Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την Εθνική Μέρα Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων σε συνεργασία με το Safe Water Sports υπό την παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνη Πική και του Υπουργού Υγείας κου Μιχάλη Δαμιανού.

«Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ατυχήματα και τους πνιγμούς, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες δραστηριότητες στο υδάτινο περιβάλλον», σημείωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον είναι υποχρέωση πρωτίστως της πολιτείας».

Η ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον αποτελεί υποχρέωση κυρίως της πολιτείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε το θέμα της πρόληψης των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Για τον σκοπό αυτό, η Προεδρία έχει καταρτίσει Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Πρόληψη των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων υπό τον συντονισμό της Υφυπουργού και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργείου παρά τω Προέδρω και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του εν λόγω Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο 2024.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τις πιο κάτω ενέργειες:

Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας
Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον
Εκσυγχρονισμό Νομοθετικού πλαισίου
Ενημερωτική εκστρατεία για την τρίτη ηλικία
Εργαλεία ενημέρωσης κοινού (ιστοσελίδα «Safe Water Sports» & «Safe Water Sports App»)
Θέσπιση Εθνικής Ημέρας Πνιγμών
Παρατηρητήριο Ατυχημάτων
Το Υπουργείο Υγείας, θεωρώντας το θέμα της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον ύψιστης προτεραιότητας, προχώρησε άμεσα στις ακόλουθες Δράσεις:

  • Θέσπιση της 25ης Ιουλίου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων.
  • Ενημερωτική καμπάνια, που περιλαμβάνει αφίσες και τρίπτυχα ενημερωτικά φυλλάδια σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά) από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας (ΙΥ & ΥΔΥ) του Υπουργείου Υγείας. Στόχος της η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας στις θάλασσες/κολυμβητικές δεξαμενές και πρόληψη κατά των πνιγμών, εστιάζοντας στα άτομα τρίτης ηλικίας.
  • Προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, εστιάζοντας στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα αεροδρόμια και σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.