Κάθε χρόνο, χιλιάδες άτομα πέφτουν θύματα διαδικτυακής οικονομικής απάτης. Με σημαντική αύξηση του αριθμού των ψηφιακών πληρωμών τα τελευταία χρόνια, η επίπτωση των απατών στο online banking έχει επίσης αυξηθεί πολύ.
-Ασφαλίστε τον κωδικό πρόσβασής σας και τον κωδικό PIN. Αποφεύγετε την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με οποιονδήποτε ή την αποθήκευσή του σε διαδικτυακό μέσο όπως email, messenger ή κείμενα.
-Ελέγχετε τακτικά τις τραπεζικές καταστάσεις: Ελέγχετε το τραπεζικό σας λογαριασμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας, αναφέρετε αμέσως στις τράπεζες και το τμήμα κυβερνοεγκλήματος του .
-Αλλάζετε τακτικά τον κωδικό πρόσβασης: Η επαναφορά του τραπεζικού κωδικού κάθε δύο μήνες είναι η βέλτιστη πρακτική ασφάλειας. Δεν θα μειώσει μόνο τον κίνδυνο τραπεζικής απάτης αλλά και θα σας προστατεύσει από πιθανούς χάκερ. Να ελέγχετε πάντα την αυθεντικότητα της ιστοσελίδας Net Banking της Τράπεζας ελέγχοντας τη διεύθυνση URL και το σύμβολο PAD Lock στην κάτω γωνία του προγράμματος περιήγησης.
– Οι απατεώνες συχνά προσποιούνται ότι είναι κάποιος που μπορεί να εμπιστεύεστε, όπως ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας ασφαλιστικός πράκτορας ή ακόμη και ένας πάροχος εργασίας. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας πείσουν να αποκαλύψετε τα στοιχεία της έξυπνης κάρτας σας. Μην δίνετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, διευθύνσεις email και άλλα προσωπικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα. Αποφύγετε την απάντηση σε τέτοια κείμενα, τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
– Εάν η χρεωστική κάρτα ή η πιστωτική σας κάρτα χαθεί ή κλαπεί, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας και ζητήστε τους να μπλοκάρουν την κάρτα.
-Αποφύγετε τη χρήση της ημερομηνίας γέννησής σας, του αριθμού επικοινωνίας ή του συνδυασμού σας ως pin ATM. Επίσης, το όνομα, η γενέτειρα και άλλοι γνωστοί τρόποι δεν πρέπει να αποτελούν μέρος του διαδικτυακού κωδικού πρόσβασης για τραπεζικές συναλλαγές.
– Μην αποκτάτε πρόσβαση σε τραπεζικές συναλλαγές και μην πραγματοποιείτε πληρωμές χρησιμοποιώντας την πιστωτική / χρεωστική σας κάρτα από κοινόχρηστα δίκτυα υπολογιστών, όπως cyber cafe ή δημόσια δίκτυα Wi-Fi, όπως ξενοδοχείο / αεροδρόμιο κ.λπ.
– Εφόσον μόνο είστε εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιήσετε την έξυπνη κάρτα σας, πρέπει να αποφύγετε την κοινή χρήση με κανέναν. Ακόμα και στα εστιατόρια, όποτε είναι δυνατόν πληρώστε το λογαριασμό στον ταμία αντί να το παραδώσετε στον σερβιτόρο.
– Μην ανοίγετε απροσδόκητα συνημμένα email ή συνδέσμους λήψης άμεσων μηνυμάτων. Μπορεί να βοηθήσει έναν εισβολέα να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον λογαριασμό σας.