Αθήνα, 06 Αυγούστου 2024

Αρ. Πρωτ.: 301/26 

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

  κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

 Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.: Βλέπε πίνακα αποδεκτών  

Θέμα: «Διευθέτηση ζητημάτων αποσπάσεων αστυνομικών συζύγων εκπαιδευτικών»

Σχετ: 1) Υπ’ αριθ. 301/20 από 7/3/2024 έγγραφό μας.

  2) Υπ’ αριθ. 604/41α από 15/7/2024 Υπόμνημα προς τον κ. Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,      

Με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας, σας καταστήσαμε κοινωνούς ενός αρκετά σημαντικού ζητήματος που αφορά αρκετά μέλη μας και σχετίζεται με περιπτώσεις αστυνομικών οι οποίοι είχαν αποσπαστεί σε πρότερο χρονικό διάστημα στον τόπο όπου υπηρετεί ο/η σύζυγός τους, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί και εν συνεχεία το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τους διέταξε να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στην Αττική διακόπτοντας τις αποσπάσεις τους.

Ως αποτέλεσμα οικογένειες έχουν διαχωριστεί, κάτι που βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.48/52/12493 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Απόσπαση για λόγους συνυπηρέτησης κατ’ άρθρο 21 του Ν. 2946/2001», όπως επίσης και με το άρθρο 21 του Συντάγματος (προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας).    

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Το χειρότερο δε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τους εκπαιδευτικούς, οι τελευταίοι δεσμεύονται από διετή υποχρεωτική παραμονή στον τόπο που διορίστηκαν.  Ως συνέπεια, οι συνάδελφοι-συναδέλφισσες-σύζυγοι εκπαιδευτικών, βρίσκονται σε απόγνωση, καθ’ ότι τα ζητήματα απόσπασης δεν επιλύθηκαν ούτε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν. 5128/2024 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.  

Κύριε Υπουργέ,       

Κύριε Αρχηγέ,

Ενόψει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς η οποία θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, παρακαλούμε όπως αποκριθείτε θετικά στα αιτήματα των αστυνομικών για αποσπάσεις στον τόπο όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος εκπαιδευτικός, ειδάλλως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διευθετήσει το όλο ζήτημα νομοθετικά, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη  μετακίνησης των εκπαιδευτικών προς την Αττική, τόπο όπου υπηρετεί ο/η αστυνομικός υπάλληλος-σύζυγος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.       

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Πίνακας Αποδεκτών: 

Κοιν.: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 2) Προϊστάμενο Κ.Δ.Υ. & Α.Δ./Α.Ε.Α. Υποστράτηγο κ. ΜΠΑΚΟΛΑ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 3) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού Α.Ε.Α. Ταξίαρχο κ. ΠΟΛΥΖΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

 4) Πολιτικά Κόμματα

 5) Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών