Εκλογή της Πυράρχου Ζησούλας Ντάσιου στη θέση της Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της CTIF

Με μεγάλη επιτυχία και σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Συνέλευσης Εθνικών Αντιπροσώπων της Διεθνούς Ένωσης Υπηρεσιών Πυρόσβεσης και Διάσωσης (CTIF Delegates Assembly Week), που έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα από 18 έως 20 Ιουνίου 2024, στο Όσλο της Νορβηγίας.

Συνολικά 24 χώρες – μέλη της CTIF συμμετείχαν στη φετινή Σύνοδο Εθνικών Αντιπροσώπων με φυσική παρουσία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων συνδεδεμένων μελών, πυροσβεστικών ενώσεων, εταιρειών κ.λπ., ενώ δύο (2) χώρες – μέλη έλαβαν μέρος από απόσταση, διαδικτυακά.

Εκ μέρους του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετείχαν η Αντιπύραρχος Αικατερίνη Σφυρή και η Αντιπύραρχος Ευαγγελία Αποστολοπούλου εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας στη CTIF. Επίσης, παραβρέθηκε η Πύραρχος Ζησούλα Ντάσιου, Γραμματέας της Υποεπιτροπής Δασικών Πυρκαγιών και υποψήφια για τη θέση της Αντιπροέδρου στην Εκτελεστική Επιτροπή της CTIF.

Εκτός από το κεντρικό γεγονός της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων (Delegates Assembly) των Χωρών – Μελών της CTIF, το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλάμβανε επίσης την πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) της CTIF, καθώς και τη διεξαγωγή ολοήμερου σεμιναρίου (CTIF Seminar), του οποίου οι θεματικές επικεντρώθηκαν στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και στην αξιοποίηση των drones σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης.

Η ατζέντα θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης Εθνικών Αντιπροσώπων της CTIF περιλάμβανε, όπως πάντα, την έγκριση των Πρακτικών της προηγούμενης Συνέλευσης Αντιπροσώπων που πραγματοποιήθηκε το 2023 στη Βιέννη, καθώς και την καθιερωμένη παρουσίαση των ετήσιων Εκθέσεων Πεπραγμένων της CTIF από τον Πρόεδρο Milan Dubravac (Σλοβενία), τον Γενικό Γραμματέα  Roman Sykora (Αυστρία), τον Ταμία Marc Mamer (Λουξεμβούργο) και τους επτά Αντιπροέδρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της CTIF.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων συνοδεύτηκαν φέτος, βάσει του καταστατικού, από αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Προέδρου, Αντιπροέδρων και Ταμία της Εκτελεστικής Επιτροπής της CTIF.

Ειδικότερα, η Συνέλευση Αντιπροσώπων, εκτιμώντας θετικά το έργο του Milan Dubravac (Σλοβενία), ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της CTIF το 2020 εν μέσω πανδημίας, τόσο για την προσέλκυση νέων μελών όσο και για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας (Memorandums of Understanding) της CTIF με αντίστοιχους οργανισμούς από όλο τον κόσμο, ομόφωνα αποφάσισε για την ανανέωση της θητείας του στη θέση του Προέδρου, για άλλα τέσσερα χρόνια. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αντιπροσώπους της CTIF στη σημερινή συνέλευση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την επανεκλογή μου ως Προέδρου της CTIF. Η CTIF είναι μια θαυμάσια οργάνωση πυροσβεστών από όλο τον κόσμο και είναι τιμή μου να ηγούμαι. Στην επόμενη θητεία θα συνεχίσω να συνδέω πυροσβεστικές οργανώσεις και να φροντίζω για τη βασική αποστολή του οργανισμού -την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών!», δήλωσε ο Milan Dubravac μετά την επανεκλογή του.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, με τη σύμφωνη γνώμη και των 26 χωρών – μελών που έλαβαν μέρος στη φετινή Συνέλευση Εθνικών Αντιπροσώπων, εξελέγη στη θέση της Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Υπηρεσιών Πυρόσβεσης και Διάσωσης η Πύραρχος Ζησούλα Ντάσιου, Δασολόγος – Προϊσταμένη της Μονάδας Εναερίων Μέσων (Unit2-AIROPS) στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία κατέχει παράλληλα τη θέση της Γραμματέα στην Υποεπιτροπή Δασικών Πυρκαγιών της CTIF.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκλογικής διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε η επανεκλογή της Taina Hanhikoski (Φινλανδία) και του Christophe Marchal (Γαλλία) ως Αντιπροέδρων, ενώ ο Tom Van Esbroeck (Βέλγιο) ψηφίστηκε για τη θέση του Ταμία.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τη Συνέλευση Αντιπροσώπων η αίτηση της Σιγκαπούρης να καταστεί Τακτικό Μέλος της CTIF, καθώς και έξι (6) νέων επιχειρήσεων να αποκτήσουν την ιδιότητα του Συνδεδεμένου Μέλους της CTIF.

Σημειώνεται ότι η CTIF (Comité Technique International de prevention et d’extinction de Feu) είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1900 στη Γαλλία, με σκοπό την προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης όλων των χωρών ανά τον κόσμο, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων (lessons learned), την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς επίσης τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος αποτελεί Τακτικό Μέλος της CTIF από το 1985 και συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους του σε όλες τις υποεπιτροπές (Δασικών Πυρκαγιών, Πυροπροστασίας, Επικίνδυνων Υλικών, κ.λπ.), ενώ πλέον από φέτος και στην Εκτελεστική Επιτροπή της CTIF.