Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έφθασε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία και τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποφυγή του κινδύνου ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Ο Γκρόσι έφθασε στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης για να επιθεωρήσει την κατάσταση εκεί, ανέφερε εκπρόσωπος του IAEA. «Τώρα βρίσκεται στο εργοστάσιο», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γκρόσι «αναμένεται να δει πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, να μιλήσει με τους πυρηνικούς μηχανικούς που τον λειτουργούν», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η ουκρανική εταιρία λειτουργίας Energoatom, ανακοινώνοντας την άφιξη του Γκρόσι.

Η Μόσχα και το Κίεβο εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού κατά τον τελευταίο χρόνο. Ο Γκρόσι πιέζει για μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας προκειμένου να προστατευτεί η μονάδα.

Ο Γκρόσι δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή του στο Reuters από την ουκρανική πόλη Ντνίπρο ότι η προσπάθειά του να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με στόχο την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου συνεχίζεται και ότι προσαρμόζει τις προτάσεις προκειμένου να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στο θέμα.

Ο Γκρόσι, ο οποίος συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο εργοστάσιο «πολύ επικίνδυνη» και πολύ ασταθή.

φωτογραφία αρχείου

Προηγούμενο άρθροΣτο Γάζι την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον οπλαρχηγό Ηρακλή Κοκκινίδη
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων