Από την Τρίτη 02 έως την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ η διμερής άσκηση με την ονομασία «STOLEN CERBERUS 23».

Στην Άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις και μέσα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και μεταγωγικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικό της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό της 37th Airlift Squadron με 3 Αεροσκάφη C-130J.

Η Άσκηση έλαβε χώρα σε περιοχές στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη και στην Σκύρο, και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καθώς και αντικείμενα ρίψης εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, που συνέβαλαν στην επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Την Τρίτη 09 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση (Acropolis Fly By) Σχηματισμού 3 μεταγωγικών Αεροσκαφών άνωθεν του Ιερού Βράχου της, και στην συνέχεια εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα στην Ζώνη Ρίψης Μεγάρων.

H σειρά ασκήσεων «STOLEN CERBERUS» πραγματοποιείται από το 2013 σε ετήσια βάση και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Η «STOLEN CERBERUS-23» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, και στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους (Host Nation Support – HNS) της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).