Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Λεωφορείο με 25 επιβάτες συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν αρκετούς τραυματίες. Στο σημείο φτάνει, με δυσκολία, το πυροσβεστικό όχημα, το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, καθώς έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Υπάρχουν πληροφορίες από την αστυνομία πως κοντά τους βρίσκεται επικίνδυνος σκύλος και η πυροσβεστική προειδοποιεί για πεσμένη κολόνα φωτισμού που χτυπήθηκε από το ένα όχημα και υπάρχει πιθανός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Οι διασώστες ελέγχουν και αξιολογούν την κατάσταση των τραυματιών και ενημερώνουν το κέντρο.
Λίγη ώρα αργότερα, η ομάδα ενημερώνεται για σύγκρουση λεωφορείου του ΚΤΕΛ Κοζάνης με τρία οχήματα μέσα σε τούνελ στην εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης. Στο λεωφορείου επιβαίνουν 15 επιβάτες μαζί με τον οδηγό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, οι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα οχήματα.
Η αστυνομία ειδοποιεί πως ένα παιδί αγνοείται. Πρόκειται για ένα κορίτσι 6 ετών, με μακριά καστανά μαλλιά που φοράει κίτρινο φόρεμα. Οι διασώστες προσπαθούν να το εντοπίσουν και ενημερώνουν το κέντρο.
Δεν πρόκειται για πραγματικές συνθήκες, αλλά για άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν καινοτόμα εργαλεία σε δύο σενάρια μεικτής πραγματικότητας, με εικονικά περιβάλλοντα, όπου οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του ΕΚΑΒ, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων που φορούσαν στα χέρια και τα πόδια τους και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περιστατικά μαζικού ατυχήματος.
«Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικασία αξιολόγησης συγκεκριμένης εκπαίδευσης, η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε μία άσκηση επί χάρτου και σε μία πλήρη και ποιοτική άσκηση πεδίου» επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ανάπτυξης και στέλεχος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ιωσήφ Βούρβαχης και διευκρίνισε πως με τα συγκεκριμένα εργαλεία, «μπορούμε με εύκολο τρόπο και χωρίς ρίσκο και κίνδυνο να εκπαιδεύσουμε τους διασώστες».
Τα δύο σενάρια είχαν ιδιαίτερες και πολύπλοκες απαιτήσεις, προσομοιώνοντας πραγματικές καταστάσεις και δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση και στον έλεγχο των επιπέδων στρες και ψυχολογικής πίεσης του ίδιου του διασώστη.
«Είναι ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα που βοηθάει πάρα πολύ στους διασώστες γιατί χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους και αντιλαμβάνονται πόσο αποτελεσματικοί είναι, σε ένα εικονικό περιβάλλον το οποίο προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια άσκηση που εάν υλοποιούνταν με άλλο τρόπο θα στοίχιζε πάρα πολλά χρήματα» υπογράμμισε ο διάσωσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Γιώργος Βάγγος.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε τη συγκεκριμένη άσκηση με θέμα τη χρήση της τεχνολογίας μεικτής πραγματικότητας, στην οποία συνολικά θα συμμετάσχουν 44 εκπαιδευόμενοι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου MED1stMR.