Αναμένονται F-16 από τη Νορβηγία

Η Ουκρανία αναμένει την παράδοση στο εγγύς μέλλον έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία έχει υποσχεθεί η Νορβηγία, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Oυκρανός υπουργός Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ μετά τη διμερή συνάντηση με τον Nορβηγό ομόλογό του Μπιορν Άριλντ Γκραμ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί συλλογικά πως θα παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση Oυκρανών πιλότων και τεχνικού προσωπικού.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη από την Ολλανδία βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, ενώ έξι F-16 αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Την Πέμπτη, η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε πως παρέδωσε στην Ουκρανία άλλα 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (IFV) Μarder.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν επίσης πρόσφατα οκτώ άρματα μάχης Leopard 1, ένα αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T SLM και ένα IRIS-T SLS, έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000 και 24.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, όπως προκύπτει από την επικαιροποιημένη λίστα της γερμανικής κυβέρνησης με την στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ουκρανία.