Ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΝΚ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Ρόλος του είναι η συντήρηση και επισκευή πλοίων και πλωτών μέσων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του πολεμικού στόλου της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης εγκαινιάστηκαν πρώτη φορά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το 1872. Η βάση ιδρύθηκε το 1951. Καταλαμβάνει μια έκταση 500 εκταρίων, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών στρατώνων πυροβολικού της 5ης Μεραρχίας Πεζικού του Στρατού και αργότερα των ιδιοκτητών της γης. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ένα νεώριο, εργαστήρια, χώρους αποθήκευσης καυσίμων και μια αποθήκη πυρομαχικών. Ο ναύσταθμος διοικείται από αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού. Η Forward Logistics Site Souda Bay (FLS Souda Bay) είναι υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των COMNAVSOUTH ΝΑΤΟ. Ο σταθμός ραδιοεπικοινωνίας του Πολεμικού Ναυτικού, SXH, βρίσκεται επίσης από το 1929 στις Μουρνιές, κοντά στην Σούδα.

Από το 2007 το λιμάνι της Σούδας χρησιμοποιείται από το NATO Maritime Interidiction Operational Training Centre (ΝMIOTC), το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της βάσης (Μαράθι).

Εγκαταστάσεις

Ο Ναύσταθμος Κρήτης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με πιστώσεις του NATO. Η πιο αξιόλογη από αυτές είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο, κρηπίδωμα Κ-14, στο οποίο μπορεί να σταθμεύσει αεροπλανοφόρο, ενώ υπάρχουν επίσης αποθήκες υγρών καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών.

Έλληνες χειριστές γραμμής βοηθούν καθώς το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Forrest Sherman (DDG-98) κλάσης Arleigh Burke φτάνει στην Ελλάδα για την πρώτη επίσκεψη στο λιμάνι της παρθενικής ανάπτυξής του.

Με πληροφορίες από wikipedia

φωτογραφίες wikipedia