Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, ότι η Ρωσία θα απαντήσει «δεόντως» αν επιτραπεί στην Ουκρανία από τους δυτικούς της συμμάχους να χρησιμοποιήσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της επικράτειάς της.

«Κάθε απόφαση αυτού του είδους που λαμβάνεται από τη Δύση (…) αποτελεί άλλη μια απόδειξη του αιτιολογημένου, απαραίτητου και χωρίς εναλλακτική (επιλογή) χαρακτήρα της ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές ότι η κυβέρνησή του «το επεξεργάζεται αυτό τώρα» όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στην χρήση από την Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι ATACM, στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι φαίνεται πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η Ρωσία θα καταστρέψει οποιεσδήποτε νέες παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACM στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα παράλληλα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, τη δήλωση του οποίου επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι πιθανή απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση πυραύλων αυτού του είδους αυξάνει «τους κινδύνους».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε εξάλλου χθες, τις πληροφορίες ότι το Ιράν απέστειλε πυραύλους στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί για μεταφορές διαφόρων όπλων είναι αβάσιμες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανόν θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Τεχεράνη απάντησε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί συνιστούν «άσχημη προπαγάνδα».