Η πιο λατρεμένη συνήθεια όλων μας το καλοκαίρι είναι τα μπάνια στις θάλασσες και στις πισίνες. Η κολύμβηση συνιστά την πιο ολοκληρωμένη μορφή άσκησης και με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απολύτως φυσιολογικό οι παραλίες και οι πισίνες σε όλη τη χώρα να κατακλύζονται από λουόμενους. Ωστόσο, η ξεγνοιασιά και το κλίμα χαλάρωσης που επικρατούν το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου που συχνά επιδεικνύουμε όταν πάμε για κολύμπι, ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας και να προκαλέσουν ατυχήματα με απρόβλεπτες συνέπειες. Για να το αποφύγετε αυτό, δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε πριν πάτε για κολύμπι σε ανοιχτές θάλασσες ή πισίνες;

Κολύμπι στη θάλασσα

Στις περισσότερες από τις ελληνικές θάλασσες δεν ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που συναντάμε σε ωκεανούς και εξωτικά παράλια. Παρόλο όμως που δεν κινδυνεύουμε από καρχαρίες ή άλλα θαλάσσια πλάσματα, χρειάζεται να προστατέψουμε την σωματική μας ακεραιότητα:

  • Φροντίστε να έχουν παρέλθει τουλάχιστον τέσσερις ώρες από τότε που καταναλώσατε το τελευταίο σας γεύμα, προτού πάτε για κολύμπι.
  • Μη μπαίνετε ποτέ στο νερό αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή, ιδίως αν τα νερά είναι σχετικά «αχαρτογράφητα» ή εφόσον έχετε πληροφορηθεί από τους ντόπιους ότι υπάρχουν ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα που μπορεί να εγκλωβίσουν τον κολυμβητή.
  • Μην βουτάτε από ψηλά σημεία και μην κάνετε ριψοκίνδυνες βουτιές με το κεφάλι, εφόσον δε γνωρίζετε το βάθος των νερών και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ο βυθός.
  • Να κολυμπάτε πάντοτε πλησίον της ακτής και να μην ξεπερνάτε τα νοητά όρια που θέτουν οι σημαδούρες, καθώς από εκείνο το σημείο και έπειτα κυκλοφορούν ταχύπλοα σκάφη που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.
  • Αν πρόκειται για τα πρώτα σας μπάνια, επειδή το σώμα σας δεν είναι ακόμη προετοιμασμένο για εντατικό κολύμπι, κολυμπήστε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς τις πρώτες μέρες διανύοντας πιο μικρές αποστάσεις.
  • Μην κολυμπάτε κοντά σε βράχια αν πνέουν ισχυροί άνεμοι και η θάλασσα έχει πολύ κύμα.
  • Αν έχετε επισκεφτεί κάποια παραλία με τα παιδιά σας, τότε εφοδιάστε τα είτε με ολόσωμο σωσίβιο είτε με μπρατσάκια, ώστε να είναι προστατευμένα και να κρατιούνται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Προστατευτείτε από μέδουσες και αχινούς

Τα τσιμπήματα από μέδουσες και τσούχτρες, όπως και το πάτημα αχινών, είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που «χαλάει» το μπάνιο μας και η διάθεσή μας, όταν είμαστε στην παραλία. Σχετικά με τις τσούχτρες, φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι με μία αλοιφή που περιέχει αμμωνία ή κορτιζόνη, ώστε να την εφαρμόσετε αμέσως στο σημείο που σας έχει τσιμπήσει και να περιορίσετε το τσούξιμο. Όσον αφορά τους αχινούς, αν η παραλία είναι βραχώδης, τότε μην πατάτε σε σημεία όπου υπάρχει περιορισμένη ορατότητα, καθώς μπορεί να κρύβονται αχινοί, ή χρησιμοποιήστε ειδικά πέδιλα θαλάσσης για να προστατεύσετε τα πόδια σας.

Κολύμπι στην πισίνα

Το κολύμπι στην πισίνα διαφέρει από αυτό στη θάλασσα και κρίνεται ασφαλές εφόσον εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής. Ο πιο βασικός κανόνας υπαγορεύει υποχρεωτικά το ντους προτού κάποιος εισέλθει στην πισίνα. Στη συνέχεια, κάθε πισίνα οφείλει να πληροί μερικές προδιαγραφές υγιεινής και καθαριότητας, δηλαδή να συντηρείται σωστά και να απολυμαίνεται τακτικά με τα απαραίτητα χημικά, όπως το χλώριο. Με αυτόν τον τρόπο, το PH του νερού διατηρείται σε ισορροπημένα επίπεδα και εξουδετερώνονται τα μικρόβια και οι μύκητες που μπορεί να βλάψουν τους λουόμενους.

Επιλέξτε προσεχτικά τις ακτές όπου θα κολυμπήσετε

Παρότι η χώρα μας φημίζεται παγκοσμίως για τις καθαρές παραλίες της, σε πολλές από τις οποίες έχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος της «Γαλάζιας Σημαίας», χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή των παραλιών όπου θα επιλέξουμε να κολυμπήσουμε. Έτσι, προτιμάμε τις παραλίες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και καθαρότητα των νερών τους, καθώς και την άριστη οργάνωσή τους με την παρουσία ναυαγοσώστη που προσφέρει ασφάλεια στους λουόμενους.

 idshellas.gr