Με το μήνυμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», γιορτάζεται και φέτος, Πέμπτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, σε όλο τον κόσμο.

Τα μουσεία αναδεικνύουν όχι μόνο την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, ως αξιόπιστοι θεσμοί και με ιδιαίτερο κύρος στη κοινωνία, έχουν τη δύναμη να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με αφορμή την υλοποίηση των Στόχων της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καλεί τα μουσεία να συμμετάσχουν μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα: Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, Δράση για την κλιματική αλλαγή και Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Πυροσβεστικό Μουσείο, μέσα από τη δεκαεξάχρονη πορεία του και ιδιαίτερα λόγω του ρόλου που επιτελεί, συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της αειφορίας και της βιωσιμότητας και κατά συνέπεια, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Εκτός από την προβολή της ιστορίας και της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στο ευρύ κοινό, πρωταρχικός στόχος του είναι, από την αρχή της λειτουργίας του το 2007, η ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.

Στα πλαίσια, του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, το Πυροσβεστικό Μουσείο θα παρουσιάσει ειδική έκθεση με θέμα «Το ελληνικό πυροσβεστικό κράνος», από το κλασικό παραδοσιακό, Αυστριακού τύπου, κράνος του 1896 έως σήμερα.

Παράλληλα, στο μουσείο μας, θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση από τις κοινές επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών το καλοκαίρι του 2022, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, μέσω του καινοτόμου προγράμματος προ-εγκατάστασης «pre-positioning pilot project», του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οι κοινές επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών στην πυροπροστασία και αντιμετώπιση των δασικών μας πυρκαγιών, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές, επισφραγίζοντας το γεγονός ότι «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, η είσοδος στο Πυροσβεστικό Μουσείο θα είναι ελεύθερη, με ώρες λειτουργίας 09:00 έως 18:00.

Πυροσβεστικό Μουσείο

Ν. Μιλήση και Λεωφ. Μαραθώνος (έξοδος 15 Αττικής Οδού)

Τ.Κ. 153 51 , Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής

Τηλ: + 30 210 6663801, fax: + 30 210 6663827

http://museum.fireservice.gr/

e-mail: [email protected]