Στο Διεθνές Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης “PETZL Rescue Symposium” που υλοποιήθηκε στην πόλη Crolles της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, πλησίον του ορεινού όγκου των Άλπεων, συμμετείχε το Πυροσβεστικό Σώμα που εκπροσωπήθηκε από τον  Ανθυποπυραγό Βυθούλκα Νικόλαο.

Στόχος του ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων, δεξιοτήτων και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα Ορεινής Διάσωσης.

Περιλάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις, μελέτες περιπτώσεων, πρακτική εφαρμογή τεχνικών και δεξιοτήτων, προσομοιώσεις ρόλων, εκμάθηση τεχνικών, σχεδιασμό και υλοποίηση σύνθετων σεναρίων  διάσωσης, δοκιμές, μετρήσεις αντοχής και ανάλυση συμπεριφοράς υλικών με επιστημονικά όργανα σε εφαρμογές τεχνικής διάσωσης με σχοινιά σε τεχνικό και ορεινό πεδίο καθώς και άλλες δράσεις και διήρκησε συνολικά τρείς (3) ημέρες.

Ταυτόχρονα το Διεθνές Συνέδριο αποτέλεσε ευκαιρία για τη δημιουργία διασυνδέσεων και επαφών σε διεθνές επίπεδο (networking), με στόχο την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο χώρο, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο (εκπαίδευση, εξοπλισμός, διαδικασίες, τεχνικές κ.α.).

Συμμετείχαν ειδικοί από 12 Ευρωπαϊκές χώρες και ουσιαστικά αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία επικαιροποίησης της γνώσης, σε θέματα σχετικά με την ορεινή και τεχνική διάσωση των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) του Πυροσβεστικού Σώματος.