Πιο επίκαιρο από ποτέ καθίσταται το ερώτημα αν η χρήση των φωτιστικών σωμάτων σε ένα αυτοκίνητο αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου.
Οι εξωφρενικά υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων αναγκάζει πολλούς οδηγούς να επαναπροσδιορίσουν τις οδηγικές τους συνήθειες και να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίος μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενός αυτοκινήτου.
Αυτό που αξίζει να γνωρίζει κανείς, λοιπόν, είναι ότι εκτός του συστήματος κλιματισμού ή του air condition, υπάρχουν κι άλλα υποσυστήματα τα οποία θεωρούνται ενεργοβόρα, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του κινητήρα και αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την κατανάλωση του καυσίμου.
Ανάμεσα σε αυτά τα συστήματα, συγκαταλέγεται και αυτό του φωτισμού και ειδικότερα οι προβολείς, τους οποίους ούτως ή άλλως οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε όταν οι φωτιστικές συνθήκες το απαιτούν.
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, το θέμα δεν είναι πότε κι αν πρέπει να ενεργοποιούμε τα φώτα του οχήματός μας, αλλά πόσο αυτή η καθημερινή και επιβεβλημένη… συνήθεια επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου και ως εκ τούτου την τσέπη μας.
Για να υπολογίσει κανείς την επιβάρυνση που προκύπτει από τα φωτιστικά σώματα θα πρέπει να προσδιορίσουμε τον τύπο τους, καθώς η κατανάλωση ενέργειας π.χ. ανάμεσα στα στοιχεία LED και τις λάμπες αλογόνου είναι αρκετά μεγάλη.
Ένα συμβατικό σύστημα φωτισμού καταναλώνει περίπου 100-150 Watt, ισχύς η οποία αυξάνεται αν προσθέσει κανείς, τα πίσω φωτιστικά σώματα ή ακόμα και εκείνα που φωτίζουν την πινακίδα κυκλοφορίας.
Αθροιστικά, λοιπόν, η ενεργοποίηση του συστήματος φωτισμού ενός αυτοκινήτου καταναλώνει περίπου 400 Watt, η παραγωγή των οποίων επιβαρύνει τον κινητήρα με περίπου 0,5 ίππους.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν σε κανονικές συνθήκες, η κίνηση του αυτοκινήτου απαιτεί την παραγωγή π.χ. 50 ίππων τότε η επιβάρυνση του κινητήρα και συνεπώς της κατανάλωσης είναι τη τάξης του 1%.
Το ποσοστό αυτό ακούγεται μικρό, ωστόσο, οφείλει να αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα διανύονται σε καθημερινή βάση και σε νυχτερινές συνθήκες ώστε να οδηγηθεί στο συμπέρασμά ότι τα λίτρα καυσίμου που θυσιάζονται στον βωμό του σωστού φωτισμού δεν είναι λίγα.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο το σύνολο των κατασκευαστών έχουν αναζητήσει και εφαρμόσει νέες λύσεις φωτισμού υψηλότερες ενεργειακής απόδοσης, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την κατανάλωση καυσίμου όσο και τους εκλυόμενους ρύπους.
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η χρήση των LED, τα οποία διακρίνονται τόσο για τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου όσο και για την αντοχή τους στον χρόνο.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσετε να προβείτε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού του οχήματός σας, τα LED θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή, διασφαλίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι δεν το παρακάνετε με την ισχύ τους, καθώς πέρα από την αχρείαστη επιβάρυνση του ηλεκτρικού κυκλώματος του αυτοκινήτου θα προκαλέσετε και την όχληση των οδηγών που κινούνται στο ίδιο ή το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.