Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 μπορεί να ανήκουν στο εκλογικό παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι δημιούργησαν μία νέα περιφερειακή παράμετρο που ήδη απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές: αυτήν του συγκεκαλυμμένου εθνικιστικού αλυτρωτισμού.
Παρατηρώντας κι αναλύοντας, τις δηλώσεις των εκπροσώπων κομμάτων, ΜΚΟ κι ομάδων πίεσης, εντοπίσαμε ένα ακόμη μέλος της παρακρατικής σέκτας που κινείται στο ημίφως των ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων των τουρκοφρόνων που στόχο τους έχουν την εφαρμογή των παραερντογανικών νεο-οθωμανικών μεγαλοϊδεατικών σχεδίων.
Πρόκειται για τον κ. Tuncay Başoğlu, Πρόεδρο του RUBAGÖÇ (Σύλλογος για τη διατήρηση της κουλτούρας των Ρουμελιωτών Βαλκανίων μεταναστών) , μέλος της κοινότητας των πολιτών, με έδρα την περιοχή της Σμύρνης (Δήμος Μπουρνόβα) και πεδίο ανάπτυξης δράσης σε Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο μέσω πολιτιστικών συλλόγων και ΜΚΟ.
Σε εκτιμήσεις του , που έχουν δημοσιοποιηθεί σε μέλη του συλλόγου του, ο κ. Tuncay Başoğlu, εκτιμά ότι ” η άνοδος των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη θα
επηρεάσει περισσότερο την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης και άλλες μειονοτικές ομάδες που ζουν (Μακεδόνες, Αλβανοί, Ρομά, Βούλγαροι, Βλάχοι) στην Ελλάδα”.
Ο κ. Tuncay Başoğlu προτείνει ως λύση τα ακόλουθα:
- 1. να ενισχυθούν οι δεσμοί των τουρκικών ΜΚΟ σε χώρες όπως Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Μαυροβούνιο ώστε η Τουρκία να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, ενώ γίνεται αυτό, πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που θα ανησυχήσουν τους γείτονες.”
- 2. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με άλλες μειονότητες και να διασφαλίσουν ότι θα ενεργούν από κοινού σε ζητήματα μειονοτικών δικαιωμάτων, ειδικά στις εκλογές.
- 3. Πρωταρχικός είναι ο ρόλος δημιουργίας κοινής γνώμης σε συνεργασία με τις χώρες των μειονοτήτων στην Ελλάδα (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μακεδονία) και εκφράζοντας τα νόμιμα δικαιώματα των συμπατριωτών τους σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Έθνη, τα Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Αντί Επιλόγου