Στο Επιμελητήριο Λέσβου βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία, μαζί με Υπουργούς της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει και θαλάσσια και χερσαία σύνορα και πρέπει να τα φυλάσσει αποτελεσματικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η εργαλειοποίηση από τη γειτονική χώρα έχει σκοπό «να ασκηθεί σημαντική γεωπολιτική πίεση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη». Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος για τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Από πλευράς του, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «Ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, η έμφαση στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο περιορισμός των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σομαλία ήταν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μείωση του νησιωτικού ΦΠΑ και την αποσύνδεσή του από το επίπεδο ροών, ενώ δε δίστασε να παροτρύνει τον Πρωθυπουργό να εξεταστεί η επαναφορά του κατ’ελάχιστον και στα πολύ μικρά νησιά.

Ακόμα, δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής καθώς αυτό «μας επιτρέπει να δώσουμε τις βάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Μαζί με τα αναπτυξιακά κίνητρα που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί το νέο χωροταξικό το οποίο ήδη σχεδιάζεται στα νησιά μας. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ευκαιρία στα νέα παιδιά να μείνουν στο νησί μας». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η διατήρηση των χαμηλών ροών στο μεταναστευτικό απαιτεί διαρκή εγρήγορση και είναι μία ιδεολογική μάχη».