Όταν ξεκινάει μια φωτιά σε αυτοκίνητο, η μόνη σκέψη είναι η άμεση κινητοποίηση ώστε να καταφέρεις να αποφύγεις τον μεγάλο κίνδυνο που έχεις μπροστά σου. Σημάδια όπως καπνός ή μυρωδιά καμένου υλικού, είναι αρκετά για να σταματήσεις αμέσως το αυτοκίνητό σου σε ένα ασφαλές σημείο και να ελέγξεις την πηγή του προβλήματος, προτού να είναι αργά.

Σε αυτό το άρθρο, θα δεις πώς μπορείς να αντιδράσεις σωστά σε περίπτωση φωτιάς.

Οδηγίες για φωτιά σε αυτοκίνητο

Αν προκύψει φωτιά σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό ή οπουδήποτε αλλού, είναι σημαντικό να δράσεις άμεσα για να προστατεύσεις εσένα και τους συνεπιβάτες σου και να προσέξεις το πού θα σταματήσεις το όχημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο πήρε φωτιά ή δίνει σημάδια πως θα πάρει, κάνε τα εξής:

  1. Εντόπισε τα ύποπτα σημάδια: Μια γρήγορη αλλαγή στον δείκτη καυσίμου ή στη θερμοκρασία του κινητήρα, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή ή υπερθέρμανση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φωτιά. Επίσης, πρόσεξε για καπνό, φλόγες, ή μυρωδιά από καμένο λάστιχο ή πλαστικό.
  2. Στάθμευσε σε ασφαλές σημείο: Κάνε στην άκρη του δρόμου όσο πιο σύντομα μπορείς. Άναψε τα φλας για να ειδοποιήσεις τους άλλους οδηγούς και προσπάθησε να φτάσεις σε ένα ασφαλές σημείο.
  3. Σταμάτησε τον κινητήρα: Αμέσως μετά τη στάση, σβήσε τον κινητήρα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα περαιτέρω τροφοδότησης της φωτιάς.
  4. Εκκένωσε το όχημά σου: Βγάλε όλους τους επιβάτες από το αυτοκίνητό σου αμέσως και με ασφάλεια. Φρόντισε να μην επιστρέψεις στο καιόμενο όχημα για κανένα λόγο.
  5. Απομακρύνσου από το όχημα: Κράτησε τους επιβάτες και τον εαυτό σου τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από το φλεγόμενο όχημα και μακριά από την κυκλοφορία.
  6. Κάλεσε για βοήθεια: Χρησιμοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο για να καλέσεις την πυροσβεστική υπηρεσία στο 199 και δώσε ακριβείς πληροφορίες για την τοποθεσία σου και την κατάσταση.

Η νομοθεσία για τα αυτοκίνητα υποχρεώνει τον κάθε οδηγό να έχει πυροσβεστήρα στο όχημά του, ο οποίος πρέπει να έχει κατασβεστική ικανότητα, τουλάχιστον 8A, 34B, C, δηλαδή να είναι κατάλληλος για κατάσβεση φωτιάς στερεών καυσίμων (γράμμα A), υγρών καυσίμων (γράμμα B), αερίων καυσίμων (γράμμα C). Η κατασβεστική ικανότητα αυτή επιτυγχάνεται από τον πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης των 2 kg.

Βάσει της νομοθεσίαςπροβλέπεται η ετήσια συντήρηση του πυροσβεστήρα από αναγνωρισμένη εταιρεία συντήρησης πυροσβεστήρων και πυροσβεστικών μέσων. Ο πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο είναι μία απαραίτητη συσκευή έκτακτης ανάγκης και σε περίπτωση που δεν υπάρχει το πρόστιμο είναι 80€. Βεβαιώσου λοιπόν πως έχεις πυροσβεστήρα, τοποθετημένο σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, όχι κρυμμένος κάτω από αποσκευές ή άλλα αντικείμενα.

Διάβασε επίσης τους λόγους που ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο  και τι να κάνεις στην περίπτωση υπερθέρμανσης του κινητήρα.

Τι κάνουμε όταν πιάσει φωτιά σε ελαφριά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα;

Τα τελευταία χρόνια οι συσκευές μικροκινητικότητας (e-bikes, e-scooters, hoverboards κ.α.) έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και έχουν κατακτήσει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Σε περίπτωση φωτιάς σε αυτές τις συσκευές, οι ενέργειες που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι:

  • Απομάκρυνε τη συσκευή από τους εσωτερικούς χώρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
  • Χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης. Αν έχεις πολλούς, καλύτερα να τους χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα.
  • Κάλεσε αμέσως το 199 ή το 112 και πες ότι στην πυρκαγιά εμπλέκεται μπαταρία ιόντων λιθίου.

Γιατί λέγεται ότι είναι πιο επικίνδυνη η φωτιά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Οι φωτιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σπάνιες αλλά όταν συμβούν, μπορεί να είναι πολύ καταστροφικές. Αυτό γιατί οι μπαταρίες λιθίου δυσκολεύουν την κατάσβεση, και οι συνηθισμένες μέθοδοι συχνά αποτυγχάνουν.

Υπάρχει μία νέα λύση της ειδικής κουβέρτας η οποία φαίνεται πιο αποτελεσματική, αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να σβήσει τη φωτιά από μόνη της.

Αν δεις καπνό ή φλόγες, ακολούθησε τα έξι βήματα που αναφέραμε, ενημερώνοντας την πυροσβεστική πως πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του αυτοκινήτου μετά από φωτιά σε αυτοκίνητο με υγραέριο;

Όχι, δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, καθώς υπάρχουν ειδικές βαλβίδες και συστήματα ασφαλείας που φροντίζουν για αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ένα αυτοκίνητο που μετατρέπεται σε υγραεριοκίνητο παραμένει αξιόπιστο, καθώς όλα τα εξαρτήματα έχουν περάσει ανάλογα τεστ και έχουν λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Γιατί η συντήρηση είναι τόσο σημαντική;

Οι βλάβες αυτοκινήτου,  είναι εκείνες που οδηγούν σε δυσάρεστα γεγονότα, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήνεις το όχημά σου σε κακή κατάσταση.

Χρησιμοποίησε λοιπόν γνήσια ανταλλακτικά και διατήρησε σωστά τα επίπεδα λαδιού και ψυκτικού υγρού.

Έλεγξε επίσης τα φρένα, μιας και μια βλάβη ίσως προκαλέσει υπερβολική τριβή και υψηλή θερμότητα, που τελικά μπορεί να οδηγήσει στη φωτιά σε αυτοκίνητο.

Είναι σημαντικό να συντηρείς το αυτοκίνητό σου τακτικά και ακόμα αν μεταφέρεις εύφλεκτα υλικά, σφράγισέ τα καλά και άφησε τα παράθυρα του οχήματος ανοιχτά.

Πώς η ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να σε προστατεύσει;

Να θυμάσαι ότι η ασφάλεια πυρός αυτοκινήτου σε προστατεύει από εξωτερικούς κίνδυνους όπως πυρκαγιά, έκρηξη, πτώση κεραυνού ή και:

  • Από τρομοκρατικές ενέργειες ή από κακόβουλες ενέργειες,
  • Κατά τη διάρκεια στάσεων/ απεργιακών κινητοποιήσεων,
  • Εξαιτίας πολιτικών ταραχών, και,
  • Σε περίπτωση που αυτοκίνητο πήρε φωτιά κατά τη μετάδοση πυρκαγιάς από εμπρησμό.

Επομένως, για να αποφύγεις τη φωτιά σε αυτοκίνητο, συντήρησε σωστά το όχημά σου, παρατήρησε για τυχόν ύποπτα σημάδια και ασφαλίσου κατάλληλα ώστε ακόμη και αν μεταφερθεί η φωτιά στην περιουσία σου, εσύ να έχεις την οικονομική στήριξη της ασφαλιστικής σου.

 insurancemarket.gr