Η οδήγηση τη νύχτα μπορεί να έχει την ομορφιά της, όμως κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Τα στατιστικά δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στο σκοτάδι, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προνοητικοί για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Παρακάτω σας παραθέτουμε 10 μικρά tips για ασφαλέστερη οδήγηση τη νύχτα.
1 – Ρυθμίστε σωστά τους προβολείς του αυτοκινήτου σας
Πολλές φορές οι προβολείς είναι ρυθμισμένοι πιο χαμηλά από ότι θα έπρεπε, ακόμα και σε καινούρια αυτοκίνητα. Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε προσεκτικά το manual του οχήματος σας και να κάνετε τις απαραίτητες δοκιμές, ρυθμίζοντας σωστά το ύψος τους, έτσι ώστε να μην τυφλώνουν τους απέναντι αλλά ταυτόχρονα να φωτίζουν αρκετά το δρόμο.
Τα πλαστικά φανάρια των αυτοκινήτων συχνά θαμπώνουν με τον καιρό λόγω θερμοκρασίας, είτε λερώνονται. Καλό θα ήταν να τα ξεθαμπώνετε αλλά και να τα καθαρίζετε συχνά ώστε να κρατάτε τη φωτεινότητά τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, οι λάμπες πυρακτώσεως που χρησιμοποιούν τα παλαιότερα μοντέλα ίσως χάσουν μέρος της φωτεινότητας τους με τον καιρό, οπότε πρέπει να ελέγχονται.
2 – Επιλέξτε τη σωστή ένταση στον εσωτερικό φωτισμό
Όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα διαθέτουν επιλογή ρύθμισης έντασης του φωτισμού του πίνακα οργάνων. Αν τα έχετε ρυθμίσει στην υψηλότερη δυνατή ένταση, ίσως χάνετε σημαντικό μέρος της όρασης σας προς τα εμπρός στο σκοτάδι. Οι οδηγοί αγώνων αντοχής παίρνουν πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα, αφού πολλές φορές καλύπτουν τον εσωτερικό φωτισμό ώστε να μην τους αποσπά την προσοχή από το δρόμο. Εσείς δε χρειάζεται να προβείτε σε τόσο ακραίες λύσεις, απλά ρυθμίστε συνετά την φωτεινότητα.
Σημαντικό είναι να αποφεύγετε φθηνές aftermarket λύσεις για εσωτερικό φωτισμό (τύπου led κτλ) αφού δεν έχουν μελετηθεί σωστά με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι επικίνδυνα φωτεινά για τον οδηγό, αποσπώντας την προσοχή του.
3 – Αποφύγετε να φοράτε λάθος γυαλιά
Ίσως έχετε δει διαφημιστικά που προωθούν γυαλιά με κίτρινους φακούς ως τα ιδανικά για οδήγηση τη νύχτα. Παρόλα αυτά, η Sunglass Association of America λέει ότι τέτοιου είδους γυαλιά μας κάνουν απλά να νομίζουμε ότι βλέπουμε καλύτερα χωρίς αυτό να ισχύει.
Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε είδους γυαλί, κόβει ένα μέρος της φωτεινότητας που περνάει στο μάτι, άρα δυσχεραίνει την όραση στο σκοτάδι. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια γυαλιά, καλό θα ήταν να επιλέξετε αυτά με αντι-ανακλαστική επίστρωση, τα οποία δεν εμποδίζουν σημαντικά το φως.
4 – Έχετε το νου σας για φωτεινά μάτια στην άκρη του δρόμου
Οδηγώντας νύχτα στην εξοχή, μπορεί να συναντήσουμε άγρια ζώα τα οποία μπαίνουν στο δρόμο μας. Επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα μας, μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με αυτά, αν δώσουμε προσοχή στα μάτια τους που αντανακλόυν το φως των προβολέων μας. Οι αμφιβληστροειδείς τους ίσως φανούν πολύ πριν δούμε ξεκάθαρα το ζώο, δίνοντας μας σήμα για να κόψουμε ταχύτητα εγκαίρως.
Τα ζώα έχουν πολλές φορές απρόβλεπτη συμπεριφορά όταν βλέπουν ένα όχημα να πλησιάζει για αυτό σας συμβουλεύουμε να κόψετε ταχύτητα όσο το δυνατόν νωρίτερα για την ασφάλεια όλων.
5 – Μην κοιτάτε τα φώτα των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα
Τα μάτια μας προσαρμόζονται στο χαμηλό φωτισμό του εσωτερικού του αυτοκινήτου και του δρόμου κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Έτσι, μια πολύ δυνατή πηγή φωτός μπορεί να αποσπάσει επικίνδυνα την προσοχή και να δυσχεράνει σημαντικά την όραση.
Όταν έρθετε αντιμέτωποι με κάποιον οδηγό που χρησιμοποιεί τη δυνατή σκάλα, είτε έχει ρυθμίσει τα φώτα του πολύ ψηλά, προσπαθείστε να κρατήσετε το βλέμμα σας στην αντίθετη άκρη του δρόμου, έτσι ώστε να αποφύγετε τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Επίσης, αν το όχημα που σας ακολουθεί χρησιμοποιεί ενοχλητικά δυνατά φώτα, καλό θα ήταν να ρυθμίσετε τον καθρέφτη έτσι ώστε να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με αυτά.
6 – Καθαρίστε το παρμπριζ σας με μια εφημερίδα
Ένα παρμπριζ που δείνχει καθαρό την ημέρα, ίσως έχει σημάδια τα οποία θα δημιουργήσουν περίεργες αντανακλάσεις τη νύχτα. Ένα καλό τρικ είναι να καθαρίσετε με προσοχή τα τζάμια του αυτοκινήτου σας, χρησιμοποιώντας μια εφημερίδα που θα αφαιρέσει οποιαδήποτε υπολείμματα.
Σημαντικό είναι επίσης να μην αγγίζουμε το εσωτερικό των τζαμιών ή τους καθρέφτες με τα χέρια μας, αφού τα έλαια που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα αφήνουν σημάδια που αντανακλόυν το φως. Καλό είναι να έχετε πάντα ένα βαμβακερό πανάκι διαθέσιμο για περίπτωση ανάγκης.
7 – Εξοπλίστε το αυτοκίνητό σας με φώτα ομίχλης
Τα φώτα ομίχλης είναι ειδικά σχεδιασμένα να φωτίζουν το δρόμο χαμηλά και κοντά στο όχημά μας, βοηθώντας μας να οδηγούμε με ασφάλεια σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Είναι σημαντικό όλα τα οχήματα να διαθέτουν σωστά ρυθμισμένα φώτα ομίχλης αφού η λάθος χρήση τους μπορεί να τυφλώσει επικίνδυνα τους άλλους οδηγούς. Να θυμάστε ότι όταν χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης, κάποιες πέτρες ή λακούβες στο δρόμο ίσως φαίνονται μεγαλύτερες από ότι πραγματικά είναι λόγω της γωνίας του φωτισμού.
8 – Προσοχή στα aftermarket φώτα
Στην αγορά υπάρχουν όλων των ειδών τα φώτα τα οποία διαφημίζονται ως ιδιαίτερα φωτεινά και αποδοτικά. Παρόλα αυτά πρέπει πάντα να προσέχουμε το σετ που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι νόμιμο για χρήση σε οδικό δίκτυο. Πολλά aftermarket φώτα είναι σχεδιασμένα μόνο για εκτός δρόμου χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται άσκοπα. Προσοχή χρειάζεται και στα πιο οικονομικά φώτα LED ή HID που συχνά δεν αποδίδουν σωστά.
Στην περίπτωση πολύ δυνατών προβολέων, το μάτι συνηθίζει στο έντονο φως, με αποτέλεσμα τα συμβατικά φώτα του οχήματος μας να μη δείχνουν αρκετά φωτεινά για αρκετά δευτερόλεπτα αφού τους κλείσουμε.
9 – Καθαρίστε και ρυθμίστε σωστά τους καθρέφτες.
Αν οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι βρώμικοι, μπορεί να αντανακλούν το φως με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται πιο έντονο. Καθαρίστε με προσοχή τους καθρέφτες και ρυθμίστε τους σε τέτοια κλίση ώστε να μπορείτε κουνώντας το κεφάλι σας να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα φώτα του οχήματος που σας ακολουθεί.
Μην ξεχνάτε να ρυθμίζετε και τον εσωτερικό καθρέφτη κατάλληλα για νυχτερινή οδήγηση ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας.
10 – Ελέγχετε τακτικά την όρασή σας
Αν διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας κουράζονται εύκολα, ίσως είναι η ώρα να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο για ένα check-up. Οι γιατροί συνιστούν να ελέγχετε προοληπτικά την όρασή σας μια φορά κάθε τρια χρόνια αν είστε μέχρι 40 ετών, μία φορά κάθε δύο χρόνια αν είστε μέχρι 60 και μια φορά το χρόνο αν έχετε ξεπεράσει αυτή την ηλικία.