“Η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές, είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων”, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του χθες, με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα, στη Λευκωσία.
Παράλληλα, υπενθύμισε τη βαθεια προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου “στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας” και χαρακτήρισε απαράδεκτο “μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών” , πρόσθεσε.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε “τη διαχρονική, απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη συμπαράστασή της Ελλάδας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία συμβατή πάντοτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας των δύο χωρών τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού αμυντικού βραχίονα στην Ε.Ε., ενός βραχίονα ικανού “να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο αλλά -και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, όπως είπε ο κ. Δένδιας.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόσκληση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή της στο το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο “με λίγους μόνο μήνες ζωής, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς, την δημιουργία δηλαδή ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας” ενώ ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογο του για την «Ατζέντα 2030», “τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ και έχω ξαναπεί πως όταν ολοκληρωθεί, ο Ελληνισμός θα έχει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη Ιστορία του. Και είναι μεγάλη μας χαρά να μοιραστούμε με την Κύπρο τα διδάγματα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε.
Τέλος, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας . “να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού Στόλου για την μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός” στο πλαίσιο του σχεδίου ο “AMALTHEA” “που αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Και το πράττει αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία. Πράττει αυτά τα οποία πρέπει για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου”, συμπλήρωσε.
Οι κ.κ Δένδιας και Πάλμας συζήτησαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας Κύπρου και αντάλλαξαν αποψεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα. “Ως πυλώνες σταθερότητας και οι δυο χώρες και ασφάλειας, εργαζόμαστε μαζί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε και οι δυο χώρες στις “ASPIDES”, την μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και οι δυο χώρες συνεισφέρουμε στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”, ανέφερε σχετικά ο κ.Δένδιας.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έκανε μνεία “της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα, είπε, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.Εκφράζω , πρόσθεσε,τον βαθύτατο σεβασμό του και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.
Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικάην προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο.
Η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ελληνικής επιβίωσης. Ο διχασμός, γνωστός σε εμάς στους Έλληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής. Η Ιστορία έχει αποδείξει και τα δύο παραπάνω. Και η σημερινή επέτειος μας το θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο”, κατέληξε.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών ακολούθησαν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες στις οποίες συμμετείχαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιελείου Εθνικής Φρουρας (ΓΕΕΦ) αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ Κύπρου Ανδρέας Π. Λουκά, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Ιωάννης Παπαμελετίου, στελέχη του υπουργείου ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και από τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.