), τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μεγάλων μεταναστευτικών οδών προς την ΕΕ.
  • Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο.
  • Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός, με τις αφίξεις να διπλασιάζονται.
  • Τα ανατολικά χερσαία σύνορα βλέπουν σημαντική αύξηση στις ανιχνεύσεις από πριν από ένα χρόνο
  • Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες σε όλες τις διαδρομές φέτος: Συρία, Μάλι, Αφγανιστάν.

 

Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, στην οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων διελεύσεων το 2023, εξακολούθησε να παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, με ετήσια πτώση 58 % σε ελαφρώς πάνω από 21300 κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024. Τον Μάιο, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε σχεδόν 5100, σχεδόν 37 % σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση, ο αριθμός των εντοπισμών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου μειώθηκε κατά 71 % σε μόλις πάνω από 8900.

Εν τω μεταξύ, η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής συνέχισε να βλέπει πρωτοφανείς αριθμούς εντοπισμού, με τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών να φθάνουν στις Καναρίους Νήσους κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους να αυξάνεται κατά 303 % από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους σε σχεδόν 18000. Πρόκειται για το υψηλότερο σύνολο για την περίοδο αυτή από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2011. Τον Μάιο, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε 2100.

Η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ήταν η Ανατολική Μεσόγειος, με τον αριθμό των εντοπισμών να υπερδιπλασιάζεται σε πάνω από 21200 κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Ο Frontex παραμένει προσηλωμένος στη διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ, με 2800 υπαλλήλους και προσωπικό να συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις.

Οι θαλάσσιες διαβάσεις εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για τα άτομα που επιχειρούν παράτυπη μετανάστευση. Στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δείχνουν ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι στη Μεσόγειο 923 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους διέσχιζε την επικίνδυνη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, σημειώθηκε επίσης σημαντική αύξηση των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στα ανατολικά χερσαία σύνορα, με τους αριθμούς σχεδόν να διπλασιάζονται σε 4450 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αυτή, αν και αξιοσημείωτη, εξακολουθεί να αποτελεί τον λιγότερο ενεργό μεταναστευτικό δρόμο προς την ΕΕ μεταξύ των κύριων διαδρομών. Ωστόσο, οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι η οδός East Land γίνεται πιο ενεργή, προσεγγίζοντας τα αριθμητικά στοιχεία που παρατηρούνται στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου. Η αύξηση του αριθμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία έχει σημειώσει αύξηση των προσπαθειών διέλευσης, που συχνά διευκολύνονται από τις αρχές της Λευκορωσίας. Επιπλέον, στα ουκρανικά σύνορα, οι παράτυπες διελεύσεις πραγματοποιούνται κυρίως από Ουκρανούς πολίτες που παρακάμπτουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στη διαδρομή της Μάγχης, ο αριθμός των ανιχνεύσεων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 αυξήθηκε κατά 38 % σε 21 820.

Σημείωση: Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα δήλωση αφορούν τον αριθμό των διαπιστώσεων παράνομης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να διέλθει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες στα εξωτερικά σύνορα. 

frontex.europa.eu