50 χρόνια τώρα, η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με κοινωνική ευαισθησία τα συμφέροντα του έθνους και του λαού, κάνοντας πράξη την επιταγή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένα κόμμα πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
Ορισμένες από τις σημερινές ανάγκες είναι βεβαίως διαφορετικές, σε σύγκριση με αυτές του 1974. Το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, η οποία το ’74 αποτέλεσε τιτάνιο άθλο. Είναι κυρίως η ποιότητα της Δημοκρατίας μας, η λειτουργία των θεσμών, η κοινωνική συνοχή, το ξερίζωμα της διαφθοράς. Είναι οι απαντήσεις που δίνουμε στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση. Και ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι πλέον τα τανκς. Είναι τα φαινόμενα που αποξενώνουν τους πολίτες από την Πολιτική και θρέφουν τον ισοπεδωτικό λαϊκισμό. Το ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια προειδοποίηση την οποία οφείλει να λάβει υπόψη του το πολιτικό μας σύστημα.
Όπως άλλωστε περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα» και η οποία «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία, παρά τις αυξομειώσεις των εκλογικών της ποσοστών, παρέμεινε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Αφομοιώνοντας κατά καιρούς συγγενή πολιτικά ρεύματα, αλλά έχοντας ως πυρήνα και κύριο οδηγό διαχρονικά τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Όπως έχω σχηματικά επισημάνει, έχουμε την ικανότητα να διευρυνόμαστε, χωρίς να μεταλλασσόμαστε.
Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας. Το κόμμα των πολλών, όχι των λίγων. Ένα κόμμα με στενή σχέση με την κοινωνία, με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Νοιαζόμαστε πρωτευόντως για τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τη Νέα Δημοκρατία ουδείς μένει πίσω.
Με τη διατήρηση αλώβητου αυτού του γενετικού υλικού, αυτού του αξιακού κώδικα, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι καθήκον μας, όπως και η πίστη στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού.
Καθήκον μας είναι παράλληλα η πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων έχω την τιμή να είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές, της γεωπολιτικής συγκυρίας, είναι πρώτιστο καθήκον. Με την «Ατζέντα 2030» και την έμφαση που δίνουμε στην εισαγωγή της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας στην Εθνική μας Άμυνα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλλά και γενικότερα, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στη λειτουργία του Κράτους, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση η επανίδρυση του Κράτους, η οποία ορθώς αποτέλεσε ένα βασικό πρόταγμα της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είναι σήμερα, λόγω και των προβλημάτων που συσσώρευσε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Έχουν γίνει ήδη πολλά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Χρέος μας είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος δεν αρκούν οι οδηγίες και ο κεντρικός σχεδιασμός. Χρειάζεται μια συνεπής μεταρρυθμιστική πολιτική ανά τομέα ευθύνης, με την επίλυση όσων προβλημάτων παρατηρήθηκαν, αλλά και με την περαιτέρω αξιοποίηση όσων επιτεύχθηκαν, ιδίως στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.
Όπως οφείλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια πραγματικά Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην προσπάθεια ιδίως των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, βρισκόμαστε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του πιο περήφανου εγχειρήματος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χάρις δε στη Κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα μπόρεσε να παραμείνει στην Ευρώπη, τη χρονιά της Μεγάλης Κρίσης. Για να συμμετέχουμε όμως ισότιμα σε αυτόν τον χώρο χρειάζεται να καλύψουμε το έδαφος που χάθηκε, με μεγαλύτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Μόνον έτσι θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη φαινομένων ευρωσκεπτικισμού και στην Ελλάδα. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι μια ισχυρή Ευρώπη στην οποία θα έχουμε ρόλο και λόγο, ιδίως στην πρωτοβουλία για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Οφείλουμε να προτάξουμε το συγκεκριμένο διακύβευμα, της δημιουργίας της πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας. Χωρίς να επαναπαυόμαστε και χωρίς να επιτρέψουμε στην κρίση αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν άλλοι πολιτικοί χώροι να γίνει τυχόν άλλοθι ήσσονος προσπάθειας.
Το οφείλουμε στην ιστορία της παράταξής μας και στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεώργιου Ράλλη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Μιλτιάδη Έβερτ. Το οφείλουμε πρωτίστως στον ελληνικό λαό.