• Όταν είστε σε δημόσιο χώρο, περπατάτε ευθυτενώς και προσεκτικά. Να μεταδίδετε ένα ύφος αυτοπεποίθησης και αποφασιστικό, το κεφάλι ψηλά και παρατηρητικός. Αποφεύγετε τους χώρους όπου έγιναν ή μπορεί να γίνουν εγκλήματα.

  • Να φέρετε μαζί σας λίγα αντικείμενα αξίας. Ταυτόχρονα να έχετε μαζί σας μια μικρή ποσότητα χρημάτων για να την δώσετε στον εγκληματία που θα τη ζητήσει.
  • Να σκέφτεστε πάντα που μπορείτε να βρείτε καταφύγιο αν υπάρξει ανάγκη. Να γνωρίζετε που βρίσκονται τα πλησιέστερα δημόσια τηλέφωνα και πως μπορείτε να καλέσετε για επείγοντα περιστατικά.Να έχετε μαζί σας παραπάνω νομίσματα για να κάνετε ένα τηλέφωνο αν χρειαστεί.
  • Προσπαθήστε να μη περπατάτε μόνος. Υπάρχει ισχύς όταν είστε ομάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη νύχτα. Η πιθανότητα να γίνετε θύμα εγκλήματος δρόμου μειώνεται μέχρι 70% όταν είστε μια ομάδα.
  • Να είστε ενήμεροι των επικίνδυνων σημείων που υπάρχουν στους δρόμους και που μπορούν να βοηθήσουν του εγκληματίες να σας επιτεθούν ή να σας απειλήσουν.
  • Αποφύγετε τους λιγότερο φωτισμένους δρόμους, καθώς και τα μονοπάτια μέσα από πάρκα για να κερδίσετε δρόμο καθώς και υπόγειες διαβάσεις και σκεπασμένα δρομάκια.Ταξιδεύετε πάντα σε κύριους και καλά φωτισμένους δρόμους. Αν χαθείτε ζητήστε βοήθεια από την αστυνομία ή κάποια επιχείρηση της περιοχής.
  • Ποτέ μην δεχθείτε να σας μεταφέρει ένας ξένος και ποτέ μην κάνετε auto-stop.
  • Τη νύχτα αποφεύγετε τις δημόσιες τουαλέτες. Χρησιμοποιείστε στη θέση τους περιποιημένες τουαλέτες επιχειρήσεων.
  • Έχετε μαζί σας μια σφυρίχτρα, ένα συναγερμό που δουλεύει με μπαταρία ή άλλο αντικείμενο που παράγει ήχο ώστε να μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστεί.
  • Μην αφήνετε να σας σταματούν άτομα-συνεχίστε να προχωρείτε. Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον ξένο όπως πως λέγεστε, που μένετε, ποιά είναι η δουλειά σας, το όνομα των παιδιών σας, ποιά είναι η Τράπεζά σας κ.λ.π.
  • Το βράδυ να έχετε μαζί σας, ένα φακό για να φωτίζετε το δρόμο σας. Οι μακριοί φακοί συχνά αποτρέπουν τους κακοποιούς γιατί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν ως όπλα εναντίων τους.Όταν μετακινείστε από φωτεινό σε σκοτεινό μέρος, προσπαθήστε να πάρετε μερικά δευτερόλεπτα για να συνηθίσουν τα μάτια σας από το φως στο σκοτάδι.
  • Αν είχατε μια “άσχημη” μέρα, δεν αισθάνεστε καλά, είστε κουρασμένος, ή ταραγμένος κ.λ.π. Αποφύγετε τις εξόδους και περιοριστείτε μόνο σε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο.

Αν σας παρακολουθούν: 

Για να δείτε αν κάποιος σας ακολουθεί, κάντε καμιά δεκαριά βήματα και ύστερα γρήγορα γυρίστε να δείτε πίσω.

Βλέπετε κάποιον πίσω σας που φαίνεται (χρησιμοποιείστε τη διαίσθησή σας) να σας ακολουθεί;

Αν ναι τότε αλλάξτε απότομα πορεία και ξανακοιτάξτε πίσω.Αφού αλλάξατε κατευθύνσεις δύο τρεις φορές και δείτε το άτομο να σας ακολουθεί ακόμη, τότε λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ψάξτε για αστυνομικό ή περιπολικό και ενημερώστε τους για τις υποψίες σας. Αν είναι δυνατόν πηγαίνετε γρήγορα ή τρέξτε προς το κοντινότερο αστυνομικό τμήμα ή πυροσβεστικό σταθμό.
  • Πηγαίνετε σε δημόσιο χώρο όπου γνωρίζετε ότι κυκλοφορούν άνθρωποι. Μην πάτε σε μονοκατοικίες ή χώρους όπου μπορεί να παγιδευτείτε και να σας αποκλείσουν με σκοπό να σας επιτεθούν.
  • Ψάξτε ένα άδειο και ξεκλείδωτο αυτοκίνητο όπου μπορείτε να μπείτε αμέσως και να κλείσετε τις πόρτες και αρχίστε να κορνάρετε.
  • Αν αυτός που σας κυνηγά πλησιάσει πολύ, τότε αρχίστε να τρέχετε και να φωνάζετε ταυτόχρονα.

Προφυλάξεις για δημόσιους χώρους: 

Δημόσιος χώρος όπως πάρκα, αεροδρόμια και σταθμοί λεωφορείων ή τρένων είναι συχνά ο χώρος σοβαρών εγκλημάτων του δρόμου.Κατά συνέπεια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτούς τους χώρους, για να αποφύγετε τυχόν άσχημα γεγονότα. Ακολουθείστε αυτά τα σημαντικά μέτρα:

  • Ποτέ μην αποκοιμηθείτε σε χώρο δημόσιων μεταφορών. Αποφύγετε το ταξίδι όταν να είστε άρρωστοι ή δεν αισθάνεστε καλά.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε μακρές ώρες αναμονής. Όσο λιγότερο περιμένετε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να είστε ευάλωτοι και ενδεχομένως θύμα κάποιου επιτήδειου.
  • Να είστε σε εγρήγορση και καχύποπτοι απέναντι σε διαταραγμένα άτομα που μπορεί να συναντήσετε σε κάποιον σταθμό μεταφορικών μέσων. Απομακρυνθείτε από το δρόμο τους και αναφέρατέ τους στην αστυνομία ή το γραφείο ασφάλειας.
  • Μην κατεβαίνετε από δημόσιο μεταφορικό μέσο σε έρημη περιοχή ή αν πιστεύετε ότι κάποιος σας ακολουθεί. Περιμένετε και βγείτε σε άλλη περιοχή όπου υπάρχει κόσμος ή όπου αισθάνεστε ασφαλείς.
  • Αποφεύγετε τις πίσω θέσεις του λεωφορείου ή τις κρυφές γωνίες διότι θα έχετε λιγότερη ελευθερία κινήσεων αν χρειαστεί να κινηθείτε γρήγορα.
  • Στα τραίνα, μετακινηθείτε προς το βαγόνι που έχει τον περισσότερο κόσμο. Αποφύγετε τα βαγόνια όπου δεν υπάρχει κόσμος. Ειδικότερα όταν υπάρχει μια ομάδα ή συμμορία νεαρών στο βαγόνι αυτό.
  • Όταν κάθεστε σε λεωφορείο, τραίνο κ.λ.π., κρατείστε τα αντικείμενά σας κοντά σας. Ποτέ μην τα βάζετε σε άδειο κάθισμα ή πίσω σας.
  • Πάντα να υπολογίζετε την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε ταξί ή άλλο δημόσιο μέσο μεταφοράς για να διασχίσετε τις επικίνδυνες περιοχές.
  • Όταν πηγαίνετε κινηματογράφο ή θέατρο προσπαθήστε να κάθεστε κοντά σε μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι το οποίο θα μπορέσει να σας βοηθήσει αν έχετε ανάγκη.Καθίστε στα ακριανά καθίσματα εφόσον αποτελούν τις ασφαλέστερες θέσεις και θα σας βοηθήσουν να διαφύγετε πιο εύκολα αν χρειαστεί.
  • Όταν είστε στο θέατρο, αποφύγετε τις γωνιακές πίσω θέσεις στην πλατεία ή τον εξώστη, διότι αυτές οι θέσεις είναι φτωχά φωτισμένες και είναι ο παράδεισος για τους νεαρούς, teenagers που ζητούν φασαρία.
  • Αποφεύγετε τα δημόσια πάρκα τη νύχτα. Η νύχτα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους χώρους αυτούς γιατί οι εγκληματίες χρησιμοποιούν το σκοτάδι για να τελέσουν το έγκλημά τους και να διαφύγουν.  Επί πλέον τη νύχτα είναι η περίοδος που οι κοινωνικά ανεπιθύμητοι συχνάζουν σε δημόσιους χώρους για να κοιμηθούν ή τριγυρίζουν εκεί γυρεύοντας αφορμή για φασαρία.

Γραφεία και επιχειρήσεις

Αν εργάζεστε ή επισκέπτεσθε ένα κτίριο με γραφεία πρέπει να λάβετε τις ακόλουθες προφυλάξεις.

  • Να είστε εξοικειωμένος με το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία και με τα προβλήματα εγκληματικότητας στη γύρω περιοχή.
  • Κλειδώστε όλες τις πόρτες όταν φεύγετε έστω και για λίγο διάστημα. Επίσης κρατάτε τις πόρτες κλειδωμένες όσο περισσότερο γίνεται όταν δεν υπάρχει λόγος να είναι προσπελάσιμα για την καλή λειτουργία της επιχείρησης.
  • Αποφεύγετε να δουλέψετε ως αργά σε μέγαρο με γραφεία. Αν πρέπει να δουλέψετε τότε κλειδώστε τις πόρτες και μην ανοίξετε σε κανέναν που δεν περιμένετε. Σιγουρευτείτε ότι κάποιος δικός σας ξέρει ότι δουλεύετε αργά και κρατείστε επαφή μαζί του.
  • Έχετε το τηλέφωνο κοντά σας και σε μέρος όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως σε περίπτωση ανάγκης.
  • Να γνωρίζετε τους γείτονές σας όπως και ποιός και πότε δουλεύει σε κάποιο γραφείο καθώς και ποιός μπορεί να σας βοηθήσει σε ανάγκη. Να συνεργάζεστε με τους γείτονες αν ζητήσουν τη βοήθειά σας.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αφήνετε το γραφείο σας και πηγαίνετε στο αυτοκίνητό σας. Τα γκαράζ και οι χώροι στάθμευσης αποτελούν τους κατ ‘εξοχήν χώρους επιθέσεων. Αν είναι δυνατό, να συνοδεύεστε από κάποιον μέχρι το αυτοκίνητο, όταν πέσει το σκοτάδι.
  • Σε περίπτωση που κάποιος ξένος ή ύποπτος μπει στο γραφείο σας δώστε του να καταλάβει, αμέσως ότι, πολύ σύντομα περιμένετε κάποιον στο γραφείο σας. Για παράδειγμα: “Θα έρχεστε ασφαλώς από το service για το computer. Είμαι ευτυχής που είστε εδώ γιατί ο υπεύθυνος μας για το computer έχει πάει στην τουαλέτα και επιθυμεί να σας μιλήσει”. Ένα τέτοιο “αθώο ψέμα” μπορεί να εμποδίσει τον ξένο από το να επιχειρήσει κάτι κακό, γιατί θα νομίσει ότι περιμένετε κάποιον σύντομα.

Χρήση ανελκυστήρα(ασανσέρ)

  • Μην μπαίνετε ποτέ σε ασανσέρ με κάποιον που σας φαίνεται ύποπτος. Αν φτάσετε στον όροφο που επιθυμείτε να πάτε και δείτε κάποιο ύποπτο άτομο να κοιτάζει στο πάτωμα μη βγείτε στον όροφο αυτό συνεχίστε σε άλλο όροφο μέχρι να βρείτε άλλους ανθρώπους.
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να είστε με κάποιο γνωστό σας, ή κάποιον που ζει , εργάζεται ή επισκέπτεται το κτήριο. Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ ταυτόχρονα με άτομα που από τη φύση τους φαίνονται ύποπτα όπως μια παρέα “σκληρών” νεαρών.
  • Όταν μπείτε στο ασανσέρ να στέκεστε πάντα πολύ κοντά στον πίνακα ελέγχου. Αυτό θα σας βοηθήσει να κτυπήσετε το κουδούνι του συναγερμού αν χρειαστεί.
  • Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ στο υπόγειο ιδιαίτερα τη νύχτα. Οι υπόγειοι χώροι προσφέρονται κατ’ εξοχήν για επιθέσεις και βιασμούς.

Όταν μεταφέρετε χρήματα

Προσπαθήστε να είστε απρόβλεπτοι στις μετακινήσεις σας από την επιχείρηση στην Τράπεζα. Να αλλάζετε χρόνους διαδρομές και μεθόδους μεταφοράς των χρημάτων, καθώς και τα σημεία που τα φυλάσσεται επάνω σας.

Αποφύγετε δρομολόγια που απαιτούν χρήση ασανσέρ, συχνές στάσεις και εμπόδια στο να μεταβείτε κατ’ ευθείαν στον προορισμό σας.

Εργατικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών: 

Στους  χώρους που φιλοξενούνται επιδοτούμενες κατοικίες και κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα για τους ενοίκους ή τους επισκέπτες.

Η πλειονότητα αυτών που κατοικούν είναι νομοταγείς πολίτες, όμως ένας ορισμένος αριθμός ατόμων που ζει εκεί , μπορεί να προκαλέσει φασαρίες.

Αν είστε επισκέπτης, να γνωρίζετε ακριβώς ποιόν πηγαίνετε να δείτε και πως να μεταβείτε εκεί. Ζητήστε ακριβείς οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο συγκεκριμένο οίκημα μέσα στο συγκρότημα και πως στο συγκεκριμένο διαμέρισμα του κτηρίου,

ώστε να μην περιφέρεστε άσκοπα ψάχνοντας, είτε στον περιβάλλοντα χώρο είτε μέσα στα κτήρια, με αποτέλεσμα να χαθείτε και να γίνετε εύκολος στόχος.

Στην τράπεζα και στην αγορά  για ψώνια με ασφάλεια: 

Όταν πηγαίνετε για ψώνια ή στην τράπεζα, πρέπει να λάβετε ειδικά μέτρα ώστε να μη γίνετε θύμα και να μην εμπλακείτε σε εγκληματικές καταστάσεις.

  • Όταν μπείτε σε τράπεζα, αγορά ή κατάστημα, δώστε λίγο χρόνο για να περιεργαστείτε τι συμβαίνει γύρω σας. Παρατηρείστε κάθε τι που φαίνεται περίεργο ή ύποπτο. Αν οι υπάλληλοι και οι πελάτες δεν κινούνται ή κινούνται με περίεργο τρόπο.Πιθανόν μια ληστεία να λαβαίνει χώρα. Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να φύγετε το γρηγορότερο από τον χώρο και να ειδοποιήσετε την αστυνομία αν είναι εφικτό.
  • Αποφύγετε να επιδεικνύετε τα χρήματά σας δημόσια. Αν μπορείτε πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες. Αν πληρώνετε μετρητά αποφύγετε τα “μεγάλα” χαρτονομίσματα και μη μετράτε τα λεφτά σας σε κοινή θέα.
  • Ποτέ μην αφήνετε τσάντα, κλειδιά, πορτοφόλι ή άλλα αντικείμενα αξίας σε δοκιμαστήρια μαγαζιών. Παίρνετε τα πάντα μαζί σας.
  • Να είστε ιδιαίτερα σε εγρήγορση τα Χριστούγεννα και σε άλλες περιόδους διακοπών – υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα κατά τις περιόδους αυτές.
  • Προσπαθήστε να κουβαλάτε όσο το δυνατόν λιγότερα πακέτα ή τσάντες. Όσο πιο πολλά έχετε τόσο πιο ευάλωτοι είστε, καθώς προκαλούν δυσκινησία. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον όταν είναι δυνατό.
  • Αποφύγετε πακέτα που φέρουν την επωνυμία ακριβών εταιρειών. Οι εγκληματίες εκλύονται καθώς πιστεύουν πως θα κουβαλάτε μεγάλα χρηματικά ποσά επάνω σας κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες θυματοποίησης. Βάλτε ότι αγοράσατε σε απλές σακούλες.

Περίπατος ή τροχάδην

Νους υγιής εν σώματι υγιεί  έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι , σήμερα όμως οφείλουμε να συμπληρώσουμε στην καθημερινή άσκηση την ασφάλεια και σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές.

  • Να γνωρίζετε καλά την περιοχή. Να διαφοροποιείτε τις διαδρομές που ακολουθείτε και τους χρόνους που εξασκείστε ώστε να μη δημιουργείτε τυποποιημένες -γνώριμες συμπεριφορές.
  • Να έχετε μαζί σας χαρτιά που πιστοποιούν την ταυτότητά σας (κάρτα ασφαλείας, υγείας) και να πληροφορούν ποιος πρέπει να ειδοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.
  • Αποφύγετε τις δραστηριότητες αυτές σε σκοτεινές περιοχές ή σε περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα ή σε περιοχές που γνωρίζετε πως γίνεται χρήση ναρκωτικών.
  • Να είστε με κάποιον φίλο ή σκύλο, κάτι το οποίο σας καθιστά λιγότερο επιθυμητό στόχο.
  • Ενημερώνετε πάντα κάποιο δικό σας άτομο ότι θα πάτε για περίπατο ή jogging, σε ποια περίπου διαδρομή θα ακολουθήσετε και πότε περίπου θα επιστρέψετε . Αν δε επιστρέψετε έγκαιρα, θα πρέπει να σας αναζητήσει.

Χρήση αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών με τραπεζικές κάρτες (ΑΤΜ) 

Μπορείτε να αποφύγετε να σας ληστέψουν όταν χρησιμοποιείτε τα ΑΤΜ ακολουθώντας τα παρακάτω :

  • Αν χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ για κατάθεση, να έχετε φακέλους συναλλαγών στη διάθεσή σας και να τους συμπληρώνετε από πριν. Να τους βάζετε πάντα στην τσέπη ή την τσάντα πριν φύγετε για την Τράπεζα.Κρατείστε τους κρυμμένους καλά μέχρι τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσετε.
  • Όταν κάνετε ανάληψη χρημάτων να στέκεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβετε με το σώμα σας το σημείο απ’ όπου βγαίνουν τα χρήματα, ώστε να μην επιτρέψετε σε περαστικού ή παρευρισκόμενους να υπολογίσουν το ποσό που εισπράξατε.Μετά την ανάληψη βάλτε αμέσως τα χρήματα στην τσέπη ή την τσάντα σας.
  • Ποτέ μη μετράτε τα χρήματα προς κατάθεση ή που εισπράξατε όταν είστε στο ΑΤΜ. Σίγουρα θα προκαλέσετε κάποιον επίδοξο ληστή.
  • Όταν πλησιάζετε το ΑΤΜ να είστε σε εγρήγορση για τα ύποπτα άτομα ή συνθήκες γύρω σας. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο μην πάτε στο ΑΤΜ και απομακρυνθείτε αμέσως, πραγματοποιώντας την συναλλαγή κάποια άλλη στιγμή.
  • Να έχετε την κάρτα διαχείρισης σε σημείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα και γρήγορα όταν πλησιάζετε το ΑΤΜ. Μην περιμένετε να φτάσετε και να αρχίσετε την αναζήτηση επιτόπου , χρονοτριβώντας.   Πληκτρολογήστε τον μυστικό κωδικό (pin) βάζοντας το χέρι σας σε τέτοια θέση στο πληκτρολόγιο ώστε να μην επιτρέψετε σε κάποιον να τον αποστηθίσει και ποτέ μην τον πείτε σε κάποιον.
  • Όταν φεύγετε από το ΑΤΜ, προσέξτε μήπως κάποιος σας ακολουθεί ή σας πλησιάζει. Κρατάτε πάντα μια απόσταση ασφαλείας  ανάμεσα σ’ εσάς και αγνώστους. Αν βρεθείτε μπροστά σε ληστή δώστε του τα χρήματα και μην αντισταθείτε.  Τα χρήματα που πήρατε από το ΑΤΜ δεν αξίζουν όσο η ζωή σας.
  • Θυμηθείτε να πάρετε την κάρτα σας και την απόδειξη από το ΑΤΜ.

 Συμβουλές αντίδρασης σε περίπτωση αρπαγής τσάντας  

  • Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας.
  • Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη.
  • Μην μεταφέρετε πιστωτικές κάρτες και µπλοκ επιταγών στην ίδια τσέπη ή τσάντα.
  • Μην παίρνετε τσάντα όταν πηγαίνετε για ψώνια σε καταστήματα και ιδιαιτέρως σε σημεία που συχνάζει πολύς κόσμος (λαϊκή αγορά, πολυκαταστήματα κ.λ.π.) και ειδικά σε περιόδους εορτών.
  • Σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας.
  • Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.
  • Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.
  • Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή χώρους αναψυχής μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε διπλανά καθίσματα ή στα πόδια σας.
  • Όταν περπατάτε φροντίστε να βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδροµίου και σε κατεύθυνση αντίθετη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
  • Κρατάτε γερά την τσάντα σας και πηγαίνετε στην μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, έχοντας την προς την πλευρά των κτιρίων και όχι του δρόμου.
  • Μην τοποθετείτε την τσάντα σας σε εμφανές σημείο στο εσωτερικό (καµπίνα) του αυτοκινήτου και μάλιστα στο κάθισμα του συνοδηγού, αλλά κάτω από αυτό.
  • Αν κάποιος οδηγός οχήματος (αυτοκινήτου ή δικύκλου) σας πλησιάσει για να ζητήσει πληροφορία, αποφύγετε να πλησιάσετε το όχημα του.
  • Μην επιλέγετε να βαδίζετε σε σκοτεινούς και απόμερους δρόμους, ειδικά όταν είστε µόνοι.
  • Πάντα να είστε σε ετοιμότητα για ύποπτα πρόσωπα και ύποπτες κινήσεις.
  • Εάν πέσετε θύμα “τσαντάκηδων” ή “πορτοφολάδων'” ή είσθε μάρτυρας επίθεσης, αρχίστε να φωνάζετε βοήθεια µε όλη σας την δύναμη.
  • Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφτείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο.
  • Αν δεχθείτε επίθεση να καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία, ενημερώνοντας την αν η τσάντα ή το πορτοφόλι σας περιείχε την ταυτότητά σας ή άλλα σημαντικά έγγραφα.
  • Τέλος, η υγεία και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα από την τσάντα. αν δεν μπορείτε  να την κρατήσετε, απλά αφήστε την.

Κλοπή , ληστεία , απώλεια κινητών τηλεφώνων

  • Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη ή την τσάντα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Διατηρήστε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Μη χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνό σας όταν βρίσκεσαι σε μέρη που δεν αισθάνεστε ασφαλής.
  • Προσπαθήστε να έχετε το κινητό όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχετε μαζί σας ή το χρησιμοποιείτε στο δρόμο.
  • Βάλτε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεστε σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνετε στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σας τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.
  • Στο σπίτι, μην αφήνετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.
  • Μην αφήνετε το κινητό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθέτησέ το σε σημείο, όπου δεν θα είναι ορατό.
  • Καταγράψτε και διατηρήστε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σας. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής.Μπορείτε να δείτε αυτόν τον αριθμό στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου πληκτρολογώντας *#06# (Αστέρι-Δίεση-Μηδέν-Έξι-Δίεση) .
  • Καταγράψτε τον αριθμό σειράς της συσκευής σας, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
  • Δημιουργήστε ένα σταθερό δικό σας σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση σε περίπτωση κλοπής. Ακόμα και μία φωτογραφία του κινητού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση εντοπισμού του.(Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει μ΄ ένα μαρκαδόρο ή μ΄ ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή).
  • Μη δίνετε εύκολα το κινητό σας σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σας ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να ερευνάτε και να βεβαιώνεστε για το ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
  • Μην εμπιστεύεστε έναν άγνωστο, ο οποίος θα σας ζητήσει να δει το κινητό σας για να διαπιστώσει αν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογία.
  • Σε περίπτωση απειλής με οποιοδήποτε όπλο, μη διακινδυνεύσετε την ζωή ή τη σωματική σας ακεραιότητα, για να διατηρήσετε στη κατοχή σας το κινητό τηλέφωνο.
  • Διαβάστε προσεκτικά και εφαρμόστε τις συμβουλές ασφάλειας του προμηθευτή του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Ενημερώστε αμέσως την πάροχο εταιρεία σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Καταγγείλετε στην Αστυνομία την παράνομη αφαίρεση του κινητού σας. Καλέστε το 100 σε οποιαδήποτε ύποπτη περίπτωση.

 safecase.gr