Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοινώνει τη δημοσίευση της ετήσιας ανάλυσης κινδύνου για το 2024/2025. Η παρούσα ολοκληρωμένη έκθεση, ζωτικής σημασίας για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, υπογραμμίζει τους εξελισσόμενους κινδύνους και τις προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανακλώντας τη δέσμευση του Frontex για ασφαλή και ανθρώπινη διαχείριση των συνόρων.

Η ετήσια ανάλυση κινδύνου υπογραμμίζει την περίπλοκη γεωπολιτική δυναμική που επηρεάζει τα σύνορα της Ευρώπης. Με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις κοντά στην περιφέρεια της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, και η συνεχής αστάθεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, οι μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη παραμένουν σημαντικές.

Η ετήσια ανάλυση κινδύνου 2024/2025 παρουσιάζει βασικούς κινδύνους για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση μια νέα περιφερειακή προσέγγιση. Η παρούσα έκδοση επικεντρώνεται αποκλειστικά στους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν κατά την είσοδο στην ΕΕ εντός ενός έτους. Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια ανάλυση των γενικών κινδύνων. Παρέχει επίσης μια ολοκληρωμένη εικόνα των μελλοντικών προκλήσεων και απειλών, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τη λειτουργία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Η ετήσια ανάλυση κινδύνου έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως στρατηγικός οδηγός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επιχειρησιακούς ηγέτες και τους εταίρους μας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Κατανοώντας τη δυναμική στα σύνορά μας, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές προκλήσεις», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Hans Leijtens.

Στο επίκεντρο της αποστολής του Frontex βρίσκεται η προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές. Οι επιχειρήσεις του οργανισμού, είτε περιπολικές αποστολές στη θάλασσα είτε διευκόλυνση νόμιμων ταξιδιών και εμπορίου, καθοδηγούνται από τις αρχές της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανταποκρινόμενος στον πολύπλευρο χαρακτήρα αυτών των κινδύνων, ο Frontex ενέτεινε τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της δομής διοίκησης της ομοιόμορφης υπηρεσίας του ώστε να είναι πιο ευέλικτη και έτοιμη για μελλοντικές προκλήσεις. Ο οργανισμός έχει διευρύνει το μόνιμο σώμα του και προετοιμάζεται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και υποστηρίζει το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας του Frontex να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα σύνορα, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα αξιοπρέπειας, σεβασμού και θεμελιωδών δικαιωμάτων.


Αρχεία διαθέσιμα για λήψη