Αθήνα, 26 Ιουνίου 2024    

Αρ. Πρωτ.:401/17 

 Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

 Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.: Βλέπε Πίνακα Αποδεκτών 

Θέμα: «Εισαγωγή νέων μέσων κλιμάκωσης- αναβάθμιση αστυνομικού εξοπλισμού» 

Κύριε  Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει κοινωνοί αρκετών βιντεοληπτικών υλικών τα οποία δημοσιεύονται στα Μ.Μ.Ε. και αφορούν σε περιστατικά όπου αστυνομικοί προσπαθούν να ακινητοποιήσουν ύποπτους δράστες τέλεσης εγκληματικών ενεργειών, οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοί μας, καλούνται να εμπλακούν σώμα με σώμα με τους δράστες, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα μέσα κλιμάκωσης τα οποία διαθέτουν είναι ελάχιστα και δεν έχουν έως σήμερα προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Θεωρούμε αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, πέραν των όποιων διαρθρωτικών αλλαγών επίκεινται στο Σώμα, να λάβουν χώρα οι επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θεσπιστούν και να εισαχθούν στον αστυνομικό εξοπλισμό νέα σύγχρονα μέσα,  η χρήση των οποίων είναι αυτονόητη εδώ και δεκαετίες σε πολλές σύγχρονες αστυνομίες ανά τον κόσμο, ώστε ο αστυνομικός να έχει την επιλογή περισσότερων μέσων κλιμάκωσης και να αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν καλύτερα και «αναίμακτα» δύσκολα περιστατικά, προκειμένου να αποφεύγεται η σωματική επαφή, καθώς και τυχόν τραυματισμοί

Ως γνωστόν σήμερα η κλιμάκωση σε ένα αστυνομικό περιστατικό έχει ως εξής:

  • Διάλογος
  • Λαβές
  • Αστυνομική ράβδος
  • Ατομικός οπλισμός

Συνεπώς, το επόμενο μέσο κλιμάκωσης ύστερα από την αστυνομική ράβδο, η χρήση της οποίας σε ελάχιστες περιπτώσεις φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι ο ατομικός οπλισμός. 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ, 

Προτείνουμε την ένταξη στα μέσα κλιμάκωσης του αστυνομικού εξοπλισμού του σπρέι δακρυγόνων ουσιών, καθώς και του taser, ως επιπρόσθετα μέσα, τα οποία ουσιαστικά θα λύσουν τα χέρια των αστυνομικών, έτσι ώστε να μπορούν με τη χρήση αυτών να επιλαμβάνονται όσο το δυνατόν «αναίμακτα» σε δύσκολα και «ζόρικα» περιστατικά.

Μια ενδεχόμενη θετική από πλευράς σας απόκριση των προτάσεών μας, θα περιλαμβάνει ως  μέσα κλιμάκωσης του αστυνομικού προσωπικού τα κάτωθι:

  • Διάλογος
  • Λαβές
  • Σπρέι δακρυγόνων ουσιών
  • Αστυνομική ράβδος
  • Taser
  • Ατομικός οπλισμός

Ταυτόχρονα, παρατηρώντας τα αυξημένα φαινόμενα μη συμμόρφωσης οχημάτων σε αστυνομικές υποδείξεις, περιστατικά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε καταδιώξεις με υψηλό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος- δυστυχήματος, φρονούμε ότι αποτελεί πρώτιστο μέλημα η εισαγωγή πλεγμάτων ακινητοποίησης (καρφιά) στον εξοπλισμό του αστυνομικού προσωπικού. Με την εισαγωγή του εν λόγω μέσου, θα μπορούν οι αστυνομικές δυνάμεις να ακινητοποιούν σε ασφαλή  σημεία ύποπτα οχήματα που δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται καταδιώξεις εντός και εκτός αστικού ιστού, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή αστυνομικών και ανυποψίαστων συμπολιτών μας. 

 Κύριε Υπουργέ,

 Κύριε Αρχηγέ, 

Οι συνάδελφοί μας δίνουν καθημερινό αγώνα αγόγγυστα, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Προς τούτο, η συντεταγμένη Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξοπλίσει τους αστυνομικούς  με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα ώστε να δύνανται να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που επιτελούν και προς αυτή την κατεύθυνση φρονούμε ότι ως Πολιτική και Φυσική Ηγεσία επιβάλλεται να παρέμβετε καθοριστικά για τον εκσυγχρονισμό, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του αστυνομικού εξοπλισμού.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης  Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος Τσαϊρίδης Θεόδωρος

Ο Γενικός Γραμματέας Χατζόπουλος Γεώργιος   

Πίνακας Αποδεκτών:

Κοιν.: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ Μάνο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. ΜΑΝΤΖΙΩΚΑ Αστέριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ Γεώργιο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

5) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ Χρήστο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

6) Προϊστάμενο Κ.Δ.Υ. & Α.Δ./Α.Ε.Α. Υποστράτηγο κ. ΜΠΑΚΟΛΑ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

7) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού Α.Ε.Α.  Ταξίαρχο κ. ΠΟΛΥΖΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

8) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

9) Πολιτικά Κόμματα

10) Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών