Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, δημοσίευσε το ετήσιο ενημερωτικό δελτίο του, παρέχοντας μια εις βάθος ανάλυση της μεταναστευτικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τις τάσεις πρόβλεψης για το 2024.

Το 2023, η Ευρώπη γνώρισε σημαντική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία αντικατοπτρίζει τις γεωπολιτικές προκλήσεις στις γειτονικές μας περιοχές. Με περισσότερες από 420000 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων που εντοπίστηκαν (περίπου 380000 κατά την είσοδο και 62000 κατά την έξοδο), οι ειδικοί αναλυτές μας εξέτασαν αυτά τα πρότυπα για να καθοδηγήσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές απαντήσεις του Frontex για το επόμενο έτος.

Key Insights από το 2023

  • Σημαντική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, ιδίως μέσω θαλάσσιων οδών, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και προσαρμοστικές στρατηγικές.
  • Αύξηση της άφιξης ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μέτρων προστασίας στις επιχειρήσεις μας.
  • Εξελισσόμενες τακτικές των διακινητών ανθρώπων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για προηγμένες αναλυτικές ικανότητες για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Προοπτικές για το 2024

Οι αναλυτές του Frontex προβλέπουν ότι η παράτυπη μετανάστευση θα παραμείνει σημαντική πρόκληση το 2024.

Η διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων θα αντιμετωπίσει φέτος ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, με δυνατότητα αύξησης της μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος. Οι προκλήσεις αυτές είναι πιθανό να επηρεάσουν κυρίως τις μεταναστευτικές οδούς της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Η αύξηση της πίεσης θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον μετριασμό των μεταναστευτικών ροών, με έμφαση σε βιώσιμες λύσεις σε συνεργασία με τις αρχές της ΕΕ και τις εθνικές αρχές.
  • Η δυνητική αύξηση των δευτερογενών μετακινήσεων και η είσοδος ατόμων υψηλού κινδύνου, γεγονός που καθιστά αναγκαίες ισχυρές και ευέλικτες πρακτικές διαχείρισης των συνόρων.
  • Το διασυνοριακό έγκλημα πιθανότατα θα οφείλεται σε παράγοντες όπως οι φυσικές καταστροφές και οι αναταραχές που οδηγούν σε εκτοπισμό, εκθέτοντας ευάλωτες ομάδες σε κινδύνους παράνομης διακίνησης μεταναστών και αυξημένης εκμετάλλευσης.

Ο Frontex παραμένει προσηλωμένος στη διαφύλαξη των συνόρων της Ευρώπης, τηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα διαχείρισης των συνόρων και σεβόμενος τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εφαρμόζοντας τις γνώσεις των αναλυτών μας, προσπαθούμε να παραμείνουμε μπροστά από τις αναδυόμενες προκλήσεις και να διαφυλάξουμε μια ασφαλή Ευρώπη.

Πηγή:  frontex.europa.eu